Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. apríla 2022, 15:24
Čas čítania 2:01
Adam Novosad

Za S-300 máme náhradu, nový Patriot príde aj z USA. Fico zatiaľ „káže“ o ohrození národnej bezpečnosti

NEWS RUSKO UKRAJINA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Minister obrany Jaroslav Naď uviedol, že špičkový systém obrany Patriot poskytuje oveľa lepšiu ochranu oblohy ako S-300 z roku 1987.

Slovensko si zabezpečilo adekvátnu náhradu za svoj protilietadlový systém S-300, a tak ho urýchlene poslalo na Ukrajinu, uviedol v statuse minister obrany Jaroslav Naď.

V príspevku prvýkrát verejnosť informoval o tom, že na Slovensko budúci týždeň dorazí nová, tentoraz už štvrtá batéria systému Patriot z USA, vďaka čomu bude tento systém po boku batérií od Nemecka a Holandska schopný zabezpečovať ochranu oblohy nad celým Slovenskom. 

„Všetky batérie budú postupne rozmiestnené tak, aby pokryli územie Slovenska, a budú tu dovtedy, kým to bude potrebné,“ vyhlásil Naď. Rázne odmietol tvrdenia kritikov na čele s Robertom Ficom, že darovaním systému S-300 Ukrajine ťahá vláda Slovensko do vojny. 

„Darovanie systému neznamená, že Slovenská republika sa stala súčasťou konfliktu, kto to tvrdí, klame,“ vyhlásil minister obrany. „Konáme v zmysle dohovorov a postupujeme rovnako ako ostatné demokraticky zriadené spoločenstvá, ktoré si uvedomujú, že boje na Ukrajine sú zároveň otázkou našej budúcnosti,“ objasnil rozhodnutie o pomoci Ukrajine.

Odporúčané
Slovenky na Bali upozorňujú na správanie Rusov: Menu iba v azbuke a pláže, na ktoré púšťajú len ľudí s ruským pasom Slovenky na Bali upozorňujú na správanie Rusov: Menu iba v azbuke a pláže, na ktoré púšťajú len ľudí s ruským pasom 15. mája 2024, 9:30

Robert Fico na svoj Facebook nahral video zo Spojených arabských emirátov, kam pred pár dňami odletel súkromným lietadlom. Expremiér vyhlásil, že darovanie systému S-300 Ukrajine predstavuje ohrozenie národnej bezpečnosti. Ministra Naďa, premiéra Hegera aj prezidentku Čaputovú označil za vojnových štváčov ovládaných Spojenými štátmi americkými. 

Aktualizované 8. 4. 2022, 18:05. Robert Fico na Facebooku tvrdí, že video nenahral v Spojených arabských emirátoch, nespresnil však, v ktorej z krajín Blízkeho východu sa aktuálne nachádza, prípadne či sa už z výletu vrátil. 

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok na Facebooku napísal, že „systém S-300 je obranný systém a na rozdiel od ruských útočných zbraní nikoho neohrozuje. Nech Rusko skončí vojnu, prestane útočiť na Ukrajinu a nebude tu debata o S-300“. Podľa Korčoka sa Slovensko vďaka príchodu systémov Patriot odpútava od dlhoročnej závislosti od ruskej techniky.

Fico vo videu argumentuje, že Slovensko darovalo Ukrajine systém S-300, ktorý malo vo svojom vlastníctve, pričom ako náhradu si zabezpečilo systémy Patriot, ktoré však slovenskej armáde nepatria. Systém S-300 označil za lepšiu formu obranu ako Patrioty. 

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Minister obrany Naď v reakcii na tieto tvrdenia napísal, že „štyri batérie špičkového systému Patriot v najmodernejšej verzii PAC 3 poskytujú neporovnateľne vyšší obranný potenciál ako jeden nemodernizovaný systém S-300 z roku 1987“. Darovaný systém S-300 označil za dosluhujúci.

Na Twitteri sa medzitým objavilo video, ktoré zachytáva prevoz slovenského systému na Ukrajinu. Nejde však o aktuálne videá a fotografie, ale o materiál spred pár dní, keď sa systém v tajnosti presunul cez ukrajinské hranice.

Mohlo by ťa zaujímať:
Ruské modelky rozstrihávajú svoje kabelky značky Chanel. Žiadny doplnok nie je viac ako moja láska k matičke Rusi, tvrdia
– Ricky Gervais obhajuje Chrisa Rocka: „Rednú mi vlasy, znamená to, že som postihnutý?“
10 faktov, ktoré si o speváčke Dua Lipe možno nevedel
Domov
Zdieľať
Diskusia