Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. februára 2022, 12:30
Čas čítania 5:59
Lukáš Čelka

Darkturizmus na Slovensku: týchto 8 miest spája temná história. Si odhodlaný ich navštíviť?

Darkturizmus na Slovensku: týchto 8 miest spája temná história. Si odhodlaný ich navštíviť?
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
ZAUJÍMAVOSTI DARKTURIZMUS
Uložiť Uložené

„Darkturizmus ťa prinúti čeliť tvrdým pravdám nielen o spoločnosti, ale aj o ľuďoch samých.“

Priťahujú ťa temné miesta a rád tam cestuješ? Neboj sa, nie si v tom sám. Ľudí už od nepamäti fascinujú lokality spojené so smrťou, s utrpením a krvavou históriou. Hoci sa darkturizmus môže tešiť obľube takmer všade vo svete, u nás jeho popularita ešte len rastie.

Napriek tomu má Slovensko v rámci temného cestovania obrovský potenciál, keďže miest s mrazivou históriou tu máme hneď niekoľko. S pomocou najznámejšej slovenskej fanúšičky darkturizmu a autorky rovnomenného instagramového profilu Mie sme pre teba vybrali 8 najzaujímavejších z nich. Samozrejme, okrem tipov, kam sa ísť pozrieť, nám prezradila aj to, odkiaľ vlastne pojem darkturizmus pochádza a čo na ňom fascinuje tisíce ľudí.

Ak sa ti naše články o zaujímavostiach zo sveta aj Slovenska páčia, môžeš ich podporiť tak, že sa pridáš do klubu Refresher+. Aj vďaka tvojej podpore môžeme o temných miestach nielen písať, ale ich aj navštevovať a deliť sa s tebou o naše zážitky.

Nový termín, starý zvyk 

Podľa slov autorky obľúbeného slovenského instagramového profilu označuje pojem darkturizmus cestovanie na miesta, ktoré sú historicky spojené so smrťou, s tragédiami, utrpením či násilím. Pre Refresher prezradila, že hoci oficiálny termín vznikol až v roku 1996, keď ho zaviedli dvaja profesori z Glasgow Caledonian University John Lennon a Malcolm Foley, ide o vôbec najstaršiu formu cestovného ruchu.

Odporúčané
Brooklynský upír znásilňoval a jedol deti: Vzrušovalo ho, keď si do slabín pichal ihly, a preto to robil aj svojim obetiam Brooklynský upír znásilňoval a jedol deti: Vzrušovalo ho, keď si do slabín pichal ihly, a preto to robil aj svojim obetiam 18. septembra 2023, 16:30

Mia tvrdí, že počiatky toho, čo dnes nazývame turizmom, siahajú do prastarej pútnickej praxe zahŕňajúcej návštevu pohrebísk alebo, inak povedané, „miest smrti“. Dokonca i sledovanie gladiátorských bojov v starom Ríme či účasť na verejných popravách v Londýne môžeme označiť za „temné“ cestovanie.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Darkturizmus (@darkturizmus)

Pod darkturizmus spadajú miesta, ktoré majú spojenie so smrťou, pričom toto spojenie môže byť priame, ako je to napríklad v prípade Černobyľa, alebo nepriame, ak nejde o konkrétne miesto smrti. Sem zaraďujeme múzeá, cintoríny, mauzóleá alebo kostnice.

Práve kostnice zohrávali v staroveku a stredoveku významnú úlohu, pretože postoj vtedajšieho človeka k smrti bol úplne odlišný od toho dnešného. „Väčšina z nás sa témou smrti nezaoberá a ani nechce, blokujeme v sebe túto myšlienku, ale v minulosti bola neoddeliteľnou súčasťou každodenných meditácií,“ poznamenala autorka instagramového profilu.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 110275 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aký je rozdiel medzi urbexom a darkturizmom.
  • Ktoré svetové miesta sú tradičné pre darkturizmus.
  • Čo fascinuje Miu a jej fanúšikov na darkturizme.
  • Aké podkategórie darkturizmu poznáme.
  • Ako je na tom darkturizmus s popularitou na Slovensku a inde vo svete.
  • Ktorých 8 miest s tajomnou históriou môžeš navštíviť na Slovensku.
Domov
Zdieľať
Diskusia