Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. apríla 2022, 8:50
Čas čítania 0:48
Daniel Mikolášik

Maďarsko pristúpilo na podmienky Ruska. Za plyn bude platiť systémom navrhnutým Moskvou

NEWS ENERGIE MAĎARSKO RUSKO
Uložiť Uložené

V rámci ruskou vládou schválenej platobnej schémy si dovozcovia energie musia otvoriť dva bankové účty (devízový a rubľový) v banke, nad ktorou má kontrolu Kremeľ.

Maďarsko pristúpilo na platobné podmienky Ruska. Pri odbere plynu a ropy použije platobnú schému zavedenú Moskvou. Pre CNN to potvrdil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Podľa jeho slov neexistujú žiadne alternatívne energetické zdroje alebo záložné trasy, ktoré by Maďarsku umožnili v najbližších rokoch prestať dovážať ruskú energiu. Szijjártó už predtým tvrdil, že Maďarsko nebude podporovať žiadnu podobu európskych sankcií týkajúcich sa ruskej ropy a plynu.

„Z Ruska pochádza 85 percent našich dodávok plynu a 65 percent našich dodávok ropy. Prečo? Pretože to určuje infraštruktúra. Nie je to zábava, my sme si túto situáciu nevybrali,“ povedal Szijjártó.

V rámci ruskou vládou schválenej platobnej schémy si dovozcovia energie musia otvoriť dva bankové účty (devízový a rubľový) v banke Gazprombank, nad ktorou má kontrolu Kremeľ. Po tom, čo odberatelia zaplatia v dolároch alebo eurách, Gazprombank následne túto sumu prevedie na rubľový účet. Odborníci tvrdia, že ruský platobný systém umožňuje Moskve prístup k energetickým výnosom bez ohľadu na sankcie uvalené na cudzie meny.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Viaceré svetové médiá dlhodobo nazývajú Maďarsko „trójskym koňom Putinovho režimu“ vzhľadom na prístup maďarskej vlády na čele s premiérom Viktorom Orbánom. Ten dokonca vo víťaznom prejave po tom, čo začiatkom apríla vyhral voľby, nazval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského svojím oponentom, proti ktorému počas volieb „bojoval“.

Minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov (vľavo) a maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó (vpravo) v roku 2016 v Budapešti.
Minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov (vľavo) a maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó (vpravo) v roku 2016 v Budapešti. Zdroj: TASR/Ladislav Vallach
Domov
Zdieľať
Diskusia