Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. mája 2022, 9:30
Čas čítania 13:05
Adam Novosad

22-ročná Bibiána ukazuje tisícom Slovákov na Instagrame, ako cestovať lacno: Dá sa to skĺbiť s prácou na plný úväzok (Rozhovor)

REFRESHER CESTOVANIE INSTAGRAM NEZVYČAJNÉ POVOLANIA
Uložiť Uložené

Bibiána Paršová svoj Instagram vybudovala vďaka turistike po slovenských horách, no dnes s viac ako 16-tisíc followermi ukazuje, ako cestovať popri práci na plný úväzok a za čo najmenej peňazí.

„Zvyčajne nemám konkrétny rozpočet. Ja sa vždy snažím cestovať čo najlacnejšie, takže keď som plánovala Portugalsko a Barcelonu, kam som šla prvýkrát v živote sama, tak som sa snažila využiť hostely, ktoré vedia byť naozaj lacné,“ hovorí Bibiána Paršová, ktorá za posledné roky vybudovala svoj Instagram prakticky od nuly až k viac ako 16-tisíc followerom.


V začiatkoch zdieľala prevažne príspevky zo slovenskej prírody, v ktorej trávila množstvo času. Turistika jej vyniesla popularitu, no napriek tomu, že by sme ju dnes mohli označiť za influencerku, sama seba nepovažuje za travel blogerku, dokonca stále pracuje na plný úväzok v robote, ktorej sa venovala predtým, ako jej „vybuchol“ Instagram.

„My robíme tak, že päť dní som v práci a dva dni – v nedeľu a pondelok – mám voľno. Ak si zapíšem päť dní dovolenky, vďaka víkendu a dvom dňom voľna z nich mám zrazu deväť dní voľna,“ vysvetľuje, ako dokáže popri cestovaní pracovať bez toho, aby sa jej krížili plány.

 

cestovanie
Zdroj: Instagram/Bibiána Paršová

Pracuješ na plný úväzok, no napriek tomu dokážeš svoju prácu skombinovať s cestovaním. Množstvo Slovákov si dnes pritom myslí, že cestovanie si môže dovoliť len privilegovanejšia vrstva. Ako sa to celé dá skĺbiť?

Skĺbiť sa to dá, ale je to oveľa náročnejšie ako sa len tak niekam vydať. Funguje to tak, že si v práci musím vopred naplánovať dovolenku na celý rok. Väčšinou hľadám dátumy, ktoré sú blízko sviatkov, aby sa mi dovolenka vždy predĺžila, pričom v práci mám vždy dva voľné dni počas týždňa.

Odporúčané
Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy 12. apríla 2024, 11:30

Keď mám vopred vybrané dátumy, hľadám letenky bez toho, aby som zadávala presnú destináciu. Kde vyletí lacná letenka, tak tam ju často rovno kúpim. Najčastejšie hľadám letenky možno päť týždňov pred cestou, lebo vtedy zvyknú byť najlacnejšie.

My robíme tak, že päť dní som v práci a dva dni – v nedeľu a pondelok – mám voľno. Ak si zapíšem päť dní dovolenky, vďaka víkendu a dvom dňom voľna z nich mám zrazu deväť dní voľna.

 

Na Instagrame ukazuješ svoje cesty aj do krajín ako Island, Srí Lanka, Irán či Keňa, o ktorých si možno bežný človek myslí, že sú príliš drahé a nedostupné.

Svojím spôsobom sú drahé, lenže vždy sa dá cestovať lacnejšie ako cez cestovné agentúry. Napríklad letenky na Island nás vyšli možno 100 eur spiatočne aj s kuframi. Za takú cenu sme to podľa mňa parádne vystihli. Celkovo sa mi páči, keď cestujeme vo štvorici, lebo štyria ľudia je ideálny počet – dokážeš rozrátať náklady napríklad na auto, takže zaplatíš menej.

Island však je naozaj drahý, najmä čo sa týka stravy a služieb. My sme sa v jednej chvíli stravovali výlučne hotdogmi, lebo sme nechceli dávať 20 eur za každý obed. Takže áno, niektoré veci v takýchto destináciách bývajú drahé, ale množstvo vecí sa dá vybaviť za málo peňazí, len si to ľudia často neuvedomia.

Odporúčané
Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) 10. apríla 2024, 9:30

Keď som to prepočítavala, Island nás vyšiel o polovicu lacnejšie ako cez cestovné agentúry, ktoré robia zážitkové zájazdy. Len tomu treba venovať trochu času, naštudovať si, čo chceš vidieť, a hľadať.

cestovanie
Zdroj: Instagram/Bibiána Paršová

Svoju dovolenku plánuješ rok vopred. Viem, že množstvo ľudí sa snaží maximalizovať dovolenku napríklad vďaka sviatkom. Kde pracuješ, že to vieš takto ideálne skombinovať?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 114237 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • V akej firme pracuje na plný úväzok popri neustálom cestovaní.
  • Ako sa dá dovolenka naplánovať na celý rok dopredu tak, aby mohla cestovať.
  • Či dnes minie väčšinu výplaty na cestovanie a ako narába s peniazmi.
  • Koľko ju stál 10-dňový sólo trip po Portugalsku a Barcelone.
  • Či sa jej v Barcelone, známej ako mesto zlodejov, stala nejaká nepríjemnosť.
  • Či sa nebála, keď v hostelovej izbe spala sama so siedmimi mužmi.
  • Ako sa jej podarilo vybudovať populárny Instagram vďaka turistike na Slovensku.
  • Či sa s viac ako 16-tisíc followermi považuje za travel blogerku.
  • Či už na svojom Instagrame dokáže zarábať na spoluprácach s firmami.
Domov
Zdieľať
Diskusia