Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. apríla 2022 o 6:39
Čas čítania 1:18
Ema Stanovská

V Japonsku otvorili kaviareň, kde prokrastinácia nemá šancu. Odísť môžeš až vtedy, keď dokončíš prácu

NEWS GASTROPRIEMYSEL SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Každý zákazník si môže vybrať z troch stupňov kontroly. Pri najprísnejšom bude člen personálu často postávať za jeho chrbtom, aby cítil „tichý tlak“.

V japonskom Tokiu môžeš navštíviť kaviareň s názvom Manuscript Writing Cafe, z ktorej nemôžu hostia odísť, kým nedokončia prácu na svojom laptope. V kaviarni, kde platíš len za čas, ktorý tam stráviš, ťa kontroluje samotný personál a pri odchode musíš úprimne povedať, že si svoju prácu dokončil.

Čisté a dobre osvetlené priestory poskytujú desať miest pre spisovateľov, novinárov, tvorcov komiksov manga a všetkých, ktorí bojujú s písaným slovom a termínmi odovzdania práce, opisuje kaviareň portál CNN. K dispozícii je káva a čaj zadarmo a vysokorýchlostné wifi.

Každý zákazník pri vstupe napíše svoje meno, cieľ práce a čas, kedy prácu plánuje dokončiť. Vybrať si môže z troch stupňov kontroly: pri prvom, miernom, sa ho personál pri platení opýta, či prácu dokončil. Pri strednom ho personál kontroluje každú hodinu. Ak si zákazník zvolí tretí, najprísnejší stupeň kontroly, člen personálu bude často postávať za jeho chrbtom, aby cítil „tichý tlak“.

Pravidlá sú „desivé“

Päťdesiatdvaročný majiteľ prevádzky Takuja Kawai si myslí, že prísne podmienky pomôžu ľuďom sústrediť sa. „Naša kaviareň sa stala virálnou na sociálnych sieťach. Ľudia hovoria, že pravidlá sú pre nich desivé alebo že sa cítia, akoby ich niekto odzadu sledoval.“ 

„V skutočnosti ich však nekontrolujeme, ale podporujeme. Výsledkom je, že to, o čom si myslia, že im bude trvať deň, v skutočnosti zvládnu za tri hodiny, a úlohy, ktoré im zvyčajne trvajú tri hodiny, sú hotové za jednu,“ vraví Kawai. Dodáva, že nevie, aké diela sa v jeho kaviarni rodia, ale je hrdý na to, že ľudí môže podporiť.

Za prvých 30 minút si kaviareň účtuje 130 jenov (1,01 dolára) a potom 300 jenov (2,34 dolára) za každú ďalšiu hodinu. 

Emiko Sasakiová, 37-ročná blogerka, ktorá za tri hodiny dokončila tri články, pre CNN povedala, že si vychutnáva možnosť byť bez „otravných sociálnych sietí a telefonátov“. Ľudia zvyknú ostať aj po oficiálnej zatváracej hodine a väčšina nakoniec svoju prácu dokončí.

Domov
Zdieľať
Diskusia