Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. apríla 2022, 20:43
Čas čítania 1:22
Tímea Krauszová

Svetové vojenské výdavky presiahli 3 bilióny po prvýkrát v histórii

Svetové vojenské výdavky presiahli 3 bilióny po prvýkrát v histórii
Zdroj: TASR/AP
NEWS SPRÁVY ZO SVETA VOJENSKÁ TECHNIKA
Uložiť Uložené

Výdavky sú každým rokom vyššie už sedem rokov za sebou.

Celkové svetové vojenské výdavky presiahli 3 bilióny po prvýkrát v histórii v roku 2021. Informuje o tom Štokholmský medzinárodný inštitút pre výskum mieru vo svojej výročnej správe. Globálne krajiny investovali v reálnych číslach o 0,7 % viac než v roku 2020 a až o 12 % viac než pred desiatimi rokmi. Ani ekonomické dôsledky celosvetovej pandémie nezastavili stúpajúci trend vo vojenských výdavkoch. Výdavky sú každým rokom vyššie už sedem rokov za sebou.

USA, Rusko a Čína investovali najviac

Celkovo v minulom roku minuli krajiny sveta 2 113 miliárd dolárov na vojenské výdavky. Najväčší investori boli Spojené štáty americké, Čína, India, Spojené kráľovstvo a Rusko, ktorí spoločne predstavujú 62 % celkových výdavkov.

Vojenské výdavky podľa regiónu, v rokoch 1988 až 2021.
Vojenské výdavky podľa regiónu, v rokoch 1988 až 2021. Zdroj: SIPRI

Výskumníci pri analýze do vojenských nákladov započítali nielen výdavky na zbrane a muníciu, ale aj výplaty a benefity, prevádzkové náklady, stavebné náklady, výskum a vývoj na centrálnu administráciu. V celkových výpočtoch rátali s reálnymi číslami (platnými v roku 2020), no niektoré údaje sú prepočítané aj vzhľadom na infláciu.

Odporúčané
Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky 5. mája 2024, 12:00

Vojenské výdavky celosvetovo stúpajú už sedem rokov za sebou. USA, ktoré minuli najviac za minulý rok, vyšli vojenské výdavky na 801 miliárd dolárov, pričom najväčšiu časť investovali do výskumu a vývoja. USA opakovane zdôraznili, že pre nich je v súčasnosti prioritou ostať na čele inovácií a byť vždy o krok dopredu pred technológiami iných krajín.

Druhým najväčším investorom bola Čína, ktorá si na vojenské výdavky v roku 2021 vyhradila 293 miliárd dolárov (skoro o 5 % viac ako rok predtým). Výdavky Číny pritom stúpajú každoročne už 27 rokov bez prerušenia. Ich investície sú veľkým motivátorom aj pre okolité krajiny, ako Austrália a Japonsko, ktoré sa usilujú držať krok. Príkladom je bezpečnostná dohoda medzi Austráliou, Veľkou Britániou a USA, ktoré sa zhodli na dodávke ôsmich jadrových ponoriek pre Austráliu za odhadovanú cenu 128 miliárd dolárov.

Rusko investovalo 65,9 miliárd dolárov najmä v čase, keď pripravovali jednotky na hranici s Ukrajinou. Podľa výskumníkov z inštitútu krajine pomohli príjmy z plynu a ropy. V reakcii na rusko-ukrajinské vzťahy vzrástli výdavky aj Ukrajine, a to až o 72 % od anektovania Krymu. V roku 2021 to bolo 5,9 miliárd dolárov (zhruba tri percentá HDP Ukrajiny).

Domov
Zdieľať
Diskusia