Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júna 2022, 21:02
Čas čítania 0:53
Jana Chovancová

Klimatická kríza môže ovplyvniť vzrast ľudí, môžu sa dokonca scvrknúť, hovorí fosílny expert

ZAUJÍMAVOSTI GLOBÁLNE OTEPĽOVANIE KLIMATICKÁ ZMENA
Uložiť Uložené

Paleontológ z Edinburghu tvrdí, že menšie cicavce sa dokážu vysokým teplotám prispôsobiť lepšie ako tie veľké.

Podľa profesora Steva Brusatta, ktorý pôsobí ako paleontológ na Edinburskej univerzite, je možné, že v dôsledku klimatickej krízy sa postupom času začnú ľudia scvrkávať. Je to preto, lebo menšie cicavce sa dokážu lepšie prispôsobiť vysokým teplotám. Píše o tom na svojej stránke The Guardian

Svoju myšlienku o zmenšení ľudského vzrastu porovnal s vývinom koní, ktoré sa pred približne 55 miliónmi rokov v dôsledku otepľovania takisto zmenšili. Vo svojej knihe profesor Brusatte poznamenal, že zvieratá sú v teplejších krajinách často menšie ako tie, ktoré žijú v chladnejších oblastiach. „Dôvod nie je úplne jasný, no môže to byť čiastočne aj preto, že menšie zvieratá dokážu lepšie odvádzať prebytočné teplo.“ 

Podľa profesora je zmenšovanie sa „prirodzený spôsob, ako sa cicavce vyrovnávajú s klimatickou zmenou“. Otázkou teda zostáva, či bude aj človek reagovať rovnako ako ostatné cicavce. 

Už pred časom sa otázkou zmenšovania zaoberali výskumníci z Cambridgeskej univerzity a ich odpovede boli rovnaké. Čím chladnejšie podnebie, tým sú cicavce väčšie a naopak. Okrem toho zistili, že klimatická zmena ovplyvňuje aj veľkosť ľudského mozgu, ktorý sa takisto postupne zmenšuje. 

Mohlo by ťa zaujímať:
– Tajomné lesy a históriou nasiaknuté hrady. Týchto 10 miest pri Bratislave je ideálnych na jarné výlety
10 najlepších hier pre dvoch a viacerých hráčov, ktoré si užiješ z pohodlia gauča
KVÍZ: 15 ťažkých otázok o Harrym Potterovi, na ktoré poznajú správnu odpoveď len niektorí fanúšikovia
Domov
Zdieľať
Diskusia