Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. decembra 2018, 10:37
Čas čítania 5:46
Dominik Vetrák

10 najlepších hier pre dvoch a viacerých hráčov, ktoré si užiješ z pohodlia gauča

TECH TIP NA HRY
Uložiť Uložené

Prinášame vám výber jedných z najlepších local co-op hier, pri ktorých strávite množstvo času.

Pred 2 alebo 3 rokmi som si povedal, že je načase, aby sme sa na Refresheri viac venovali aj indie hrám. Začal som teda postupne poškuľovať po tých najzaujímavejších tituloch a okamžite ma táto sféra opantala. Herný priemysel sa z hľadiska indie tvorby v posledných rokoch rozrástol do nevídaných výšin a každý rok vychádzajú hry tvorené niekoľkými ľuďmi, ktoré nás zabávajú či kvalitou a svojou jedinečnosťou konkurujú AAA projektom so stovkami vývojárov. 

Nechcel som ale článok okopírovaný z Wikipedie, a tak som si začal jednotlivé hry kupovať. O tri roky neskôr som v pozícií, kedy ani zďaleka nemám vyskúšané všetky must have tituly. Ak by som tieto články chcel začať písať až v tej situácií, možno by ste sa nikdy nedočkali. Kvalitné, malé a nenápadné hry totiž vychádzajú veľmi často. 

10 najlepších hier pre dvoch a viacerých hráčov, ktoré si užiješ z pohodlia gauča
Zdroj: Psyonix

Naplánovali sme preto sériu článkov, ktorá sa pozrie na "najlepšie" indie tituly podľa štýlu a žánru. Dnes, ako ste sa už dozvedeli z nadpisu, sa pozrieme na local coop gamesy, a teda hry pre dvoch a viacerých hráčov. Nejde však o multiplayer ako taký. Všetky kúsky rozoberané nižšie môžete hrať viacerí priamo z pohodlia vášho gauča.

Predčasné PS: Indie scénu zatiaľ objavujem len na konzole PS4. Rôzne exkluzivity na Switch či Xbox (a hlavne PC) som teda zatiaľ vynechal a reálne sa objavia až v nejakom šiestom článku. 

1. Overcooked 1 a 2, Ghost Town Games – PS4, Switch, Xbox One, PC (MC: 78 a 81)

V roku 2016 sa na internetových store obchodoch začal objavovať titul pre 1 až 4 hráčov. Išlo o nesmierne chaotické varenie v rôznych miestnostiach s cieľom nepomýliť ingrediencie, nespadnúť do zmrznutého mora, nestrčiť svojho kamaráta von z lode či nenechať si spáliť polievku. 

S priateľkou sme pri prvom diele zažili množstvo hodín zábavy, ale aj výziev a chytľavého gameplayu. Chvíľu trvá, kým sa naučíte, čo a ako, no vo výsledku nebudete ľutovať. Akonáhle sa zžijete, pôjde to ako po masle a tie tri hviezdičky v každej kuchyni sa stanú slušnou motiváciou. Hrali sme už veľa coop hier, ale pri žiadnej sme sa nenasmiali až tak veľmi, ako práve pri Overcooked.

Vonku už je aj druhý diel. Zrejme je o trošičku náročnejší, takže by som na vašom mieste začal tým prvým. A nezúfajte, ak nebudete majstrami kuchyne. V prvom rade ide predsa o zábavu... a tej sa tu nachádza až-až.


2. Housemarque: Resogun, Dead Nation, Alienation, Nech Machina, Super Stardust Ultra

Jemne pritvrdíme. Housemarque sa venovalo arkádam dlhé, veľmi dlhé roky. Predaje však klesali a po dvojke Materfall a Nex Machina oznámili, že už nedokážu naďalej vytvárať hry, o ktoré nie je veľký záujem. A to je škoda, keďže patrili k celosvetovej špičke svojho žánru. Kto vie, kam sa vlastne s ich tvorbou vydajú, ale nikto nás neoberie o ich doterajšie klenoty.

Čo sa local co-op akcií týka, je to hlavne Dead Nation a Alienation. V prvom vo dvojici bojujete pri zombíkom a všelijakým príšerám ovládajúcim planétu Zem. Vylepšujete si zbrane a atribúty, zdolávate mini bossov či hordy nepriateľov. Podobne je na tom aj Alienation, aj keď tam už budete mať k dispozícií iné kvéry a hrateľnosť je výrazne odlišná, rovnako ako prostredie a nepriatelia. 

Úplne iná básnička je potom Resogun, jeden z launch titulov PS4. Nesmierne veľká výzva pre dvoch hráčov, ktorí sa musia naučiť hrať spolu dokonalo a odhaľovať slabiny bossov. Na najťažšej obtiažnosti vám dá zabrať, no zabavíte sa aj na najmenšej. Viac než slová vám v tomto prípade povie samotný gameplay. Nižšie sa potom môžete pozrieť aj na Stardust Ultra, ktoré nás zo všetkých ich titulov bavilo asi najmenej, no u vás to môže byť naopak.

Na záver tu máme Nex Machinu, vysoko hodnotenú a obľúbenú twin stick strieľaciu s pohľadom zhora (ako pri väčšina Housemarque hier). Ak prejdete celú hru aspoň na strednej obtiažnosti, môžete si s kamarátom/partnerom povedať, že nejaký ten skill určite máte. Zase raz vám hru bližšie než môj text predstaví gameplay trailer.

3. Resident Evil: Revelations 2, Capcom – Vita, PS4, Xbox One, Switch, 3DS, PC... (MC: 75)

Ďalšou hrou je pokračovanie spin-off série Resident Evil, avšak s viacerými známymi postavami. Príbeh už tradične neohúri, ale o tom tieto hry nikdy neboli. Ovládať budete až 4 postavy (vždy striedavo po dve), pričom jedna bude hlavná s možnosťou používať zbrane, no a tá druhá bude zase pomáhať s hádankami, zbierať suroviny, no taktiež pomôže so súbojmi. Zábavný gameplay a miestami hororová atmosféra určite prilákajú mnohé páriky. 


4. A Way Out, Hazelight Studios – PS4, Xbox One, PC (MC: 78)

Pravdepodobne najprepracovanejšou local coop hrou je práve indie titul A Way Out od Hazelight Studios (Josef Fares a jeho fuck Oscars). Hra bola od začiatku vyvíjaná pre dvoch s cieľom zapojiť oboch hráčov počas celého jej priebehu. Ideálne si teda po prvom prejdení vymeníte postavy a zažijete nový gameplay a úrovne levelov. Hru môžete hrať online aj local.

Hra je miestami dojemná, vtipná, zábavná a v závere dokáže neuveriteľne prekvapiť a strhnúť. Ak máte radi coop hry, A Way Out je v mnohých aspektoch to najlepšie, čo na trhu nájdete.


5. Guacamalee, Drinkbox Studios – Wii U, PS4, Switch, Xbox One, PC (MC: 87 a 84)

Rovnako ako pri Overcooked, aj v tomto prípade je už na svete dvojka. A zase raz by ste mali začať s jednotkou. Guacamalee je výborná „skákačka“ s množstvom súbojov a menších hádaniek. Skúsenejší hráči budú tento subžáner poznať pod názvom metroidvania. V tomto prípade si ešte pripočítajte skvelý humor, originálnych bossov a mexické prostredie s chytľavou hudbou.


6. Never Alone, Upper One Games – PS4, PS3, Iphone, PC, Xbox One, Wii U (MC: 73)

Never Alone je puzzle platformer, v ktorej jeden hráč preberie kontrolu nad dievčatkom s túžbou zachrániť svoju dedinu v mrazivom arktickom prostredí, pričom ten druhý jej bude pomáhať ako verný líščí pomocník. Budete čeliť rôznym hádankám, logickým riešeniam prekážok, citlivému príbehu a výnimočným videám z reálneho života, kedy vám príslušníci kmeňa Iñupiaq ukážu prírodu v svetle, v akom ste ju možno nikdy neregistrovali.


7. Jydge, 10tons – PC, PS4, Switch (MC: 81

Ďalšia twin-stick (pohyb a mierenie skrz spodné páčky na ovládači) top down (pohľad zhora dole) strieľačka na zozname. Tentokrát budete čeliť ľuďom, a to ako špeciálny vytvorený cyborg, ktorý má zamiesť so zločinom v meste. 

Jydge nie je ničím špecifické ani výnimočné. Oplýva však chytľavou hrateľnosťou, férovou náročnosťou a zábavnými výzvami. Strieľanie aj pohyb bavia už od začiatku, pričom vás hra veľmi rýchlo pohltí celých. 


8. Mother Russia Bleeds, Le Cartel Studio – PC, PS4, Switch (MC: 73)

Ideálne hrateľné s tromi ďalšími kamarátmi, ktorí majú chuť nakopať zadky polovici Ruska. Celá hrateľnosť spočíva v pohybe doprava a doľava a následnom likvidovaní všetkého, čo na vás AI pošle. Väčšinou sú to ďalší bojovníci, neraz aj nepekne ozbrojení. Ide o brutálnu, mierne chaotickú a zábavnú fight záležitosť. Navyše je znovuhrateľná.


9. Sky Force Anniversary, Infinite Dreams – last gen, PC, Xbox One, PS4, Switch (MC: 77)

Klasické lietadieľka, množstvo vystrelených rakiet, obrovskí bossovia a prístupnosť naozaj pre každého. Zvoľte si pokojne najjednoduchší postup a užite si trochu nostalgie zo starej Segy. Titul nie je skutočne nijako komplikovaný a jeho hrateľnosť je triviálna, takže si ho v pohybe ideálne pozrite vo videu nižšie. 


10. Knack 2, Japan Studios – PS4 (MC: 69)

Ak brázdite po herných fórach, rýchlo zistíte, že Knack je tam veľkou legendou. Bohužiaľ, v sarkastickom zmysle. Prvý diel sa veľmi nepodaril a hral som ho až po prejdení dvojky, takže som ho nebol schopný dohrať. Dvojka je však už akoby z iného sveta (v porovnaní s jednotkou). Stále sa musíte vysporiadať s detskými postavami, príbehom a zvratmi, ale zamerať by ste sa skôr mali na gameplay a zábavu.

Prítomné sú jednoduchšie puzzle hádanky, množstvo súbojov, quick time eventy (QTE – stlač dané tlačítko hneď, ako sa objaví na obrazovke), bossovia či skryté miestnosti a hlavne veľa skákania. Knack 2 nie je žiadnym klenotom, ale ak nie ste veľmi nároční hráči a radi pri hry jednoducho vypnete a bavíte sa s partnerom, možno bude pre vás tým najlepším.


Bonus: Towerfall Ascension, Matt Makes Games – PS4, Xbox One, Switch, PC... (MC: 88)
Prečo dať skvelý Towerfall do bonusu? V prvom rade preto, lebo som ho nikdy nehral. Z videí mi nesadol gameplay a kompetitívne coop hry ma veľmi nebavia. Hra je však využívaná na mnohé esporty a miluje ju veľké množstvo hráčov. No a ani kritici neboli nespokojní. Mrknite na trailer a rozhodnite sa, či je to niečo pre vás. 

Samozrejme, tých coop hier je ešte viac, než odbiť ich v honorable mentions sa neoplatí. Ak bude mať článok úspech, môžete si byť istí, že niekedy v budúcom roku sa dostaví pokračovanie. Som si istý, že dovtedy vás môj výber časovo zaťaží. Hlavne tým hrám treba dať šancu. Ak nejaká z nich nemá krabicovú verziu, striehnite v Store na zľavy. Objavujú sa tam celkom často. 

Domov
Zdieľať
Diskusia