Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júla 2022, 7:43
Čas čítania 1:07
Eduard Starkbauer TASR

Srílanský prezident Gotábaja Rádžapakše ušiel vojenským lietadlom na Maldivy. Na palube bol s manželkou a bodyguardom

NEWS SRÍ LANKA
Uložiť Uložené

Prezidentovi sa predtým nepodarilo dostať do Indie. Demisiu zatiaľ nepodal.

Srílanský prezident Gotábaja Rádžapakše utiekol zo svojej protestami zmietanej krajiny. Podľa miestnych úradov priletel ráno na susedné Maldivy. Rádžapakše, ktorého občania Srí Lanky vinia zo zásadného podielu na ekonomickej kríze, odletel z medzinárodného letiska v hlavnom meste Kolombo vojenským lietadlom Antonov-32. Na palube lietadla s ním bola aj jeho manželka a osobný strážca.

Rádžapakše údajne svoj útek do zahraničia plánoval pred odstúpením, aby sa z titulu politickej imunity vyhol prípadnému trestnému stíhaniu. Pokus odcestovať do Indie mu nevyšiel po tom, ako jeho vojenské lietadlo nedostalo povolenie pristáť na civilnom letisku.

Po prílete na letisko v maldivskom hlavnom meste Male prezidenta s posádkou policajný sprievod eskortoval na tajné miesto. Prezidentovi sa podarilo utiecť až tri dni po tom, ako v sobotu opustil svoju oficiálnu rezidenciu v Kolombe. K úteku z nej ho prinútil dav demonštrantov požadujúci jeho odstúpenie. Demonštranti okrem prezidentovho sídla vtrhli aj do súkromnej rezidencie premiéra Ranila Vikramasingheho, ktorý už takisto avizoval ochotu podať demisiu.

Odporúčané
Cestovala som po Srí Lanke: Je to krajina zvláštnych zamestnaní, človeku zaplatíš za to, že ti na WC odmotá a podá toaleťák Cestovala som po Srí Lanke: Je to krajina zvláštnych zamestnaní, človeku zaplatíš za to, že ti na WC odmotá a podá toaleťák 30. septembra 2023, 9:30

Prezident Gotábaja Rádžapakše ihneď po masívnych a bezprecedentných protestoch avizoval, že práve dnes 13. júla zo svojho úradu odstúpi, aby „umožnil pokojné odovzdanie moci“. Predseda srílanského parlamentu Mahinda Abévardena už stihol informovať, že parlament sa opätovne zíde 15. júla a nového prezidenta zvolí 20. júla.

Srí Lanka čelí najhoršej ekonomickej kríze od získania nezávislosti v roku 1948. V apríli prestala splácať dlh vo výške 51 miliárd dolárov a rokuje o finančnej výpomoci s Medzinárodným menovým fondom. Krajina už takmer úplne spotrebovala svoje zásoby benzínu a nafty a v snahe šetriť vláda zatvorila školy a úrady, ktorých fungovanie nie je pre chod krajiny nevyhnutné. 

Domov
Zdieľať
Diskusia