Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júla 2022, 6:45
Čas čítania 1:20
Tímea Krauszová TASR

Prisolíš si naservírované jedlo? Skracuješ si život až o dva roky, hovorí štúdia

NEWS SPRÁVY ZO SVETA VEDA A VÝSKUM ZDRAVÉ STRAVOVANIE
Uložiť Uložené

Získané dôkazy sú podľa výskumného tímu dostatočne presvedčivé na to, aby ľudia uvažovali aspoň nad obmedzením dosáľania pri stole.

Britskí vedci potvrdili, že pridávanie soli do jedál pri stole skracuje dĺžku života. Ženy sa oberajú v priemere o rok a pol, muži až o dva roky. Informoval o tom The Guardian. O škodlivosti dosáľania sú presvedčení natoľko, že ľuďom radia aspoň obmedziť dosáľanie pri stole.

Ľudí sledovali štyri roky

V rámci výskumu spoločnosti Biobank sa počas deviatich rokov sledovali stravovacie návyky zhruba pol milióna ľudí. Do štúdie sa zapojili v rokoch 2006 – 2010 a prostredníctvom dotazníka s dotykovou obrazovkou sa ich pýtali, či si jedlo pri stole solia a ako často to robia.

Anketa:
Pridávaš si soľ do hotových jedál?
Áno.
Nie.
Áno.
54 %
131 Hlasov
Nie.
46 %
110 Hlasov

„Pokiaľ je mi známe, naša štúdia je prvá, ktorá hodnotí vzťah medzi pridávaním soli do potravín a predčasnou smrťou,“ povedal profesor Lu Qi z Fakulty verejného zdravotníctva a tropickej medicíny Tulanovej univerzity v New Orleanse, ktorý výskum viedol. „Dokonca aj mierne obmedzenie príjmu sodíka menším dosáľaním jedla pri stole pravdepodobne povedie k podstatným zdravotným prínosom, najmä ak sa dosiahne v bežnej populácii.“

Účastníci štúdie, ktorí si jedlo vždy dosáľali, mali o 28 percent vyššie riziko predčasného úmrtia než ľudia, ktorí tak nerobili alebo robili len občas. V skupine 50-ročných mali muži a ženy, ktorí si vždy do jedla pridávali soľ, o 2,3 roka a o 1,5 roka kratšiu priemernú dĺžku života ako ich nesoliaci rovesníci.

Pri výskume sa zohľadnili aj ďalšie faktory vrátane veku, pohlavia, etnickej príslušnosti, indexu telesnej hmotnosti, fajčenia, pitia alkoholu, fyzickej aktivity, stravy a ochorení, ako sú cukrovka, rakovina a srdcovo-cievne choroby. Hodnotili len množstvo pridanej soli do hotového jedla (už na stole), nie solenie počas varenia. Problémom je, že príjem soli je ťažké sledovať. Ani močové testy nemusia odhaliť celkový príjem a mnoho spracovaných potravín obsahuje veľké množstvo soli.

Zhruba 70 percent príjmu sodíka v západnej populácii pochádza práve zo spracovaných a z vopred pripravených potravín, pričom 8 až 20 percent pochádza zo soli pridanej do jedla na stole krátko pred jeho konzumáciou. Keďže takéto pridávanie soli je veľmi dobrým indikátorom toho, že človek preferuje jedlá so slanou chuťou, výskumný tím zameral svoju analýzu práve na toto meranie.

Domov
Zdieľať
Diskusia