Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. apríla 2022, 14:01
Čas čítania 1:32
Daniel Mikolášik TASR

Vojna na Ukrajine zvýšila záujem Slovákov o vyzbrojovanie. Vybavujú si zbrojné preukazy, nakupujú zbrane aj taktické vesty

NEWS SPRÁVY Z DOMOVA STRELNÉ ZBRANE VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ľudia panikária a nakupujú, tvrdí odborník na zbrane.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajine slovenské strelnice a obchody so zbraňami zaznamenali vysoký nárast záujmu civilného obyvateľstva o ich návštevu, ako aj o kurzy prípravy na zbrojný preukaz. Narástol aj počet kupovaných zbraní, streliva, obranných prostriedkov a aj nepriestrelných viest.

Pre TASR to potvrdili viacerí majitelia strelníc a obchodov so zbraňami. „Od konfliktu sme zaznamenali zvýšený záujem o návštevu strelnice zo strany držiteľov aj nedržiteľov zbrojných preukazov. Predtým bola bežná vyťaženosť 60 percent, teraz je 90 percent. Zvýšil sa aj záujem o kurzy prípravy na zbrojný preukaz – odhadom o 150 percent,“ uviedol spolumajiteľ strelnice Hunter Club Miroslav Chrenko.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pexels/Karolina Grabowska/volně k užití (ilustrační foto)


Ako priblížil, zaznamenali taktiež výrazný nárast predaja streliva v priemere o 150 percent, napriek nedostatku niektorých kalibrov a zvýšenej cene. „Veľký dopyt je aj po nepriestrelných vestách u civilných osôb. Doteraz bol záujem výlučne zo strany pracovníkov SBS a štátnych zložiek,“ dodal Chrenko.


Rovnaký trend pre TASR potvrdil odborník na zbrane Lukáš Hrnčiarik z predajne Hermes. „Akonáhle sa začal konflikt na Ukrajine, pocítili sme väčší nárast predaja oproti predošlým rokom, keďže minulý rok bol covidový. Zaznamenali sme napríklad nárast predaja zbraní o 40 percent. Bolo to spôsobené viacerými faktormi, nielen vojnou,“ povedal Hrnčiarik.

Zbraní je nedostatok, ľudia panikária a nakupujú

Spôsobili to podľa neho tri faktory. Od februára vstúpila do platnosti novela zákona o zbraniach a strelive. „Ľudia na poslednú chvíľu začali kupovať to, čo stále odkladali a nechávali na neskôr. Takže už nemali na výber a museli to riešiť rýchlo,“ vysvetlil Hrnčiarik. Druhým faktorom je podľa neho práve konflikt na Ukrajine.

Odporúčané
PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí 24. marca 2024, 6:20

„Záujemcovia si uvedomili, že si nákup nemôžu nechávať na poslednú chvíľu. To, čo si chceli kúpiť dlhodobo, si prišli kúpiť čím skôr. Tretí faktor je najdôležitejší a to, že výrobky nie sú dodávané z výroby zo dňa na deň. Čaká sa na výrobu. Tým, že USA kupuje zbrane a strelivo už druhý rok z Európy, je nedostatok tohto materiálu. Ľudia si všimli, že začínajú ubúdať veci a nenaskladňujú sa, lebo nie je čo naskladniť. To prebudilo paniku a začali rýchlo kupovať.“

Skonštatoval, že vojna má za následok aj zvýšený záujem o strelecké kurzy. „Sme za to veľmi radi, pretože sa ľudia začínajú viac venovať streľbe a zaobchádzaniu so zbraňami. Z hľadiska bezpečnosti pri zaobchádzaní so zbraňou je to pozitívne,“ dodal Hrnčiarik.

V Refresheri ti každodenne prinášame aktuálne správy zo sveta. Viac noviniek nájdeš v našej sekcii News.
Domov
Zdieľať
Diskusia