Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
12. apríla 2022, 10:51
Čas čítania 1:14
Viktor Kniš

Jesenné komunálne voľby môžu byť na Slovensku skôr, schválila vláda

NEWS KOMUNÁLNE VOĽBY
Uložiť Uložené

Voľby by sa mohli konať už 22. októbra.

Jesenné voľby do orgánov samosprávnych krajov a orgánov samosprávy obcí by sa mohli konať už v sobotu 22. októbra.

Vyplýva to z návrhu zákona o špeciálnom spôsobe hlasovania v týchto spojených voľbách, ktorý v utorok schválila vláda.

Podľa súčasného znenia zákona o podmienkach výkonu volebného práva sa majú voľby do orgánov samosprávnych krajov i samosprávy obcí konať v posledných 14 dňoch ich volebného obdobia. V prípade nadchádzajúcich spojených volieb by túto podmienku spĺňal dátum 29. október. Vzhľadom na časovú blízkosť Sviatku všetkých svätých, predpokladané presuny obyvateľstva a z toho vyplývajúce riziko nízkej účasti na voľbách sa začal zvažovať skorší termín.


Novelou sa má upraviť aj zákon o politických stranách a politických hnutiach. Zmeny sa majú týkať sankcií pre kandidátov koalícií strán a hnutí pri voľbách do Národnej rady SR a Európskeho parlamentu. Nemajú sa vzťahovať na blížiace sa spojené voľby do orgánov územnej samosprávy.


Po schválení v parlamente by zákonná úprava mala nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov SR.

voľby
Zdroj: TASR

V jesenných voľbách by mohli voliť aj ľudia v karanténe pre covid-19

Ľudia s nariadenou karanténou alebo izoláciou v súvislosti s ochorením covid-19 by mohli dostať možnosť prísť voliť. 

Zákon z dielne rezortu vnútra upravuje komplexný proces špeciálneho spôsobu hlasovania vo všetkých jeho štádiách. „Špeciálny spôsob hlasovania je určený pre osoby, ktorým bola nariadená izolácia alebo karanténa z dôvodov ochrany verejného zdravia pred ochorením covid-19, a pre osoby žijúce s nimi v spoločnej domácnosti, a to na základe ich žiadosti,“ vysvetľuje rezort.


Postup podľa tohto zákona sa má uplatniť iba v prípade, ak k 30. septembru 2022 budú na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR osoby pozitívne na ochorenie covid-19 a osoby, ktoré s nimi prišli do úzkeho kontaktu, podliehať izolácii alebo karanténe.


O špeciálny spôsob hlasovania by občania mohli požiadať najneskôr v posledný pracovný deň pred dňom konania sa volieb do 12. hodiny, a to telefonicky zapisovateľa miestnej volebnej komisie.

Domov
Zdieľať
Diskusia