Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. apríla 2022, 8:54
Čas čítania 1:16
Adam Novosad TASR

Zelenskyj varuje, že Putin môže zo zúfalstva zhodiť atómovú bombu na Ukrajinu. „Musíme byť pripravení,“ vyhlásil

NEWS JADROVÉ ZBRANE A VOJENSKÁ SILA RUSKO VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ukrajinský prezident verí, že zúfalstvo z neúspechov na bojisku môže Putina priviesť až k použitiu jadrovej zbrane.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, aby sa svet nezľakol, ak Rusko na Ukrajine naozaj použije jadrové zbrane. V rozhovore pre americkú televíziu CNN Zelenskyj uviedol, že svet sa musí pripraviť na alternatívu, v ktorej Vladimir Putin v zúfalstve rozhodne o zhodení atómovej bomby na Ukrajinu, pretože mu nezostane iná možnosť.

„Myslím si, že by to mohli urobiť. Ľudské životy pre nich nič neznamenajú, no nebojme sa. Musíme byť pripravení,“ vyhlásil ukrajinský prezident. V uplynulých týždňoch sa viackrát špekulovalo o tom, nakoľko zúfalý je Vladimir Putin v situácii, keď invázia na Ukrajine nepostupuje tak, ako ruské velenie predpokladalo na začiatku vojny.

Riaditeľ americkej tajnej služby CIA William Burns vo štvrtok 14. apríla povedal, že vojenské neúspechy Ruska na bojisku podľa neho zvyšujú pravdepodobnosť použitia jadrovej zbrane na Ukrajine. Nešpecifikoval, kam by Rusko mohlo atómovú bombu zhodiť, ale uviedol, že by mohlo ísť o taktickú jadrovú zbraň s nižším účinkom.

rusko
Zdroj: CNN/reprofoto

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre televíziu CNN navyše otvorene priznal, že Ukrajina doteraz vo vojne stratila minimálne 2 500 až 3 000 vojakov. Okolo 10-tisíc ďalších vojakov je podľa neho zranených, ale je „ťažké povedať, koľko z nich prežije“.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Na druhej strane Ruská federácia podľa Zelenského vo vojne stratila už okolo 20-tisíc vojakov. Tieto informácie sa však nedajú nezávisle overiť, pretože Kremeľ počet svojich obetí a zranených nezverejňuje.

Zelenskyj v rozhovore pre americkú televíziu skonštatoval, že cíti veľkú bolesť, keď sa pozerá na tragické fotografie a videá z rôznych kútov svojej krajiny, ktoré zachytávajú smrť a devastáciu civilistov na Ukrajine. 

„Nemôžem sa na to pozerať ako otec už len preto, že všetko, čo po tomto chcete, je pomsta a zabíjanie. Musím sa na to pozerať ako prezident štátu, kde mnoho ľudí zomiera a stráca svojich blízkych,“ poznamenal.


„Všetci chceme bojovať. Ale všetci musíme urobiť všetko pre to, aby táto vojna nebola nekonečná. Čím dlhšia bude, tým viac by sme stratili. Všetky tieto straty budú ako tá jedna,“ dodal Zelenskyj.

Domov
Zdieľať
Diskusia