Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. februára 2022, 13:55
Čas čítania 1:13
Eduard Starkbauer TASR

VOJNA NA UKRAJINE: Služba v cudzom vojsku bez povolenia je trestná, varuje generálny prokurátor

NEWS MAROŠ ŽILINKA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Generálny prokurátor Maroš Žilinka reaguje na Zelenského rozhodnutie vytvoriť medzinárodnú légiu na územnú obranu Ukrajiny.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka na svojom facebookovom profile v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu upozorňuje, že služba v cudzom vojsku bez povolenia, ako aj aktívna alebo pasívna účasť na bojovej činnosti organizovanej ozbrojenej skupiny počas vojny na území iného štátu je trestná. Svoj status doplnil aj fotografiou z príslušného ustanovenia Trestného zákona. 

Na službu v cudzom, a teda aj ukrajinskom vojsku je potrebné špecifické povolenie. Pri jeho absencii hrozí ľuďom, ktorí by do zahraničnej armády narukovali, dva až osem rokov odňatia slobody. Počas vojnového stavu alebo vojny sa podľa zákona trest dokonca zvyšuje na päť až desať rokov väzenia.

Žilinka v statuse upozorňuje, že za organizovanú ozbrojenú skupinu možno považovať aj zoskupenie osôb organizované obdobne ako armáda, ktoré však nie je regulárnou armádou príslušného štátu. Trestným činom je zároveň aj účasť na bojovej činnosti inej organizovanej ozbrojenej skupiny na území iného štátu.

Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas rokovania parlamentu, na ktorom mu nedovolili vystúpiť.
Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas rokovania parlamentu, na ktorom mu nedovolili vystúpiť. Zdroj: Maroš Žilinka

Podľa Trestného zákona hrozí riziko rovnakého trestu aj za „podnecovanie do účasti, žiadanie o účasť niekoho iného, poskytovanie a prijímanie metód alebo techník na výrobu alebo použitie výbušnín, strelných či iných zbraní, či nebezpečných látok určených na vedenie boja danej skupiny alebo poskytovanie financií či inej podpory bojovej skupine“.


Vojna je podľa Trestného zákona definovaná ako „medzinárodný ozbrojený konflikt alebo zdĺhavý ozbrojený konflikt na území štátu medzi vládnymi orgánmi a organizovanými ozbrojenými skupinami, prípadne medzi takýmito skupinami navzájom“.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Generálny prokurátor pripomína, že slovenská legislatíva za vojnu, naopak, nepovažuje vnútorné nepokoje a napätia, akými sú vzbury, izolované a ojedinelé akty násilia alebo iné akty podobnej povahy.

Volodymyr Zelenskyj.
Volodymyr Zelenskyj. Zdroj: TASR/AP

Reakcia Maroša Žilinku prišla po tom, ako v nedeľu 27. 2. ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval „všetkých, ktorí sa chcú pridať k obrane Ukrajiny, Európy a sveta“, do boja po boku Ukrajincov. Zelenskyj vo svojom vyhlásení povedal, že cudzinci môžu podľa ukrajinskej legislatívy vstúpiť do jednotiek územnej obrany ukrajinskej armády, do novovytvorenej „medzinárodnej légie na územnú obranu Ukrajiny“.

Domov
Zdieľať
Diskusia