Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Planeo Elektro.
26. februára 2022, 13:00
Čas čítania 2:14
Sponzorovaný obsah

Byť ekologický sa dá aj bez námahy. Dáme ti tipy na produkty, ktoré ti v tom pomôžu

ZAUJÍMAVOSTI DOMÁCNOSŤ
Uložiť Uložené

Tieto tri jednoduché prístroje vieš využiť takmer každý deň.

V dnešnej dobe sa často stretávaš so slovami ako udržateľnosť alebo zero waste, ktoré odkazujú na zodpovedný prístup k planéte. Čoraz viac ľudí sa začína zaoberať znižovaním zbytočného odpadu v domácnosti a šetrením životného prostredia. Či už patríš do tejto skupiny, alebo nie, máme pre teba tip na efektívne produkty, ktoré ti zjednodušia život. Nemusíš byť zarytý ekológ, aby si ich ocenil, načo si komplikovať život, keď nemusíš. Vysvetlíme ti dve kuchynské vychytávky a potom ešte jednu, ktorá ti ušetrí peniaze. 

Kuchyňa bez odpadkov

Novinka FoodCycler od značky Sage vyrieši problém so smradľavým odpadom v domácnosti za teba. Je to celkom nenápadný prístroj, ktorý ti nezaberie príliš veľa miesta. Funguje tak, že spracuje organický kuchynský odpad, ako šupy zo zemiakov, z ovocia či zo zeleniny, a vytvorí z neho sterilný a voňavý substrát. Pri tejto premene nevznikajú žiadne škodlivé plyny ani zápach, netvorí sa škodlivý metán a prístroj tak znižuje tvoju uhlíkovú stopu. Dokonca nevyžaduje špeciálnu obsluhu ani zapojenie do elektriny. 

planeo elektro
Zdroj: Planeo Elektro

Ako to celé funguje? Všetok organický odpad (s výnimkou špikových kostí, oleja a masti) zozbieraš do vzduchotesnej nádoby, a keď ju naplníš, stlačíš tlačidlo. Jednoduchšie to už ani nemôže byť. Proces spracovania v prístroji FoodCycler trvá približne 3 až 6 hodín a zredukuje sa až 80 % odpadu, ktorý sa premení na sterilný substrát. Ten vieš využiť v záhrade, pri pestovaní izbových rastlín, balkónovej zeleniny alebo ho jednoducho vysypeš k stromom, ku kríkom či do trávy.

FoodCycler spracuje rastlinný aj živočíšny odpad, čiže tam môžeš dať:

• Zvyšky mäsa, rýb, morských plodov a hydiny vrátane kostí
• Zvyšky ovocia a zeleniny
• Obilniny
• Syry a mliečne výrobky
• Fazuľu, semienka a iné strukoviny
• Hydinové a rybacie kosti
• Kávovú usadeninu aj čajové vrecká
• Vajcia a vaječné škrupiny
• Zvyšky krmiva pre domáce zvieratá

Perlivé vody a limonády bez hromadenia fliaš

Určite si už niečo počul o značke SodaStream, dnes je to celkom známa vychytávka, ktorú niektorí už v domácnosti majú. Ak máš rád perlivú vodu alebo sladené nápoje, tento prístroj oceníš. Od januára nám totiž so zálohovaním pribudla povinnosť skladovania nepokrčených fliaš, teda pokiaľ chceš, aby sa ti 15 centov za každú fľašu vrátilo. Zálohovanie je super nápad, ale nie každému musí vyhovovať zbierať fľaše a nosiť ich do obchodu. Práve týmto ľuďom môže uľahčiť život SodaStream, vďaka ktorému si vyrobíš nápoj opakovane doma. Jedna ich tritánová fľaša (špeciálny materiál pripomínajúci plast) ti vydrží až tri roky. Dokonca ponúkajú model Crystal, ku ktorému dostaneš fľašu zo skla. SodaStream nájdeš v predajniach Planeo Elektro alebo v eshope

vyrob si limonádu doma
sodastream, planeo elektro
Zdroj: Planeo Elektro

Dopravný prostriedok, ktorý ťa bude baviť

Najefektívnejší zlepšovák na záver. Určite si si za posledné dva roky všimol, koľko elektrických kolobežiek sa premáva po mestách. A vieš prečo? Lebo ti to zjednoduší život a navyše je to zábava. Nemusíš nadávať na zápchy na ceste, problém s parkovaním bude pre teba neznámy pojem, kolobežku zložíš a v ruke si ju vezmeš so sebou do práce či školy. Neplatíš za nič, okrem elektriny, ktorú využiješ doma počas dobíjania.

kolobežka, elektrická kolobežka, planeo elektro
Zdroj: Planeo Elektro

Pozri sa po modeli od značky Sencor, ten ťa na jedno nabitie odvezie až do vzdialenosti 45 kilometrov rýchlosťou 25 km/h. Má ľahkú hliníkovú konštrukciu, LED osvetlenie a odpruženie zadného kolesa pre pohodovú jazdu. Keď sa nad tým zamyslíš, kolobežku vieš používať slušnú časť roka a tých pár daždivých dní v aute či autobuse prežiješ. 

zisti viac o kolobežke
Ešte viac pomocníkov pre ekologicky zodpovedný spôsob života nájdeš v PLANEO.
Domov
Zdieľať
Diskusia