Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. apríla 2022, 9:30
Čas čítania 5:57
Lukáš Čelka

Slováci zo strachu vykúpili jódové tablety i elektrické variče: čo je davová psychóza a ako do nej nespadnúť? Radí odborníčka

ZDRAVIE DUŠEVNÉ ZDRAVIE VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Keď niečo robí väčšina, neznamená to, že to je správne a mal by si to robiť aj ty.

Panika, strach a prehnané reakcie, do ktorých nás (nevedome) podnecuje naše okolie. Davová psychóza vo svete napáchala už veľa zlého (niekedy i dobrého), pričom posledné roky prepadáva Slovákov čoraz intenzívnejšie.

Dokázalo sa to aj počas pandémie či po prepuknutí vojny na Ukrajine, keď ľudia začali z obchodov hromadne vykupovať tovar, len aby sa vyhli existenčným problémom, ktoré ani zďaleka nehrozili do tej miery, ako na ne reagovali.

Sociálna psychologička a riaditeľka Ústavu výskumu sociálnej komunikácie SAV Barbara Lašticová pre Refresher vysvetlila, že k davovej psychóze prichádza aj sprostredkovane a nielen v dave, a tak ju v dnešnej dobe môže posilňovať i vplyv sociálnych sietí. Prezradila, čo môžeš robiť, aby si do nej nevpadol, kedy je nebezpečná, ale i to, ako ju dokážu zmierniť hlavní predstavitelia štátu.

Ak sa ti páčia články, v ktorých sa venujeme užitočným sociálnym témam či duševnému zdraviu, a chcel by si ich na našom webe viac, môžeš nás podporiť tým, že sa pridáš do klubu Refresher+. Kvalitný obsah totiž môžeme robiť len vďaka našim predplatiteľom. 

Najprv konzervy, neskôr jódové tabletky a teraz elektrické variče

Spomínaš si ešte na reakciu ľudí po tom, čo vtedajší premiér Peter Pellegrini oznámil prvý potvrdený prípad koronavírusu na Slovensku? Ak nie, môžeme ti to pripomenúť. V obchodoch sa hemžili davy, ktoré hromadne vykupovali múku či jedlo v konzervách. Ich konanie dokonca na tlačovej konferencii rozosmialo hlavného hygienika, ktorý spolu s premiérom apeloval na Slovákov, že nie je dôvod na paniku. Tá však nepochybne vznikla.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Dano Veselský

Aby sme boli korektní, musíme povedať, že pandémia nevyvolala strach len v Slovákoch, ale v ľuďoch žijúcich po celom svete. Napríklad Austrálčania kompletne vykúpili toaletný papier, na margo čoho tamojšie noviny začali z irónie tlačiť prázdne strany, aby sa ľudia mali „do čoho utrieť“.

Odporúčané
Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku 10. apríla 2024, 12:30

Hoci oba príklady sa ti môžu zdať úsmevné, menej úsmevný bol (a je) strach v ľuďoch, ktorý vyvolala vojna na Ukrajine. Po ruskej invázii Slováci začali vo zvýšenej miere žiadať o cestovné pasy.

No čo je horšie, krátko po tom, ako zaznela v médiách správa o možnej kontaminácii vzduchu rádioaktívnym prachom spojenej s obsadením černobyľskej jadrovej elektrárne ruskými jednotkami, začali vykupovať aj jódové tabletky. Ako však pre Refresher v tom čase prezradila jadrová fyzička Dana Drábová: „Nie je na mieste užívať jódové tablety bez odporúčania alebo dokonca preventívne. U niektorých osôb sa môže vyskytnúť alergická reakcia alebo iné účinky.“ Zjednodušene povedané, neodborným užívaním jódových tabliet zo strachu si ľudia vôbec nepomohli, práve naopak, mohli si ešte ublížiť.

Postupom času vznikla aj otázka, či sa na Rusko môžeme spoliehať v dodávkach plynu. Keďže sme na ne svojím spôsobom odkázaní, ľudí opäť pochytila panika. Krátko po tom, ako premiér Eduard Heger vyhlásil, že „musíme byť pripravení na všetko, aj na náhle odstavenie plynu“, Slováci zareagovali presne tak, ako si už po predošlých prípadoch očakával.  

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/František Iván

V priebehu niekoľkých dní vykúpili skladové zásoby elektrických varičov v obchodoch s elektronikou. Hovorkyňa siete Datart Sabína Boudová pre Refresher potvrdila, že v marci zaznamenali viac než trojnásobný záujem o elektrické variče v porovnaní s minulým rokom.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

„V dôsledku zvýšeného dopytu po tomto sortimente intenzívne komunikujeme s našimi dodávateľmi, aby sme zaistili dostatočné skladové zásoby. V najbližších dňoch očakávame väčšie dodávky vybraných modelov,“ doplnila Sabína Boudová.

Davová psychóza: zlá, ale i dobrá

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 113148 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kedy je davová psychóza nebezpečná.
  • Čo môžu proti nej robiť vlády.
  • Čo môžeš spraviť ty, aby si sa nenechal pohltiť davovou psychózou.
  • Kedy sa do dejín krvavo zapísala davová psychóza.
Domov
Zdieľať
Diskusia