Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. marca 2022, 11:04
Čas čítania 1:17
Viktor Kniš

Hlas-SD Petra Pellegriniho otočil. Najprv vyjadrili podporu prítomnosti vojakov NATO na Slovensku, teraz hlasujú proti

NEWS PETER PELLEGRINI
Uložiť Uložené

Hlas-SD pôvodne tvrdil, že pri hlasovaní v Národnej rade SR podporí návrh týkajúci sa prítomnosti vojakov NATO na území Slovenska. Denisa Saková už na Výbore NR SR pre obranu a bezpečnosť hlasovala proti.

Poslankyňa Hlasu-SD a bývalá ministerka vnútra Denisa Saková dnes na rokovaní branno-bezpečnostného výboru hlasovala proti návrhu na vyslovenie súhlasu s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl členských krajín NATO na území SR.

Členka opozičnej strany tak svojím hlasovaním poprela minulotýždňové slová predsedu strany Hlas-SD Petra Pellegriniho, ktorý tvrdil, že budú hlasovať za prítomnosť vojakov NATO na Slovensku, ktorí majú chrániť krajinu pred potenciálnou agresiou Ruska. 

„Ak majú z titulu protivzdušnej obrany prísť vojská NATO, ktoré nám pomôžu ochraňovať túto hranicu, Hlas-SD to podporí. Prídu so svojimi zbraňami, ktoré Slovensko nemá a nikdy nebude mať. Môže sa stať, že tá ruská raketa, ktorá mala zasiahnuť cieľ na Ukrajine, preletí k nám a my ju nemáme ako zostreliť,“ povedal Pellegrini v Sobotných dialógoch RTVS.

Na hlasovanie Denisy Sakovej upozornil na Facebooku člen výboru Gábor Grendel. „Pred 6 dňami Peter Pellegrini verejne ohlásil, že jeho poslanci podporia prítomnosť vojakov NATO na území SR. V zmysle Ústavy SR musí s takouto prítomnosťou súhlasiť Národná rada SR. Koalícia síce má na takéto hlasovanie pohodlnú väčšinu, ale predsa len by to bolo zaujímavé gesto, ktoré v niečom predsa len odlíši Hlas od zvyšku opozície,“ napísal člen strany OĽaNO. 

Koalícia má dostatočný počet hlasov na to, aby v parlamente prítomnosť vojakov odhlasovala. 

V rámci posilnenej predsunutej prítomnosti NATO by na území SR malo na začiatku pôsobiť približne 1 200 vojakov. Národná rada SR však bude rozhodovať o mandáte pre 2 100 vojakov vzhľadom na rokovania o ďalšom posilnení obrany SR. Vojaci by mali byť najmä vo výcvikových priestoroch Lešť, Kamenica nad Cirochou či na Záhorí.

Odporúčané
Alagič aj Végh sa sťažujú, že pre názor prišli o kšeft: Je na značkách, s kým chcú spolupracovať, hovorí odborník Alagič aj Végh sa sťažujú, že pre názor prišli o kšeft: Je na značkách, s kým chcú spolupracovať, hovorí odborník 11. apríla 2024, 16:30

Posilnená predsunutá prítomnosť NATO na Slovensku je reakciou na nevyprovokovanú masívnu vojenskú inváziu Ruska na Ukrajinu. Medzinárodnú bojovú skupinu v SR majú tvoriť vojaci z Českej republiky, Holandska, Poľska, zo Slovinska, z Nemecka a USA.

Národná rada SR bude o návrhu hlasovať ešte tento týždeň. 

Počas celého dňa monitorujeme situáciu na Ukrajine v článku naživo. Ak ťa vojna za východnými hranicami zaujíma, viac článkov nájdeš v tomto vlákne
Domov
Zdieľať
Diskusia