Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. marca 2022, 10:18
Čas čítania 0:47
Jakub Paulík

Slováci si urýchlene vybavujú pasy a vykupujú jódové tabletky. Ministerstvo vnútra vyzýva ľudí, aby nepodliehali panike

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Slovensku bezprostredný konflikt s Ruskom nehrozí, odkázala občanom prezidentka Zuzana Čaputová.

Vojna na Ukrajine vyvolala strach aj v mnohých Slovákoch. Tí podľa informácií Ministerstva vnútra SR vo zvýšenej miere žiadajú o cestovné pasy a vykupujú jódové tablety. Rezort vnútra však upozorňuje, že na nadmerné vybavovanie pasov ani na preventívne užívanie jódových tabletiek z dôvodu jadrového žiarenia nie je dôvod.

„Tak ako verejnosť informovala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová a ministri SR, Slovenská republika nie je v ohrození, a preto nie je potrebné urýchlene si zadovážiť cestovný doklad,“ napísali na Facebooku.

Odporúčané
Slováci vo veľkom vykupujú jódové tabletky, ÚVZ upozorňuje na riziká. Jadroví fyzici vysvetľujú, čo nám hrozí a ako sa správať Slováci vo veľkom vykupujú jódové tabletky, ÚVZ upozorňuje na riziká. Jadroví fyzici vysvetľujú, čo nám hrozí a ako sa správať 28. februára 2022, 16:30

Upozornili aj, aby ľudia neužívali jódové tabletky, pretože si môžu privodiť zdravotné problémy. „Dlhodobé užívanie jódovej profylaxie môže spôsobiť ohrozenie srdcovo-cievneho systému a poškodenie štítnej žľazy. V prípade, že by hrozilo riziko, štát v predstihu zabezpečí všetky potrebné kroky na ochranu obyvateľstva,“ uviedli ďalej.

„Registrujeme zvýšený dopyt po zdravotníckom materiáli, doplnkoch stravy a voľnopredajných liekoch s obsahom jódu. Od vypuknutia konfliktu (22. 2. až 27. 2.) sme zaznamenali navýšenie predaja voľnopredajných doplnkov s obsahom jódu o 2 070 percent. Najväčší nárast bol 27. 2., keď v médiách vyšla informácia, že Rusko uviedlo jadrové sily do stavu zvýšenej pohotovosti,“ povedal pre Refresher šéf marketingu siete lekární Pilulka Jakub Kubíček. Viac sa o téme jadrového žiarenia a užívania jódových tabletiek dočítaš tu.

Domov
Zdieľať
Diskusia