Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
28. februára 2022, 16:30
Čas čítania 6:58
Ema Stanovská

Slováci vo veľkom vykupujú jódové tabletky, ÚVZ upozorňuje na riziká. Jadroví fyzici vysvetľujú, čo nám hrozí a ako sa správať

ZAUJÍMAVOSTI ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Jadrový fyzik zo SAV Martin Venhart nazval jadrovú vojnu „vojnou posledného súdu“. „Neprežije ju nik na tejto zemi, to si treba uvedomiť. Jadrová vojna jednoducho nemá víťaza, len porazených, a porazení sú všetci.“

Výbuch v Černobyli v roku 1986 viedol k najhoršej jadrovej katastrofe v dejinách ľudstva. Keď vo štvrtok (24. februára) obletela internet správa, že ruské ozbrojené sily sa zmocnili černobyľskej jadrovej elektrárne, vzbudilo to prirodzené obavy.

Mychajlo Podoľak, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, vtedy oznámil, že Ukrajina na tomto mieste zaznamenala zvýšenú mieru radiácie. Podoľak dodal, že útok na túto elektráreň predstavuje momentálne „jednu z najväčších hrozieb“ v Európe. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí varovalo aj pred možnosťou „ďalšej ekologickej katastrofy“.

V Refresheri ťa pravidelne informujeme o konflikte na Ukrajine a prinášame ti rýchle a podrobné spravodajstvo. Ak chceš byť v obraze, sleduj témy Vojna na Ukrajine a Rusko-ukrajinský konflikt. Situáciu takisto monitorujeme naživo. Podporiť nás môžeš vstupom do Refresher+ klubu.

Ukázalo sa, že zvýšenú mieru radiácie spôsobili presuny ťažkej vojenskej techniky, čím sa do ovzdušia dostal rádioaktívny prach. Ruské ministerstvo obrany však uviedlo, že miera radiácie na mieste je normálna. To, že miera radiácie nie je nebezpečná, potvrdila v pondelok (28. februára) česká jadrová fyzička a predsedníčka Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť (SÚJB) Dana Drábová na Twitteri.

„Dáta z európskej monitorovacej siete EURDEP ukazujú, že radiačná situácia na Ukrajine je naďalej normálna,“ napísala fyzička. 

Už krátko po tom, čo v médiách zaznela správa o možnej kontaminácii vzduchu rádioaktívnym prachom, začali ľudia vo veľkom vykupovať jódové tablety. Tie sú určené na jódovú profylaxiu (nasýtenie štítnej žľazy neaktívnym jódom) v prípade významne zvýšenej koncentrácie rádioaktívneho jódu v ovzduší. 

Ako pomáha pri rádioaktívnej havárii jód?

Jodid draselný sa užíva v prípadoch jadrovej havárie alebo havárie jadrového reaktora na ochranu pred vychytávaním rádioaktívneho jódu štítnou žľazou, píše sa v databáze farmaceutických produktov ADC.

Vedúci oddelenia jadrovej fyziky Fyzikálneho ústavu SAV Martin Venhart nám vysvetlil, aký má v takom prípade jód účinok:

„Jedným z najvýznamnejších produktov štiepenia uránu (v energetických jadrových elektrárňach) sú izotopy jódu, ktoré dlho neprežijú – hrozba pominie po niekoľkých týždňoch –, ale sú nebezpečné tým, že sa ukladajú v štítnej žľaze a ožarujú ju zvnútra. Keď však užijete neaktívny jód, ktorý ,nasýti‘ štítnu žľazu, neostane v nej už miesto na rádioaktívny jód. Tak sa vám v štítnej žľaze neuloží a telo sa ho rýchlo zbaví.“

„K takejto situácii môže dôjsť v prípade radiačnej havárie, preto sú tablety stabilného jódu distribuované vopred obyvateľstvu v zónach havarijného plánovania, kde je možné v prípade radiačnej havárie predpokladať, že jeho použitie by bolo účelné,“ vysvetlila nám Dana Drábová zo SÚJB, ktorý zaznamenal zvýšený záujem o dostupnosť jódových tabliet.

Riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Mariano Grossi (uprostred vpravo) so zamestnancami neďaleko krytu reaktora jadrovej elektrárne v ukrajinskom meste Černobyľ 27. apríla 2021.
Riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Mariano Grossi (uprostred vpravo) so zamestnancami neďaleko krytu reaktora jadrovej elektrárne v ukrajinskom meste Černobyľ 27. apríla 2021. Zdroj: TASR/AP

To, že Slováci a Česi sa „zásobujú“ jódom, nám potvrdil aj šéf marketingu siete lekární Pilulka Jakub Kubíček. Lekáreň zaznamenala od vypuknutia vojny extrémny nárast v predaji voľnopredajných doplnkov s jódom.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 111096 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo ti jódové tablety v súčasnej situácii nepomôžu a aké môžu mať negatívne účinky.
  • Čo nám jadroví vedci povedali o nedávnom zvírení rádioaktívneho prachu v Černobyli.
  • Čo by sme mali podľa predsedníčky Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť robiť v prípade ožiarenia.
  • O aké 4-ciferné percentuálne číslo vzrástol dopyt po jódových tabletách v sieti lekární Pilulka.
  • Čo hovorí na aktuálnu situáciu s rádioaktívnym žiarením Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.
  • Čo sa podľa vedúceho oddelenia jadrovej fyziky Fyzikálneho ústavu SAV Martina Venharta stane, ak vypukne jadrový konflikt.
Domov
Zdieľať
Diskusia