Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. apríla 2022, 15:27
Čas čítania 1:21
Daniel Mikolášik TASR

PRIESKUM: Ochota Slovákov pomôcť Ukrajine je rovnako vysoká ako v prvých dňoch vojny

NEWS PRIESKUM VEREJNEJ MIENKY RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SPRÁVY Z DOMOVA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Podľa prieskumu sú ochotní pomôcť práve ľudia, ktorí vinia z agresie Rusko.

Ochota pomôcť Ukrajine je rovnako vysoká ako v prvých dňoch vojny. Súvisí s pohľadom respondentov na to, komu pripisujú hlavnú zodpovednosť za vojnu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý je súčasťou projektu s názvom Ako sa máte, Slovensko?

Respondenti viniaci z ruskej invázie primárne USA a NATO deklarujú podľa prieskumu výrazne nižšiu ochotu pomáhať finančne či niekoho z Ukrajiny ubytovať. Deklarovaná ochota pomôcť Ukrajine podľa prieskumu súvisí s tým, koho ľudia považujú za najviac zodpovedného za vojnu na Ukrajine.

Ľudia, ktorí na otázku Kto je podľa vás najviac zodpovedný za súčasnú vojnu na Ukrajine? odpovedajú, že je to Rusko (44,1 percenta respondentov), deklarujú oveľa vyššiu mieru ochoty pomôcť Ukrajine ako respondenti, ktorí z invázie vojsk Ruskej federácie na Ukrajinu vinia USA a NATO (31,6 percenta respondentov).

slovensko ukrajina hranicny priechod
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Menej ochotní sú nevoliči či starší

Najsilnejšie sú v tomto prípade rozdiely pri ochote prispieť finančne (56 percent verzus 17,4 percenta) a pri ochote niekoho ubytovať (34,2 percenta verzus 12,4 percenta). Z prieskumu vyplýva, že viac sú Ukrajine ochotní pomôcť ľudia, ktorí pravidelne sledujú správy v televízii, novinách alebo v rozhlase, a ľudia, ktorí schvaľujú naše členstvo v NATO.

Menej ochotní pomôcť sú podľa výsledkov nevoliči, starší respondenti a ľudia, ktorí sa nedali zaočkovať proti ochoreniu covid-19.


„Povzbudivé je zistenie, že vlna solidarity s Ukrajinou na Slovensku neutícha ani päť týždňov od začiatku invázie vojsk Ruskej federácie k nášmu susedovi. Dôležité je tiež, že pohľad tzv. geopolitických realistov, ktorý viní za ruský útok USA a NATO a nedáva Ukrajine právo slobodne si vybrať svojich spojencov, znižuje aj deklarovanú ochotu pomôcť nášmu napadnutému susedovi,“ skonštatoval v stanovisku Miloslav Bahna zo Sociologického ústavu SAV.

Len 11-ročný chlapec, ktorý sám pricestoval na slovenské hranice zo Záporožia.
Len 11-ročný chlapec, ktorý sám pricestoval na slovenské hranice zo Záporožia. Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky

„Respondenti, ktorí vidia vojnu na Ukrajine ako spor Ruska a Západu, deklarujú v niektorých prípadoch až trojnásobne nižšiu mieru ochoty pomôcť ako respondenti, ktorí primárnu zodpovednosť za vojnu na Ukrajine pripisujú Rusku,“ doplnil.


Prieskumy iniciovali prieskumná spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom SAV a s Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV. Štrnásta vlna výskumu sa realizovala v období od 31. marca do 7. apríla na vzorke 1 000 respondentov.

Domov
Zdieľať
Diskusia