Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. apríla 2022, 14:30
Čas čítania 5:30
Eduard Starkbauer

Saharský piesok ti zožerie lak na aute. V budúcnosti ho bude viac a nielen v apríli, ktorý je pre zmenu klímy čoraz bláznivejší

Saharský piesok ti zožerie lak na aute. V budúcnosti ho bude viac a nielen v apríli, ktorý je pre zmenu klímy čoraz bláznivejší
Zdroj: TASR/Štefan Puškáš
TECH KLIMATICKÁ ZMENA POČASIE SHMÚ
Uložiť Uložené

Počasie je komplexný systém. Jeho vzorce na našom území sa menia aj v dôsledku klimatickej zmeny.

Dôkazy o tom, že počasie v apríli je bláznivé, nájdeme v mnohých pranostikách. Aj tento rok so sebou apríl už tradične priniesol teplotné výkyvy, keď sme zo šatníkov striedavo vyberali šortky a zimné kabáty. Pranostiky však, naopak, nič nehovoria o saharskom piesku, na ktorý mohli motoristi nadávať túto jar už pri minimálne dvoch príležitostiach.

Šialený apríl môže byť v budúcnosti v dôsledku klimatickej zmeny podľa klimatológa Jozefa Pecha zo SHMÚ ešte šialenejší. Klimatická zmena sa na Slovensku môže prejavovať aj inak ako extrémnymi výkyvmi. Jej dosahy nám môžu priniesť aj slnečné a príjemné obdobia, inokedy však naše územie uzamknú aj do niekoľkotýždňovej dažďovej slučky. 

Sneh Bratislava
Zdroj: Polícia Slovenskej republiky

V Refresheri si uvedomujeme, že globálna zmena klímy je tu a my všetci sa s jej dosahmi musíme vyrovnať. Nesnažíme sa ti len ponúkať články, ktoré predstavujú rozmanité príbehy ľudí reagujúcich na výzvy budúcnosti. 

V našom spoločnom záujme je aj pochopiť logiku a vývoj prírodných procesov ovplyvňujúcich život každého z nás. Vznik stoviek autorských a exkluzívnych článkov podporíš, keď sa pridáš do klubu predplatiteľov služby Refresher+.


Premenlivý apríl a ťažkosti s predpoveďami

V marci na východe Slovenska kolísala teplota miestami aj o viac ako 30 °C a niektoré obce podľa Jozefa Pecha zaznamenali aj rekordy. Dvadsiateho tretieho marca sa napríklad teplota v Spišských Vlachoch v priebehu jedného dňa zmenila až o 29,5 °C, keď narástla z minimálnej teploty –7,4 °C až po maximálnu hodnotu 22,1 °C. Podobné výkyvy teploty spôsobené rýchlym ohrievaním studeného vzduchu z Arktídy boli na Slovensku výnimočné, no v budúcnosti budú častejšie a výraznejšie.

Klimatológ Jozef Pecho.
Klimatológ Jozef Pecho. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Už malé deti vedia, že počasie v apríli je na Slovensku mimoriadne premenlivé. Pravdou je však aj to, že sa omnoho ťažšie predpovedá. Toto typicky rýchlo sa meniace aprílové počasie vzniká, keď je nad naším územím po dlhej zime stále pomerne studený vzduch, do ktorého preniká čoraz dlhší čas slnečné žiarenie. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 113116 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké negatívne dosahy na ľudí i na prírodu má v Európe saharský prach.
  • Akým spôsobom k nám preniká prach zo Sahary.
  • Čo je to polárny vortex a ako sa mení jeho dynamika.
  • Prečo u nás budeme zažívať čoraz bláznivejší apríl.
Domov
Zdieľať
Diskusia