Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. marca 2022, 7:10
Čas čítania 11:47
Adam Novosad

ZÁZNAM: Vojna Ukrajina – Rusko: „Nie vojne!“ ukázala na plagáte vo vysielaní ruskej štátnej televízie jej zamestnankyňa

NEWS MINÚTA PO MINÚTE NAŽIVO: VOJNA NA UKRAJINE RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Situáciu na Ukrajine sledujeme celý deň naživo.

• Európska únia schválila nový balík sankcií voči Rusku. Zmrazený by dokonca mohol byť majetok oligarchu Romana Abramoviča.
• Podľa ukrajinských úradov Rusi odpálili viacero výbušnín pri Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorú už opustili zamestnanci. Teraz je výlučne pod kontrolou ruskej armády.

• V pondelok sa konalo štvrté kolo rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom.


• Dianie naživo pokrývame aj v aplikácii Refresher. Vďaka notifikáciám ti neunikne žiadna dôležitá správa.

• Takto aktuálne vyzerá mapa Ukrajiny s Ruskom okupovanými územiami.
mapa
Zdroj: REFRESHER


Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať naživo. Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si Refresher+.


21:34 – Izraelský premiér Naftali Bennett v pondelok opäť telefonoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o konflikte na Ukrajine. Kremeľ uviedol, že telefonát sa uskutočnil na žiadosť Izraela.

Nemenovaný izraelský predstaviteľ pre agentúru uviedol, že Bennett, ktorý v sobotu večer hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, odišiel uprostred pondelňajšieho zasadnutia izraelskej vlády telefonovať s Putinom. Tento telefonický hovor trval zhruba hodinu a pol.  

21:03 – Sankcionovaného ruského oligarchu Romana Abramoviča videli očití svedkovia v pondelok na medzinárodnom Letisku Ben Guriona v izraelskom Tel Avive krátko predtým, ako jeho lietadlo odletelo do tureckého Istanbulu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Fotografia, ktorú agentúra získala, ukazuje majiteľa britského futbalového klubu Chelsea (Abramovič), ako sedí vo VIP salóniku letiska s rúškom, ktoré má stiahnuté na brade.

Podľa údajov z webovej stránky Marine Traffic Abramovičova jachta s názvom My Solaris smerovala do Istanbulu. Jeho lietadlo predtým pristálo v Istanbule. Agentúre Reuters sa nepodarilo overiť, či sa v lietadle naozaj nachádzal. (TASR)

20:49 – Zamestnankyňa ruskej štátnej televízie Prvý kanál vbehla do vysielania s plagátom, ktorý hlása „Nie vojne!“. 

Marina Ovsiannikovová krátko predtým zverejnila video, v ktorom vyhlásila, že doteraz pomáhala produkovať kremeľskú propagandu, za čo sa hanbí, a žiada odpustenie. 

Jej otec je podľa jej slov Ukrajinec, a tak sa rozhodla povedať vo vysielaní pravdu. Na plagát napísala, že Rusko je agresor a začalo vojnu s Ukrajinou. Ovsiannikovová už je údajne v rukách polície.

 

20:28 – Poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau povedal v pondelok OSN, že invázia Ruska na Ukrajine je „strategickým a taktickým zlyhaním“. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Počas brífingu pred Bezpečnostnou radou OSN Rau vyhlásil, že výsledkom toho je, že Moskva začala pri útokoch cieliť na civilistov, čo sa rovná „štátnemu terorizmu“.

„Táto operácia, zle pripravená a vykonávaná, sa zmenila na strategické a taktické zlyhanie,“ vyhlásil poľský minister.

20:10 – Európska únia prijala v pondelok nové sankcie voči Rusku za jeho inváziu na Ukrajine. Diplomati uviedli, že k jednotlivcom na sankčnom zozname bol zaradený aj ruský oligarcha Roman Abramovič.

Predsedníctvo EÚ, ktoré v súčasnosti zastáva Francúzsko, na Twitteri napísalo, že veľvyslanci 27 členských krajín EÚ schválili štvrtý balík sankcií. Ten zasahuje jednotlivcov a spoločnosti, ktorých „účasť na útoku proti Ukrajine bola preukázaná“.

Ich mená a názvy majú byť „urýchlene“ zverejnené v Úradnom vestníku Európskej únie, kde sa oznamujú všetky právne záväzné rozhodnutia Únie, oznámilo predsedníctvo. Dodalo, že sankcie boli vypracované po dohode so západnými spojencami.

Traja diplomati pre AFP povedali, že miliardár a majiteľ anglického futbalového klubu Chelsea Abramovič bol doplnený na zoznam bohatých Rusov, ktorých majetok v EÚ vrátane superjácht a sídiel môže byť zhabaný a odmietnutý im môže byť aj vstup do Únie.

Roman Abramovič patrí k najznámejším ruským oligarchom.
Roman Abramovič patrí k najznámejším ruským oligarchom. Zdroj: TASR/AP

19:45 – Britská vláda v pondelok uviedla, že zvažuje ubytovať ukrajinských utečencov v nehnuteľnostiach, ktoré vlastnia sankcionovaní ruskí oligarchovia.

Vláda tak spravila v období, keď sa chystá predstaviť program na podporu ubytovania Ukrajincov utekajúcich pred vojnou v domovoch obyvateľov Británie, píše agentúra AFP.

Podľa hovorcu britského premiéra Borisa Johnsona sa vláda „zaoberá“ otázkou ubytovania ukrajinských utečencov v domoch ruských oligarchov. Hovorca takto reagoval na otázku novinárov, či Johnson tento návrh podporuje. (TASR)

19:29 – Deväť ľudí zahynulo a ďalších deväť utrpelo zranenia pri pondelkovom útoku ruských jednotiek na televíznu vežu pri meste Rivne na západe Ukrajiny. Uviedol to gubernátor Rivnenskej oblasti, ktorého citovali agentúry AFP a Reuters.

„Deväť mŕtvych, deväť zranených,“ uviedol Vitalij Kovaľ na sociálnej sieti Telegram. Zároveň dodal, že záchranári sa stále snažia vyslobodiť ľudí, ktorí uviazli pod troskami.

Podľa Kovaľa dopadli na budovu dve rakety, pričom na mieste sa nachádzajú aj žeriavy, pomocou ktorých záchranári dvíhajú časti zrútených stien.

18:39 – Jeden z najbližších spojencov ruského prezidenta Vladimira Putina a šéf ruskej národnej gardy Viktor Zolotov povedal, že vojenská operácia Ruska na Ukrajine neprebieha tak rýchlo, ako Kremeľ chce.

Je to doteraz najsilnejšie verejné priznanie Moskvy, že „veci“ nejdú podľa plánu. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra Reuters. Šéf národnej gardy Zolotov sa v nedeľu prihovoril na bohoslužbe vedenej moskovským patriarchom Kirillom. 

Z pomalšieho postupu Ruska, než sa očakávalo, obvinil „krajne pravicové sily“ na Ukrajine, ktoré sa podľa Zolotova skrývajú za civilistov. Toto obvinenie opakovane uviedlo už niekoľko predstaviteľov v Rusku. Jeho výroky sú v rozpore s hodnotením ruského ministra obrany Sergeja Šojgua z piatka, ktorý Putinovi povedal, že na Ukrajine „ide všetko podľa plánu“.

18:28 – Ukrajinské úrady informovali, že ruská armáda pred pár hodinami odpálila viacero výbušnín pri Záporožskej jadrovej elektrárni. Ruské jednotky elektráreň okupujú už viac ako týždeň. Podľa Ukrajincov elektráreň opustili zamestnanci.

 

18:16 – Ruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok uviedlo, že vyhostenie troch ruských diplomatov zo Slovenska „neostane bez odpovede“.

TASR správu prevzala od agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na agentúru Interfax. „Táto neopodstatnená akcia neostane bez odpovede,“ uviedol ruský rezort diplomacie pre agentúru TASS.

17:50 – Spoločnosť Pfizer daruje všetky zárobky zo svojej aktuálnej obchodnej činnosti v Rusku na humanitárne účely pre Ukrajinu. Pfizer oznámil, že lieky do Ruska nemôže prestať dodávať, lebo by ohrozil životy pacientov.

 

17:37 – Slovensko rozhodlo o vyhostení troch pracovníkov Veľvyslanectva Ruskej federácie v SR. Dôvodom je ich pôsobenie v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch.

TASR o tom v pondelok informoval hovorca rezortu diplomacie Juraj Tomaga s tým, že krajinu musia opustiť do 72 hodín. Slovensko k tomuto kroku pristúpilo na základe vyhodnotenia slovenských spravodajských služieb.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí zároveň dôrazne vyzýva ruské veľvyslanectvo, aby jeho zástupcovia vykonávali svoju činnosť v súlade s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch, k čomu sa obe krajiny v minulosti zaviazali, a aby upustili od ďalších aktivít v rozpore s predmetným dohovorom, ďalšími ustanoveniami medzinárodného práva a diplomatickými zvyklosťami. (TASR)

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

17:07 – Európska únia uvalí sankcie na Romana Abramoviča a ďalších ruských oligarchov v rámci ďalšieho kola trestov proti Rusom, ktorí sú vnímaní ako podporovatelia invázie Moskvy na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na dva zdroje z prostredia diplomacie.

16:40 – V severnom Rumunsku objavili prieskumné vrtuľové bezpilotné lietadlo ruskej výroby, ktoré zrejme priletelo z Ukrajiny.

V pondelok o tom informovala agentúra AP, podľa ktorej môže ísť o druhý známy prípad, keď sa z ukrajinského bojiska dostalo na územie členského štátu Severoatlantickej aliancie bezpilotné lietadlo.

15:53 – Zmrazené a skonfiškované majetky Rusov by sa mali použiť na vytvorenie fondu na obnovu Ukrajiny, vyhlásil v pondelok poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Morawiecki povedal, že ruské majetky boli vybudované na krvi nevinných obetí a mali by poslúžiť na obnovu suverénnej Ukrajiny. Premiér to uviedol po stretnutí s premiérmi Litvy a Ukrajiny. Tieto tri krajiny tvoria takzvaný Lublinský trojuholník. (TASR)

15:36 – Viac ako 160 súkromným autám sa podarilo opustiť obliehané ukrajinské mesto Mariupol smerom do Rusmi okupovaného mesta Berďansk, uviedla tamojšia mestská rada, ktorú v pondelok citovala agentúra AFP.

Koľko ľudí sa vo vozidlách nachádzalo, nie je známe. „Od 13.00 h (12.00 h SEČ) sa viac ako 160 súkromným autám podarilo opustiť Mariupol cestou do mesta Berďansk,“ uviedla mestská rada na sociálnej sieti Telegram.  

15:12 – Rusko si na pomoc s inváziou na Ukrajine zavolalo viac ako 1 000 žoldnierov zo Sýrie, tvrdí ukrajinské ministerstvo obrany. Okolo 400 z nich už vraj prišlo na Ukrajinu. Tieto správy nemožno nezávisle overiť. 

14:43 – Kremeľ v pondelok poprel tvrdenia, že by Rusko požiadalo Čínu o vojenskú pomoc. Moskva zdôraznila, že je schopná dosiahnuť svoje ciele na Ukrajine aj vlastnými silami.

Podľa spravodajskej televízie Sky News to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Dodal, že špeciálna vojenská operácia, ako Moskva označuje konflikt na Ukrajine, sa „vyvíja podľa plánu a bude dokončená včas a v plnom rozsahu“.  

14:14 – Ruská armáda podľa ukrajinského prevádzkovateľa elektrickej siete Ukrenergo opäť poškodila elektrické vedenie v jadrovej elektrárni Černobyľ.

13:36 – Bezpilotné lietadlo, ktoré sa minulý týždeň zrútilo v Záhrebe, údajne nieslo 120-kilogramovú bombu. Dron narazil do mäkkej pôdy, preto explodoval pod zemou.

Informuje o tom TASR na základe správy agentúry HINA, ktorá sa odvoláva na reportáž televízie HTV. Keby sa zrútil na asfalt či betón, následky by boli katastrofálne, uviedla HTV.

13:05 – Squatterom sa v Londýne podarilo preniknúť do rezidencie na námestí Belgrave, ktorú vlastní ruský oligarcha Oleg Deripaska.

Na fotografii zverejnenej na sociálnej sieti Twitter vidno ukrajinskú vlajku visiacu z okna budovy a transparent s nápisom „Táto nehnuteľnosť bola oslobodená“ nad vchodom. Neďaleko bola zaparkovaná policajná dodávka.

Na twitterovom konte pod menom Resist London sa píše, že ide o „protestnú obranu“, v rámci ktorej squatteri nemajú v úmysle v dome bývať a spať, ale obsadzujú ho a budú sa pri tom striedať. Vyzvali preto dobrovoľníkov, aby sa k nim pridali.

12:34 – Svetová zdravotnícka organizácia varovala, že vojna na Ukrajine môže zhoršiť priebeh pandémie koronavírusu.

„Táto situácia umožní vírusu ďalej sa šíriť,“ upozornila technická riaditeľka WHO pre covid-19 Maria Van Kerkhoveová. Krízový koordinátor WHO Mike Ryan dodal, že počet nakazených Ukrajincov nepochybne porastie a bude zapríčinený nedostatočným testovaním, pozastavenou vakcináciou a vyčerpaním obyvateľstva v dôsledku vojny. (TASR)

12:08 – Dve obete na životoch a sedem zranených si vyžiadal pondelkový útok na podnik vyrábajúci lietadlá Antonov v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. Zasiahnutá bola aj neďaleká obytná budova.

Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie magistrátu ukrajinskej metropoly na sociálnej sieti Telegram. Po útoku na továreň vypukol podľa kyjevskej mestskej správy obrovský požiar. (TASR)

11:41 – Takto podľa ukrajinského ministerstva vnútra vyzerá následok pádu častí ruskej rakety na bytový dom v Kyjeve. Raketu sa podarilo zostreliť, ale jej súčasti dopadli na bytovku aj trolejbus a podľa Ukrajincov zabili jednu osobu.

 

11:12 – Aplikácia a sociálna sieť Instagram už pre svojich používateľov v Rusku nie je prístupná. Vo svojej správe to v pondelok potvrdila agentúra AFP.

Sociálna sieť Instagram sa súčasne objavila aj na oficiálnom zozname webov s „obmedzeným prístupom“, ktorý vydáva a aktualizuje ruský regulátor médií Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor).

10:45 – Ak by Maďarsko nebolo zakázalo prevoz zbraní cez svoje územie, tak tie by boli odovzdávané na maďarsko-ukrajinských hraniciach, v dôsledku čoho by hrozili podobné útoky ako v nedeľu na Ukrajine pri poľských hraniciach.

Cituje spravodajca TASR z vyhlásenia šéfa maďarskej diplomacie Pétera Szijjártóa zverejneného v pondelok na Facebooku. Szijjártó zdôraznil, že maďarská vláda prijala jasné stanovisko, že na Ukrajinu nepošle vojakov ani zbrane a nedovolí ani to, aby sa cez maďarské územie prevážali smrtonosné zbrane. (TASR)

10:30 – Ukrajina potvrdila, že počas pondelka sa pokúsi evakuovať civilistov cez desať humanitárnych koridorov.

Ako priblížila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, evakuačné trasy budú prechádzať z miest v okolí metropoly Kyjev, ako aj z Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. TASR informuje na základe správy stanice Sky News.

10:12 – Írsko bude musieť po útoku Ruska na Ukrajinu prehodnotiť svoju dlhoročnú vojenskú neutralitu, uviedol írsky premiér Micheál Martin.


Írsko je neutrálne od 30. rokov 20. storočia, pričom neutralitu si zachovalo aj počas druhej svetovej vojny. Premiér však zdôraznil, že v otázke ruskej invázie na Ukrajinu nie je jeho krajina politicky ani morálne neutrálna. (TASR)

10:02 – Ukrajinská generálna prokuratúra hlási, že od začiatku ruskej invázie zahynulo na Ukrajine už 90 detí následkom vojenských útokov. Minimálne 100 detí bolo zranených.

9:51 – Začína sa štvrté kolo mierových rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom. Ukrajina podľa poradcu prezidenta Mychajla Podoľaka trvá na tom, aby Rusko stiahlo vojská z jej územia.

Rusko si podľa neho uvedomuje, že agresia voči Ukrajine je nonsens, avšak naďalej si myslí, že 19 dní násilia proti ukrajinským mestám a civilistom je správna stratégia.

9:34 – Tehotná žena, ktorú zachytili fotografie pri minulotýždňovej evakuácii zo zbombardovanej pôrodnice v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol, zomrela spolu so svojím novonarodeným dieťaťom.


Ženu po ruskom útoku na pôrodnicu urýchlene previezli na nosidlách do inej nemocnice, kde sa ju lekári pokúšali zachrániť.

Keď si uvedomila, že o svoje dieťa prichádza, kričala na zdravotníkov: „Teraz ma zabite!“ Miestny chirurg Timur Marin uviedol, že žena utrpela vážne zranenia panvy a bedrového kĺbu.

Novorodenca priviedli na svet cisárskym rezom, avšak podľa tohto chirurga nejavil nijaké známky života. Lekári sa následne zamerali na záchranu matky, pričom ju viac ako 30 minút resuscitovali, avšak bezvýsledne. (TASR)

9:21 – V Mariupole počas ruskej invázie zahynulo už 2 500 civilistov, informuje spravodajský server Nexta. Tieto správy nie je možné nezávisle overiť.

9:17 – Čínske ministerstvo zahraničných vecí dementovalo správy, že Rusko požiadalo Čínu o vojenskú pomoc s inváziou na Ukrajine.

rusko, kyjev
Zdroj: TASR/AP

8:57 – Najmenej dve obete na životoch a 12 zranených si v pondelok ráno vyžiadal nálet na štvrť na severnom okraji ukrajinského hlavného mesta Kyjev. 


Záchranná služba na sociálnej sieti Facebook informovala, že jedna z vypálených striel zasiahla deväťposchodový bytový dom.


V jeho troskách boli nájdené telá dvoch ľudí. Ďalšie tri osoby boli hospitalizované a deväť ľudí bolo ošetrených priamo na mieste, spresnili záchranári s tým, že zásah dostal bytový dom v okrese Oboloň v severnej časti Kyjeva. (TASR)

8:41 – V Kyjeve podľa informácií spravodajského servera Nexta vypukol požiar vo fabrike leteckej konštrukčnej spoločnosti Antonov. Podľa ukrajinských úradov sa fabrika stala terčom ruského ostreľovania.

8:19 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera osobne navštívil kyjevskú nemocnicu, aby zraneným ukrajinským vojakom udelil štátne vyznamenania za službu svojej vlasti. 

8:08 – Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v pondelok oznámil, že je po boku ruských síl, ktoré vedú ofenzívu na Ukrajine.

Kadyrov, ktorého medzinárodné mimovládne organizácie obviňujú z vážneho porušovania ľudských práv v kaukazskej republike, zverejnil na sieti Telegram video, ako oblečený v uniforme spolu s vojakmi študuje mapu rozloženú na stole.

Vo videu uvádza, že bolo natočené na letisku v meste Hostomeľ, ležiacom neďaleko Kyjeva, ktoré ruské sily obsadili v prvých dňoch ofenzívy na Ukrajine.

7:33 – Ruské ozbrojené sily pripravujú na Ukrajine viaceré ofenzívy, uviedol v noci na pondelok generálny štáb ukrajinskej armády. S týmto cieľom sa ruské jednotky snažia udržať na pozíciách, ktoré obsadili, zabezpečiť si zásoby a preskupiť sa, informovala na základe jeho vyhlásenia agentúra DPA.

„Nepriateľ formuje a presúva strategické rezervy k našim hraniciam,“ napísal ukrajinský generálny štáb v každodennej správe s tým, že nové útoky sa očakávajú na mesto Charkov na východe, Sumy na severovýchode a na kyjevské predmestie Brovary.

7:10 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že bude pokračovať v rokovaniach s Ruskom. Za ich dôležitú úlohu označil zorganizovanie jeho stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

„Naša delegácia má jasnú úlohu – urobiť všetko pre to, aby sa uskutočnilo stretnutie prezidentov,“ povedal Zelenskyj vo videopríhovore zverejnenom v noci na pondelok, o ktorom informovali agentúry DPA a AFP i televízia Sky News.

6:55  Ruské námorné sily zablokovali čiernomorské pobrežie Ukrajiny, čím ju odrezali od námorného obchodu so zahraničím, oznámilo v nedeľu večer britské ministerstvo obrany. Informovali o tom televízie CNN a Sky News.

„Ruské námorné sily vytvorili vzdialenú blokádu ukrajinského pobrežia Čierneho mora, čím fakticky izolovali Ukrajinu od medzinárodného námorného obchodu,“ uviedlo britské ministerstvo s odvolaním sa na svoje spravodajské informácie.

Domov
Zdieľať
Diskusia