Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júla 2024 o 9:30
Čas čítania 9:21
Lukáš Čelka

Strávil som desivú noc na oravskej šibenici, kde popravovali najhorších zločincov: hlboko pod zemou môžu byť ich pozostatky dodnes

Strávil som desivú noc na oravskej šibenici, kde popravovali najhorších zločincov: hlboko pod zemou môžu byť ich pozostatky dodnes
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka
REFRESHER DARKTURIZMUS HISTÓRIA PARANORMÁLNE JAVY STRAŠIDELNÉ DOMY STRAŠIDELNÉ PRÍBEHY
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Atmosféra niekdajšieho popraviska sa ma úplne zmocnila. Rovnaké negatívny pocity som prežíval len na prehliadke Osvienčimu. Tam som však nemusel stráviť noc.

Silnejúci vietor ohýba konáre stromov zo strany na stranu. Šuchoce listami, akoby ich z nich chcel všetky striasť, hoci je ešte len júl. Aj keď som presvedčený, že podivné zvuky vychádzajúce z okolitej húštiny spôsobuje van, nedá mi to a musím sa otočiť. Prudko sa zvrtnem a namierim pred seba baterkou. Porast je evidentne prázdny, vydýchnem si. Iba ďalší planý poplach.

Napriek tomu, že sa nachádzam v tesnej blízkosti civilizácie, sužuje ma úzkosť. Cítim sa, ako by som bol úplne odrezaný od sveta, hoci sa v diaľke mihajú svetlá áut. Sú tak blízko a zároveň tak neuveriteľne ďaleko.

Nechcem si to ani za svet priznať, ale toto miesto ma pripravuje o rozum. Už od momentu, keď som sa vydriapal na kopec, kde kedysi stála šibenica, so mnou lomcujú emócie. Na partnerku, ktorá mi robí spoločnosť, som bezdôvodne podráždený. Nevyčítam si to iba preto, že aj ona na mňa. Obaja sme nesvoji, akoby nás negatívna energia tohto miesta objala a prenikla do nášho vnútra.

Počas toho, ako prechádzame kopcom, si predstavujem, čo všetko sa tu kedysi odohrávalo. Pred očami sa mi živo vyjavia obrazy drsných popráv. Odsúdenci kričia a prosia o milosť, kat si brúsi sekeru a diváci stojaci opodiaľ so zatajeným dychom sledujú celé toto krvavé divadlo.

Odporúčané
Psy páchajú na škótskom moste samovraždy: Nevysvetliteľne z neho zoskočilo už 600 psov. Domáci veria, že ich posadla „temná sila“ Psy páchajú na škótskom moste samovraždy: Nevysvetliteľne z neho zoskočilo už 600 psov. Domáci veria, že ich posadla „temná sila“ 28. augusta 2024 o 14:30

Keď urobím ďalší krok, niečo mi veľmi hlasno zapraská pod nohami. Zvuk, ktorý zarezonuje celou dolinou, ma rýchlo vytrhne z myšlienkových pochodov a vráti naspäť do reality. Preľaknuto sa pozriem na zem a povzdychnem si: „Ach. Je to len konár. Zoschnutý konár. Čo iné by to bolo?“

Len čo si položím túto otázku, uvedomím si, že v momente, keď sa zvuk ozval, ako prvé mi prišlo na um praskanie kostí. Predstavil som si, ako kat točí kolesom a v našponovanom tele odsúdeného sa postupne lámu kosti ako zápalky. Jedna za druhou.

Ruiny oravskej stoličnej šibenice.
Ruiny oravskej stoličnej šibenice. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Desí ma predstava, že sa možno po takýchto dokaličených pozostatkoch nejakého človeka práve prechádzam. Čo je horšie, nemusím byť ďaleko od pravdy. Zakopávať telá popravených v blízkosti šibenice bola totiž voľakedy bežná prax.

Pod zemou, po ktorej práve kráčam, sa teda pokojne môžu nachádzať desiatky, možno aj stovky doposiaľ neobjavených ľudských pozostatkov. Celý kopec je v podstate jeden obrovský hrob zločincov a ľudí, ktorí si podľa súdov nezaslúžili byť pochovaní na svätej pôde.

Keď si to všetko takto v hlave zosumarizujem, prebehnú mi po chrbte zimomriavky. Tak úzkostlivo a nepríjemne ako tu som sa cítil za celý život už len na jednom mieste: pri prehliadke Osvienčimu. Tam som však nemusel stráviť noc.

Odporúčané
V ruinách lučeneckého internátu odfotili ducha dievčaťa. Na mieste sme strávili noc, vydesil nás neznámy narušiteľ (Reportáž) V ruinách lučeneckého internátu odfotili ducha dievčaťa. Na mieste sme strávili noc, vydesil nás neznámy narušiteľ (Reportáž) 21. júla 2024 o 12:30

Ešte predtým než sa spoločne vydáme na Oravu, aby sme nasali tajomnú atmosféru ruín stoličnej šibenice, radi by sme ti pripomenuli, že tvoriť kvalitný obsah môžeme len vďaka našim predplatiteľom. Preto ak sa ti naše reportáže plné zimomriavok páčia, podporiť nás môžeš vstupom do klubu Refresher+.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako kedysi fungovali šibenice a popraviská.
  • Prečo sa archeológovia domnievajú, že sú v okolí šibenice pochované telá popravených.
  • Akými rôznymi spôsobmi sa na šibenici popravovalo a za aké činy.
  • Či boli na šibenici popravované aj čarodejnice.
  • Čo nevysvetliteľné sa mi na mieste v noci stalo.
  • Kde presne sa šibenica nachádza a ako sa na ňu najjednoduchšie dostaneš.

Unikátny nález

Skôr ako vyrazím za tajomným dobrodružstvom, spojím sa s archeológom Tomášom Koptákom, ktorý pracuje pre Krajský pamiatkový úrad v Žiline. Práve on so svojimi kolegami totiž stojí za veľmi významným objavom niekdajšej šibenice.

Ako mi odborník prezrádza do telefónu, ide o pomerne čerstvý nález. O miesto, kde šibenicu objavili, sa s kolegami začali zaujímať až v roku 2018. Hlavnou indíciou, ktorá archeológom napovedala, že jeden z kopcov lemujúcich Dolný Kubín môže v sebe ukrývať vzácny kus histórie, bol jeho miestny názov Šibenice.

„Išlo o náhodný objav. Kolega robil v roku 2018 prieskum vo vedľajšej obci a bol upozornený aj na túto polohu. Keď sa tam išiel pozrieť, bolo evidentné, že sa na mieste nachádza nejaká štruktúra. V roku 2022 sme teda vykonali bližšiu obhliadku lokality, počas ktorej sme objavili kamenný základ stavby. O rok neskôr prebehol zisťovací archeologický výskum. Vtedy sa nám podarilo určiť presný tvar šibenice a odkryť ju,“ prezrádza mi archeológ s tým, že ide o objekt so štvorcovým pôdorysom so zosilnenými piliermi na okrajoch.

Odporúčané
Známy vežiak v Bratislave vraj terorizujú duše mŕtvych robotníkov. Obyvatelia sa sťažovali na šepoty, buchoty a iné podivnosti Známy vežiak v Bratislave vraj terorizujú duše mŕtvych robotníkov. Obyvatelia sa sťažovali na šepoty, buchoty a iné podivnosti 14. júla 2024 o 9:30

Podľa jeho slov zatiaľ síce nedokážu presne určiť, z akého obdobia šibenica pochádza, sú však presvedčení, že sa datuje do novoveku. „Na základe jedného z nálezov sa domnievame, že by mohla mať počiatky v 17. storočí,“ dodá Kopták.

Stoličná šibenica vo Veličnej.
Stoličná šibenica vo Veličnej. Zdroj: Facebook/Krajský pamiatkový úrad Žilina

Napriek tomu, že výskum tohto miesta ešte nie je dokončený, archeológ už teraz dokáže povedať, že ide o unikátny objav, a to nielen v rámci Slovenska, ale aj niekdajšieho Uhorska.

„Jedinečnosť tejto šibenice spočíva v tom, že je podpivničená. Prvotne sme preto s kolegami uvažovali, že by mohlo ísť aj o nejaký úplne iný objekt. Bližší prieskum základov stavby nás však predsa len presvedčil, že pôjde o šibenicu. Na druhej strane, vyzerá to tak, že naozaj disponuje aj pivničnými priestormi. Náš výskum konzultujeme aj s jedným z najlepších znalcov tejto problematiky v Európe, s profesorom Ungerom z Brna, ktorý nám potvrdil, že šibenicu takýmto výnimočným stavebným stvárnením ešte nevidel,“ priblíži mi archeológ.

Stoličná šibenica vo Veličnej je unikátna tým, že je podpivničená.
Stoličná šibenica vo Veličnej je unikátna tým, že je podpivničená. Zdroj: Facebook/Krajský pamiatkový úrad Žilina

Hoci doposiaľ nie je archeológom známe, akú funkciu pivnica spĺňala, Kopták sa domnieva, že mohla slúžiť ako skladovacie priestory. Čo sa v nej skladovalo, však zostáva záhadou. Kat totiž so sebou nemusel nosiť veľa vecí, všetko, čo potreboval, si vedel pobaliť do jedného „batôžka“.

Odporúčané
Magdalénske práčovne: neprispôsobivým ženám holili hlavy, nútili ich jesť z podlahy a znásilňovali ich. To všetko v mene Boha Magdalénske práčovne: neprispôsobivým ženám holili hlavy, nútili ich jesť z podlahy a znásilňovali ich. To všetko v mene Boha 23. júna 2024 o 12:30

Rovnako je veľmi nepravdepodobné, že by v nej väznili a mučili odsúdených. „Je možné, že do pivnice padali mŕtvoly alebo ich tam kat zhadzoval. Mohli tam byť nejaký čas deponované, až kým neprišlo k ich pochovaniu. Bez nejakého bližšieho skúmania to však nedokážeme s istotou povedať. V druhej fáze výskumu by sme však pivnicu radi preskúmali. Veríme, že nám to prinesie nejaké odpovede,“ dodá archeológ s tým, že odkryť podzemné priestory šibenice bude náročné.

S kolegami bude musieť zvoliť vhodnú metódu, aby pri väčšom odkryve nepoškodili zachovanú klenbu. V budúcnosti ju totiž plánujú vyhlásiť za národnú pamiatku.

Nečisté miesto

Hoci je príbeh za archeologickým výskumom šibenice veľmi zaujímavý, mňa osobne omnoho viac fascinuje, ako toto miesto vyzeralo pred stovkami rokov.

„Šibenice – ako aj túto, kedysi strategicky umiestňovali tak, aby boli čo najviac na očiach obyvateľstva. Mohli by sme povedať, že mali odstrašujúcu funkciu rovnako ako rituály, ktoré sprevádzali verejné popravy,“ priblíži Kopták.

Archeologický nález nájdený pri výskume stoličnej šibenice vo Veličnej.
Archeologický nález nájdený pri výskume stoličnej šibenice vo Veličnej. Zdroj: Facebook/Krajský pamiatkový úrad Žilina

Tradične sa takýto „popravný rituál“ začínal privedením väzňa zo žalára. Očakávalo sa od neho, že sa za svoje činy ospravedlní a potom dostane rozhrešenie spolu s možnosťou rozlúčiť sa so životom.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sa archeológovia domnievajú, že sú v okolí šibenice pochované telá popravených.
  • Akými rôznymi spôsobmi sa na šibenici popravovalo a za aké činy.
  • Či boli na šibenici popravované aj čarodejnice.
  • Čo nevysvetliteľné sa mi na mieste v noci stalo.
  • Kde presne sa šibenica nachádza a ako sa na ňu najjednoduchšie dostaneš.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 163798 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Pizza v Oggi ZDARMA , Burger v Roxore ZDARMA alebo Poukázka v hodnotě 800 korun na nákup v 4camping
Zobraziť všetky (9)
Späť
Zdieľať
Diskusia