Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. júna 2022, 19:30
Čas čítania 0:59
Adam Novosad

SHMÚ vydal výstrahy: V noci z nedele na pondelok prídu silné búrky. Včera sa Slovenskom prehnala 15 kilometrov vysoká supercela

NEWS SHMÚ
Uložiť Uložené

Búrková aktivita sa po sobotnej noci zopakuje aj v noci z nedele na pondelok.

Západné Slovensko čakajú v noci z nedele na pondelok búrky, pred ktorými varuje Slovenský hydrometeorologický ústav. SHMÚ na svojej webovej stránke vydal výstrahy I. stupňa pred búrkami pre okresy Bratislava, Pezinok, Malacky, Senec a Dunajská Streda.

Na základe zverejnených výstrah by sa mali obyvatelia týchto okresov pripraviť na búrkovú aktivitu od 22.00 h v nedeľu večer až do 8.00 h v pondelkové ráno. V tomto prípade však ide o výstrahu I. stupňa, ktorá je spomedzi všetkých výstrah na trojstupňovej škále najmenej závažná. Nemali by sa preto vyskytnúť búrky, ktoré by predstavovali vysoké riziko. 

shmu
Zdroj: SHMÚ

Populárna facebooková stránka Severe Weather Slovakia, ktorá zhromažďuje fenomény počasia nad naším územím, očakáva, že silné búrky zasiahnu najmä Rakúsko a Maďarsko.

„Tie sa budú pozvoľna propagáciou presúvať smerom k nášmu územiu a nie je zatiaľ isté, či sa dostanú až nad naše územie,“ píše stránka v statuse. Aj preto zrejme SHMÚ vydal výlučne výstrahy I. stupňa. Podľa lovcov búrok niektoré modely vývoja počasia ukazujú, že búrková aktivita sa v noci postupne presunie nad územie Slovenska, a iné ukazujú opak.

Západ Slovenska pritom v noci zo soboty na nedeľu zasiahla silná supercelárna búrka, ktorá bola podľa SHMÚ mimoriadne intenzívna a vysoká až 15 kilometrov.

Odporúčané
Počasie v Európe môže čoskoro úplne skolabovať. Vedci varujú pred hroziacim zánikom dôležitého prúdenia Počasie v Európe môže čoskoro úplne skolabovať. Vedci varujú pred hroziacim zánikom dôležitého prúdenia 7. augusta 2023, 15:30

„Zároveň bol z jej južnej strany zreteľne viditeľný rotujúci výstupný prúd,“ píše SHMÚ s tým, že vďaka prúdu bola pre oko bežného človeka veľmi fotogenická. Búrku sprevádzali aj 4-centimetrové krúpy, ktoré spôsobili menšie škody na majetku a vegetácii.

Domov
Zdieľať
Diskusia