Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. mája 2022, 10:35
Čas čítania 1:20
Viktor Kniš

Hamran zvolal tlačovku k Ficovým rečiam: Vyšetrujeme ďalšiu zločineckú skupinu, politikom sa nepáči, že polícia má rozviazané ruky

NEWS ŠTEFAN HAMRAN
Uložiť Uložené

Hamran zvolal tlačovú konferenciu, aby vysvetlil medializované informácie. Vyšetrovateľ NAKA momentálne vyšetruje, či môže existovať skupina, ktorá ovplyvňuje trestné konania.

Robert Fico a Boris Kollár v nedeľu v diskusnej relácii tvrdili, že majú informácie o plánovanom zásahu polície proti „antitímu“ Oblúk, ktorý bol jedným z hlavných aktérov vojny v polícii. Policajný prezident Štefan Hamran podľa nich avizoval takýto zásah na bezpečnostnej rade. Hamran však popiera, že by oznamoval policajnú akciu zameranú na ľudí z bývalého inšpekčného tímu.

„Takýto zásah neavizoval. Z titulu svojho postavenia ani nie je o žiadnych plánovaných veciach v konkrétnych prípadoch informovaný,“ tvrdí šéf polície. 

Štefan Hamran tvrdí, že Fico sa odvoláva len na chodbové reči. „Neprekvapuje ma, že Fico operuje s neoverenými informáciami. Ale zvykli sme si aj na základe jeho predchádzajúcich vyjadrení. Nepovažujem ho za etalón pravdovravnosti. S Kaliňákom zastrašovali vyšetrovateľov aj policajného prezidenta,“ povedal Štefan Hamran, ktorý zároveň kritizuje, že ho Fico nazýval žoldnierom, zbabelcom a telocvikárom. 

Policajný prezident kategoricky odmietol, že by NAKA zatýkala sudcov, prokurátorov alebo bývalú šéfku vyšetrovacieho tímu inšpekcie Dianu Santusovú. 

Hamran kritizuje aj Borisa Kollára, ktorý sa pridal k Ficovi, aj keď ide o nepravdivú informáciu. „Mrzí ma, že opäť a raz predseda parlamentu sadol na lep Robertovi Ficovi, aj keď si bez problémov mohol tieto informácie overiť. Mohol sa obrátiť na pána premiéra alebo ministra vnútra, ktorí boli prítomní na bezpečnostnej rade.“ Podľa Hamrana to nie je prvýkrát, čo Kollár kritizoval vyšetrovateľov NAKA, pripomenul konkrétny prípad s „čurillovskou mafiou“.

Odporúčané
Štefan Hamran: Temné sily sa mobilizujú (Rozhovor) Štefan Hamran: Temné sily sa mobilizujú (Rozhovor) 27. apríla 2022, 13:40

Hamran pripomína Ficovi aj nahrávky z chaty. „Videli sme tam viac ako krájanie slaninky,“ povedal s tým, že už aj Najvyšší súd považuje tieto nahrávky za zákonne získané, pretože sa na nich vo svojich rozhodnutiach odvoláva. 

Štefan Hamran tvrdí, že na bezpečnostnej rade uviedol, že Policajný zbor vedie trestné konanie vo veci založenia a zosnovania organizovanej skupiny. Vyšetrovateľ NAKA momentálne vyšetruje, či môže existovať skupina, ktorá ovplyvňuje trestné konania. Hamran tvrdí, že orgány presadzujúce právo mohli konať spôsobom, ktorý vytváral priestor na účelové trestné stíhanie alebo, naopak, vytváral priestor na to, aby sa niektoré skutky nedali stíhať. 

Šéf polície si myslí, že niektorým politikom nevyhovuje, že polícia má rozviazané ruky a vyšetrovaný môže byť každý. 

Domov
Zdieľať
Diskusia