Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júna 2022, 21:18
Čas čítania 1:00
Eduard Starkbauer

Slovensko má jednu z najhorších vôd na kúpanie v Európe. Najčistejšia voda je v Rakúsku, Chorvátsku či na Malte

NEWS ŽIVOTNÉ PROSTREDIE
Uložiť Uložené

Celkovo sa v Európskej únií pomer výborných vôd zlepšuje

Európska environmentálna agentúra zverejnila správu o najlepšej vode na kúpanie v Európe. Najprísnejšiu „výbornú“ normu kvality splnilo takmer 85 % európskych lokalít na kúpanie. Podľa správy majú najkvalitnejšiu vodu v Rakúsku, na ostrovnej Malte či v Grécku. 

Na Slovensku zo skúmaných oblastí dosahuje výbornú kvalitu len vyše polovica vodných plôch. Horšie v meraní skončilo iba susedné Poľsko.

Európska komisia podľa Enviroportalu monitorovala vzorky z 21 859 lokalít na kúpanie v Európskej únii, v Albánsku a vo Švajčiarsku. Minimálne normy kvality vody splnilo až v 95,2 % lokalít. Najvyššiu „výbornú“ normu kvality dosiahlo vyše 90 % plôch v Rakúsku, na Malte, v Chorvátsku, Grécku, na Cypre, v Dánsku a Nemecku.

EEA
Zdroj: EEA

Komisára pre životné prostredie, oceány a rybárstvo, Litovca Virginijusa Sinkevičiusa výsledky merania potešili. „Je to dobrá správa pre tých z nás, ktorí sa chystáme stráviť zaslúžené letné prázdniny v krásnych európskych lokalitách na kúpanie. Bez ohľadu na to, či mierime na grécku pláž, k maďarskému jazeru alebo na breh francúzskej rieky, môžeme si byť istí, že prevažná väčšina vôd určených na kúpanie má vynikajúcu kvalitu.“

Podľa správy ostáva kvalita pobrežných oblastí, ktoré tvoria dve tretiny všetkých lokalít, celkovo lepšia ako vo vnútrozemí. Od prijatia smernice o vode na kúpanie v roku 2006 sa podiel „výborných“ lokalít zvýšil a v posledných rokoch sa stabilizoval na úrovni približne 88 % v pobrežných a 78 % vo vnútrozemských oblastiach.

Anketa:
Kde sa najradšej kúpeš?
V mori.
Kdekoľvek sa dá.
Jedine v bazénoch.
Vo vodných priehradách, jazerách a štrkoviskách.
V mori.
48 %
215 Hlasov
Kdekoľvek sa dá.
24 %
109 Hlasov
Jedine v bazénoch.
12 %
52 Hlasov
Vo vodných priehradách, jazerách a štrkoviskách.
16 %
71 Hlasov

Nekvalitných vodných plôch určených na kúpanie je v Európe len 1,5 %. Ak je kvalita vody klasifikovaná ako „nevyhovujúca“, členské štáty EÚ musia reagovať zákazom kúpania alebo aspoň odporúčaním nekúpať sa a prijať vhodné nápravné opatrenia.

Domov
Zdieľať
Diskusia