Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. februára 2022, 19:25
Čas čítania 0:30
Ema Stanovská TASR

Rusko obsadilo černobyľskú jadrovú elektráreň. Útok na túto elektráreň vraj predstavuje „jednu z najväčších hrozieb“ v Európe

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Podľa poradcu ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka hrozí rozptýlenie rádioaktívneho prachu aj do krajín Európskej únie, pokiaľ delostrelecká paľba zasiahne úložisko nebezpečného rádioaktívneho odpadu.

Ruské ozbrojené sily sa už zmocnili černobyľskej jadrovej elektrárne. Oznámil to Mychajlo Podoľak, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.


„Nedá sa povedať, že černobyľská jadrová elektráreň je po celkom nezmyselnom útoku Rusov bezpečná,“ povedal Podoľak, ktorého citovala agentúra Reuters. Dodal pritom, že útok na túto elektráreň predstavuje momentálne „jednou z najväčších hrozieb“ v Európe. Informáciu vzápätí potvrdil aj ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.

Denník N píše, že podľa poradcu ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka hrozí rozptýlenie rádioaktívneho prachu aj do krajín Európskej únie, pokiaľ delostrelecká paľba zasiahne úložisko nebezpečného rádioaktívneho odpadu.


Černobyľská atómová elektráreň sa nachádza približne 16 kilometrov od hraníc s Bieloruskom, na ktorého území sa uskutočnili manévre za účasti zhruba 30-tisíc ruských vojakov. Niektorí západní predstavitelia sa obávali, že cvičenia by mohli poskytnúť krytie pre plánovanú inváziu.

Domov
Zdieľať
Diskusia