Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. júna 2022, 12:30
Čas čítania 4:51
Viktor Kniš

TOP 5: Toto sú najlepšie slovenské rapové albumy prvej polovice roka 2022

HUDBA FOBIA KID GLEB MOMO
Uložiť Uložené

Novú sezónu ovládol svojím projektom Gleb, potešili aj Fobia Kid a Momo.

Keď sme naposledy hodnotili slovenské rapové albumy na konci roka 2021, nechtiac sa nám podarilo rozhádať Separa a Rytmusa. Ich dlhodobejší konflikt utíchol až po niekoľkých týždňoch, aspoň však vieme, že hodnotenie albumov môže mať aj takýto špecifický presah.

Po viac ako dvojročnej pauze slovenská rapová scéna ožíva nielen konfliktmi, ale aj novou hudbou. Interpreti zároveň búrajú mýty o tom, že album treba vydať na jar pred festivalovou sezónou. Aj vďaka streamovacím službám si môžu vybrať ľubovoľný dátum a nemať obavy z toho, že sa nová hudba nedostane k fanúšikom. V konečnom dôsledku je táto sloboda vďaka monetizácii zo streamov výhodná aj pre fanúšikov, ktorí sa nemusia báť, že budú v lete odkázaní na repete hity. 

V dnešnom rebríčku si predstavíme päť najprogresívnejších projektov z prvej polovice tohto roka. Autori v nich ukázali, že vedia prekročiť nielen svoj tieň a že sa neprispôsobili dobe a vytŕčajú z radu bez ohľadu na koncept, ktorý si zvolili. Aj táto disciplína začína mať v slovenskom rape svoje miesto. Albumy sú väčšinou len výpoveďou krátkej časti života interpreta, no zároveň dávajú hlavu a pätu a poslucháč dokáže raperovi lepšie porozumieť.

Odporúčané
Gleb vydáva nový Rapinbox z Paríža. Prezradil nám, aké kiksy ich sprevádzali a prečo odmietol prísť arabský raper Gleb vydáva nový Rapinbox z Paríža. Prezradil nám, aké kiksy ich sprevádzali a prečo odmietol prísť arabský raper 6. novembra 2023, 19:30

Naše hodnotenie je striktne subjektívne a každý môže mať svoj vlastný rebríček albumov. Do hodnotenia sme nezahrnuli viacero projektov, ktoré sú v predpredaji, ale vydajú ich až po 1. júli.

5. Shimmi – YO

Shimmi má síce svoje miesto na domácej scéne už dlho, len ťažko sa však dokázal predrať medzi kolegov, ktorí sú mu prirodzene najbližšie, ale aj medzi ostatných reprezentantov „novej vlny“. 

Dnes sa mu to darí aj vďaka „agresívnemu“ prístupu cez spolupráce s najväčšími menami scény. Dôležité je však podotknúť, že či už mu sekunduje Separ, Nik Tendo, alebo Viktor Sheen a Yzo, atmosféru nastavuje práve Shimmi. Všetci hviezdni hostia sa dokázali prirodzene chytiť, a nech už je ťahúňom jednotlivých skladieb ktokoľvek, nesú Shimmiho meno aj charakteristický kompresovaný zvuk. Celý projekt má skôr pozitívny výraz a na prvý pohľad obyčajný rap o rape má tak v playliste svoj význam. 

Aj keď tento projekt nehýbe scénou, minimálne je dôkazom, že keď je interpret dostatočne cieľavedomý, pohybuje sa v správnych kruhoch a hudbu má ako svoju prioritu, dostane možnosť robiť veľké veci. 

4. Fobia Kid – Strašidelný dom

Fobia Kid na novom albume vysvetľuje, že sa vinou súkromných problémov musel odmlčať. Nesnaží sa zbytočne vyhovárať, s fanúšikmi komunikuje priamo a autenticky, ako sme boli zvyknutí od čias prvých trackov aj pôsobenia v Comebackgangu. Aktuálne životné aj hudobné rozpoloženie oravského rapera asi najlepšie reflektuje skladba Momentálne se*iem na usporiadaný život, v ktorej opisuje, nad čím uvažuje. Sila celého albumu spočíva v tom, že sa s Fobikom dokážu mnohí poslucháči veľmi rýchlo stotožniť.

Odporúčané
Saymon točí klipy slovenským a českým hviezdam: Pre Gleba som robil ako 15-ročný, Yzomandias a Nik Tendo boli perfektní (Rozhovor) Saymon točí klipy slovenským a českým hviezdam: Pre Gleba som robil ako 15-ročný, Yzomandias a Nik Tendo boli perfektní (Rozhovor) 9. decembra 2022, 14:30

Či už je to finančná negramotnosť, tvrdohlavosť, alebo neochota komunikovať, Fobia Kid rad-radom vymenúva konkrétne príhody, udalosti a postoje, ktoré trápia aj jeho poslucháčov. 

Ukázalo sa tiež, že jeho nemalá armáda fanúšikov je preňho ochotná kedykoľvek sa zmobilizovať, a hoci to nepreháňal s promom, vyslúžil si veľkú pozornosť. Už samotný názov Strašidelný dom napovedá, že poslucháča čaká skôr hlboká sonda do hlavy rapera, ktorý toho zažil priveľa, ako zdĺhavé úvahy alebo plytký opis nezažitých príbehov. Autor navyše pretavil do vizuálnej a audio podoby svoj pozitívny vzťah k japonskému anime.

Fobia Kidovi sa podarilo na projekte implementovať veľa svojich myšlienok a emócií a skombinovať ich s prvkami reprezent rapu, ku ktorým má prirodzene blízko. Zabúdať netreba ani na jeho zmysel pre humor. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 117241 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo už nie je doba legendárnych albumov.
  • Ktorý z raperov musel čeliť náročnej úlohe zhrnúť svoju tvorbu za sedem rokov do jedného albumu.
  • Kto nahral najlepší album prvého polroka 2022.
Domov
Zdieľať
Diskusia