Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. júla 2022, 19:10
Čas čítania 1:15
Viktor Kniš

Heger má riešenie na koaličnú krízu: chce, aby sa Sulík a Matovič stretávali len raz mesačne. Je to nezmysel, reaguje Kollár

NEWS BORIS KOLLÁR RICHARD SULÍK
Uložiť Uložené

Eduard Heger prichádza s prvým oficiálnym návrhom na riešenie koaličnej krízy. Boris Kollár to označil za nezmysel, ktorý nič nevyrieši.

Eduard Heger prvýkrát verejne povedal, aké je podľa neho vhodné riešenie koaličnej krízy. Podľa TV Markíza navrhuje, aby sa koaličná rada konala len raz mesačne a bez predsedov poslaneckých klubov. Samotný predseda vlády chce byť mediátorom a myslí si, že najvhodnejšie bude, keď pôjdu všetky návrhy koaličných partnerov cez neho. 

Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová tento jeho nápad schvaľuje. Boris Kollár si myslí, že návrh Eduarda Hegera je nezmysel a nebude mať vplyv na vzťahy medzi Richardom Sulíkom a Igorom Matovičom.

Premiérov návrh prichádza len pár hodín pred zasadnutím republikovej rady SaS. Vedenie strany sa pravdepodobne uznesie na tom, aby dali premiérovi ultimátum – buď odvolá ministra financií Igora Matoviča, alebo SaS odíde z vlády a koalície. Do úvahy prichádza aj niekoľko ďalších možností, ultimátum však očakáva už aj predseda Sme rodina Boris Kollár. 

Strana Sloboda a solidarita dlhodobo upozorňovala na prešľapy a porušenia koaličnej zmluvy zo strany svojho koaličného partnera OĽaNO a jeho šéf podľa SaS ignoroval dialóg. Poslankyňa Vladimíra Marcinková tvrdí, že len v posledných týždňoch porušilo hnutie OĽaNO spoločnú zmluvu v 9 bodoch z 26. 

Odporúčané
Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) 28. marca 2024, 12:30

„Kľúčový človek, ktorý má páku vyriešiť to a predísť najhoršiemu scenáru, je predseda vlády Eduard Heger. Za predpokladu, že má záujem koalíciu udržať pokope. Svoj zrak upieram k nemu, lebo on presne vie, čo treba spraviť,“ hovorí s tým, že zatiaľ to nevyzerá tak, že by Igora Matoviča naozaj z postu ministra financií odvolal. 

Igor Matovič sa raz pokúsil ospravedlniť, Richard Sulík však túto snahu vyhodnotil ako neúprimnú a šéf najsilnejšieho hnutia v koalícii situáciu ďalej eskaloval nápadom rozdať ľuďom 500 eur, údajne bez predošlej diskusie. Raz sa o zmier pokúsil aj premiér, ktorý Richardovi Sulíkovi sľúbil, že na neho Igor Matovič prestane útočiť. Neúspešne – minister financií vtedy premiérovi odkázal, nech nesľubuje, čo nevie splniť.

Richard Sulík sa pred rokovaním republikovej rady odmietol k návrhu predsedu vlády vyjadriť, Heger však podľa vlastných slov svoju „reformu koaličnej rady“ už partnerom komunikoval. 

Domov
Zdieľať
Diskusia