Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. marca 2022 o 20:30
Čas čítania 4:05
Ksenia Tabaka Kamila Šebestová

Zápisník Ksenie z Ukrajiny: Sníva sa mi o telách detí, ktoré zbierajú z trosiek po bombách. Už nikdy nebudem ten istý človek

Zápisník Ksenie z Ukrajiny: Sníva sa mi o telách detí, ktoré zbierajú z trosiek po bombách. Už nikdy nebudem ten istý človek
Zdroj: TASR/AP
REFRESHER RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE ZÁPISNÍK KSENIE Z UKRAJINY
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Mladá Ukrajinka Ksenia Tabaka píše pre čitateľov Refresheru tento zápisník počas toho, ako sa spolu so svojou mamou skrýva pred bombardovaním v Poltave.

Poltava, Ukrajina 17. marca 2022

Odkedy som doma, cítim sa ako v tranze. Možno to znie šialene, no v Charkove mi bolo lepšie. Neustále myslím na to, čo som mohla spraviť a nespravila som, čo som mala urobiť a čo nemala… Rozmýšľam nad ľuďmi, ktorí tam zostali. 

Metro v Charkove, kde sa predtým Ksenia ukrývala.
Metro v Charkove, kde sa predtým Ksenia ukrývala. Zdroj: Ksenia Tabaka

Moje telo to vzdalo a odmieta sa uzdraviť. Počas týchto dní nemôžem vstať z postele. Zabíja ma, že som neužitočná. Moje psychické zdravie je na dne a neustále ma pália oči. Neviem, či to je z neustáleho sledovania správ, zo sĺz alebo z napätia… alebo zo všetkého dokopy. Jednu vec však viem – na tento stav si začínam zvykať a pomaly sa v ňom topiť, strácať nádej. Je to naozaj otravné. Mala by som zostať silná. 

Na 12. deň vojny zasiahla raketa bytovku v Charkove, v ktorej som bývala. Ešte stále neviem, či môj byt úplne zničila alebo len čiastočne poškodila. Keď som to videla, nijako ma to nezasiahlo ani neprekvapilo. Začala som mať hnusný pocit v žalúdku, prišlo mi zle a triasla som sa. Myslela som si, že sa dusím. Inými slovami, nemohla som kontrolovať vlastné telo. No ten stav po chvíli pominul. 

Ksenia vo svojom charkovskom byte, kde sa v kúpeľni ukrývala pred bombami.
Ksenia vo svojom charkovskom byte, kde sa v kúpeľni ukrývala pred bombami. Zdroj: Ksenia Tabaka

Teraz sa pozerám na tie strašné fotky a videá našej zničenej krajiny. Poriadne ich nevidím, keďže mám oči plné sĺz. Už sa nevládzu pozerať na ten horor. 

Odporúčané
Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár 12. júla 2024 o 10:30

Na 14. deň zhodili niekoľko bômb na pôrodnicu v Mariupole. Civilistov tam držia ako rukojemníkov. Nedovolia humanitárnym pracovníkom, aby sa k nim dostali, a porušujú tým všetky dohody o bezpečnom priechode.

Žena na fotografii aj jej dieťa zomreli.
Žena na fotografii aj jej dieťa zomreli. Zdroj: TASR/AP

A tá pôrodnica? Miesto, kde sa rodí nový život? Miesto, kde sú nevinné novorodeniatka? Tým bastardom nie je nič sväté.

Samozrejme, že Ruská federácia publikovala video, v ktorom tvrdila, že v nemocnici sídlili ukrajinskí nacisti. To video zdieľali štyri hodiny predtým, než mariupolskú pôrodnicu zasiahli bomby. Takže to spravili naschvál.

Ako je to možné? Ako je možné, že z odpudivých úst Rusov stále vychádzajú nejaké slová? Vedia vôbec Rusi kriticky rozmýšľať, používať mozog? 

Každý deň je ťažší a ťažší. Človek si hovorí, že zajtra sa všetko skončí, veď to nemôže predsa trvať večne. Jediné, čo môžem robiť, je veriť v to, modliť sa a snažiť sa robiť všetko pre to, aby som pomohla. No situácia sa napriek tomu zhoršuje.

Počas vojny som si však všimla aj jednu dobrú vec. Ukázalo sa, akí sú niektorí ľudia v skutočnosti. Dokonca aj moji najbližší sa mi otočili chrbtom. Najmä tí, čo žijú v zahraničí.

Odporúčané
Slovenky na Bali upozorňujú na správanie Rusov: Menu iba v azbuke a pláže, na ktoré púšťajú len ľudí s ruským pasom Slovenky na Bali upozorňujú na správanie Rusov: Menu iba v azbuke a pláže, na ktoré púšťajú len ľudí s ruským pasom 15. mája 2024 o 9:30

Je neskutočné, ako rýchlo vedia zabudnúť a užívať si život. Akoby sa vojna, utrpenie a zabíjanie skončilo, keď prekročia hranicu. Mám pre nich zle správy – neskončilo sa. Pokúšam sa ich nesúdiť, no je to naozaj ťažké. Cítim sa, akoby sme nemali žiadnu budúcnosť a boli vydaní napospas osudu.

Na 16. deň vojny som sa zobudila na správy o Dnipre, Luhansku a Ivano-Frankivsku. Bože, tie zvieratá pokračujú ďalej aj do stredných a západných častí Ukrajiny… Pokračujú vo svojej krutosti. Akoby nestačilo, čo robili počas týchto 16 dní.

Ľudí do tých miest predtým evakuovali. Čoskoro nebude na Ukrajine miesto bez preliatej krvi a teroru. Aj v Poltave je to len otázka času.

Myslela som na to pred piatimi hodinami, keď som opäť počula zvuky sirén. Veľmi povedomé a zastrašujúce zvuky. Necítila som strach, no nevedela som kontrolovať vlastné telo. Prišlo mi zle. „Vitaj v ďalšom bombovom kryte,“ pomyslela som si. 

Na 22. deň vojny počula sirény celá Ukrajina. Vďakabohu, Rusi sa pri Poltave nezastavili, no aj tak sem mierili rakety. Ak počujeme čo i len jednu sirénu, znamená to, že sem Rusi opäť hádžu bomby. Je však ťažké odhadnúť presný smer. Ak počujeme dve alebo viac, musíme sa ísť schovať, lebo „krídla smrti“ sú veľmi blízko, v našom regióne. V tej chvíli nevieme, či si vyberú dedinu alebo mesto.

Ksenia sa napriek zápalu pľúc zapojila do kampane za ochranu Ukrajiny proti bombardovaniu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Kseniia Tabaka (@_ta.ksenia_)

Jedna ukrajinská moderátorka mala skvelý nápad. Poprosila hackerov z Anonymous, aby v Moskve spustili sirény vtedy, keď sa spustia aj u nás na Ukrajine. Možno by to pomohlo Rusom vyrovnať sa s tým, že už nemajú Coca-Colu, Big Mac a Instagram. 

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024 o 12:30

Je pre mňa čoraz ťažšie sledovať správy. Neviem sa pozerať na to, ako znásilňujú ženy v zabratých mestách, ako mieria na konvoje s humanitárnou pomocou a ako zabíjajú tisíce nevinných ľudí. 

Charkov je stále jedným z hlavných cieľov. Každým dňom ho ničia viac a viac, akoby im to nestačilo. Žiadny film o vojne nebude nikdy taký zlý ako to, čo sa deje tu na Ukrajine. 

Je pre mňa čoraz ťažšie písať, lebo žiadne slová nevedia opísať túto hrôzu. 

Pri utorňajšom ostreľovaní centra ukrajinského mesta Charkov ruskými vojskami zahynulo najmenej 10 civilistov a 35 ďalších utrpelo zranenia, uviedol na Facebooku poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko.
Pri utorňajšom ostreľovaní centra ukrajinského mesta Charkov ruskými vojskami zahynulo najmenej 10 civilistov a 35 ďalších utrpelo zranenia, uviedol na Facebooku poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko. Zdroj: TASR/AP

Moje telo ma zradilo. Na dva týždne som ochorela, dostala som zápal pľúc. Teraz, keď mám byť najviac produktívna a silná, som jednoducho neužitočná. Aspoň to nie je koronavírus, no ani neviem, čo z týchto dvoch chorôb je horšie. 

Už nemám nočné mory o bombardovaní. Teraz vidím malé deti, ktorých telá zbierajú z trosiek, anjelské tváre majú pokryté krvou. Vidím tváre ich matiek.

Tento horor sa tak skoro neskončí. Bože, tak veľmi sa bojím, že môže trvať roky. Chcem sa mýliť, no niečo mi našepkáva, že vojna bude trvať dlho. Zožiera ma to zvnútra. 

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024 o 19:00

Prvé vlny podpory Ukrajiny zoslabnú a potom z nás už budú len správy počas rannej kávy. Chcem späť svoj šťastný život pred vojnou. Netušila som, aká som bola šťastná a aké nepodstatné problémy som mala. Rusi teraz ničia všetko, čo im stojí v ceste. Vojna, ktorú začali s našou krajinou, zasiahla každého z nás. Zanecháva na nás krvácajúce rany, ktoré sa nikdy nezahoja.

A ja už nikdy nebudem ten istý človek.

 

Autorka tohto textu je 28-ročná Ukrajinka Ksenia Tabaka. Pred vojnou pôsobila ako stážistka v spravodajskom oddelení v regionálnom médiu. Okrem stáže sa venovala aj modelingu. Text preložila redaktorka Kamila Šebestová, ktorá je s ňou v pravidelnom kontakte. Zápisky Ksenie z minulého týždňa nájdeš tu. Pre podporu podobného kvalitného obsahu sa pridaj do Refresher+ klubu

Domov
Zdieľať
Diskusia