Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. februára 2022, 8:30
Čas čítania 3:06
Dominik Vetrák

RECENZIA: The King’s Man

FILMY A SERIÁLY FILMY 2022 NOVÉ FILMY THE KING’S MAN
Uložiť Uložené

Prvá misia Kingsmanov nedosahuje kvality predošlých dvoch dielov, no aj tak ide o skvelo natočený akčný, špionážny film.

Prvé dva trailery na The King’s Man vzbudzovali dojem, že ide o nádherne natočený film s pútavými kamerovými zábermi. Práve preto sa nám zdalo, že sa film oplatí vidieť v kine. Z hľadiska vizuálu sme sklamaní neboli. Po neuveriteľných 2 rokoch odkladov spôsobených pandémiou sme však od premiéry očakávali trochu viac.

Ako sa začala prvá svetová vojna?

Dej sa začína na začiatku 20. storočia, keď spoznávame vojvodu z Oxfordu Rolanda Oxforda (Ralph Fiennes) a jeho syna Conrada Oxforda (Harris Dickinson). Násilný akt ich pripraví o najdôležitejšiu ženu v ich životoch a Roland sa zaprisahá, že bude pacifistom a ochráni svojho syna od všetkého nebezpečenstva.

Odporúčané
Prečo nie je 2. séria Euphorie až taká úžasná, ako si myslíš? Prečo nie je 2. séria Euphorie až taká úžasná, ako si myslíš? 8. februára 2022, 19:30

Avšak udalosti prvej svetovej vojny ho donútia svoj sľub porušiť. Spoločne so svojou špiónkou Polly (Gemma Arteton) a verným sluhom/priateľom Sholom (Djimon Hounso) sa vydávajú do boja s Rasputinom a ďalšími členmi neznámej organizácie, ktorá chce uvrhnúť svet do chaosu. 

Film slúži ako predstavenie špionážnej agentúry Kingsman. Ako vlastne začínali, prečo vznikli a aká bola ich prvá misia? To všetko sa dozvieš vo filme, ktorého najslabšou stránkou je zrejme príbeh a postavy. Rozprávanie príbehu občas pôsobí skratkovito a divák, ktorý sa nevyzná v prvej svetovej vojne, bude miestami aj trochu stratený a nebude si istý, v čom sa tvorcovia držali skutočných udalostí a čo si vymysleli.

Akčné scény a práca s kamerou sú extrémne podarené

Pokojne na to však môžeš prestať myslieť a jednoducho si užívať dianie na plátne. Držanie sa historických faktov nie je pre pôžitok a vyznenie filmu vôbec dôležité. Film je najsilnejší v akčných momentoch, respektíve v dialógoch medzi otcom a synom Oxfordovcami. Fiennes a Dickinson majú skvelú hereckú chémiu, ktorú sa už medzi žiadnymi hercami a postavami nepodarilo zopakovať.

The King’s Man
Zdroj: 20th Century Studios/Disney

Najlepšou postavou snímky je však bezpochyby bizarný Rasputin, kontroverzná historická figúrka, ktorú stvárnil skvelý Rhys Ifans. Jeho Rasputin predvádza úžasné tanečno-bojové kreácie, je originálny a nevieš, čo máš od neho čakať. 

Nevýrazné postavy

Zvyšní herci a ich postavy sú vcelku nevýrazní. Sklamaním je napríklad Shola v podaní Djimona Hounsoua, ktorého charakter definuje len to, že sa vie dobre biť s nožom a je verný Oxfordovcom. Tvorcovia ti nikdy nepovedia, prečo im je verný, ako sa spriatelili a či má okrem túžby položiť za nich život aj nejaké iné ciele a motiváciu žiť.

Odporúčané
Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) 16. novembra 2023, 15:30

Ide o dosť plochú postavu z radu cool pomocníkov rodiny, ktorí sa vedia biť, ale majú nulový vplyv na dej a emotívne rozpoloženie postáv. Podobne je na tom aj Polly v podaní Gemmy Arteton. 

Našťastie Ralph Fiennes ako hlavná postava dokáže udržať záujem diváka, a to hlavne vďaka faktu, že každá jedna akčná scéna s ním stojí za to. The King’s Man je bravúrne natočený akčný film, ktorý sa oplatí vidieť v kine už len vzhľadom na prácu s kamerou a réžiu akčných scén. Režisér Matthew Vaughn vie dokonale vymyslieť originálne vyzerajúce akčné scény.

The King’s Man
Zdroj: 20th Century Studios/Disney

Nejde ani tak o choreografiu súbojov, ako skôr o štýl ich nasnímania a vyskladania scén, ktoré už tradične zvláda s absolútnou ľahkosťou. Aj obyčajný šerm, pád z lietadla či súboj nablízko potom vyzerajú úžasne a jedinečne. 

Spoločne s hlavným kameramanom Benom Davisom vytvorili oku lahodiace sekvencie, na aké si už v sérii Kingsman dobre zvyknutý. Spojenie elegantného vizuálu vyskladaného podarenými kulisami, kostýmami a choreografiou súbojov vyústilo do jedných z najkrajšie natočených akčných scén posledných rokov.

Bohužiaľ, všetky ostatné aspekty v porovnaní s akciou a kamerou zaostávajú. Ako sme spomínali, príbeh je vyrozprávaný akosi skratkovito, keď nedá dostatočný priestor historickým a vlastne ani tým filmovým udalostiam a rýchlo sa ženie vpred.

The King’s Man
Zdroj: 20th Century Studios/Disney

V strižni asi ostalo množstvo materiálu, ktorý by mohol slušne prepojiť jednotlivé dejové línie filmu. Tie občas ani nedávajú zmysel, ako napríklad narýchlo vybudovaná sieť agentov, ktorá dokáže infiltrovať ktorúkoľvek krajinu a vládnu inštitúciu.

Aj napriek krásnemu vizuálu a skvelej akcii na pokračovanie zvedaví nie sme

Dej je všetko, len nie jednotvárny, čo posilňuje aj dosť nečakaná scéna z vojnovej sekvencie filmu. Aj napriek tomu ťa však nestrhne a neponúkne nič, vďaka čomu by si bol zvedavý na prípadné pokračovanie. Medzititulková scéna síce láka na príchod veľmi zaujímavej postavy, no len ona sama osebe v nás nadšenie nevyvolala.

Odporúčané
ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) 7. novembra 2023, 12:30

Režisér Matthew Vaughn by radšej mal natočiť Kingsman 3 v hlavných rolách s Eggsym a Galahadom. Táto časť je oproti dvom predošlým z hľadiska príbehu, postáv a štýlu o čosi slabšia. The King’s Man tak od nás dostáva sedem bodov z desiatich. Vzhľadom na vynikajúcu akciu sa ho v kinách vidieť oplatí. Akurát sa priprav na celkovo najslabší diel série.

Film The King’s Man je aktuálne v kinách a má 2 hodiny a 10 minút

Plusy Mínusy

+ Úžasná práca s kamerou a podmanivý vizuál

– Nezaujímavý a skratkovitý príbeh

+ Zábavné a originálne natočené akčné scény

– Nevýrazné postavy

+ Herec Ralph Fiennes a Rhys Ifans ako bláznivý Rasputin

 
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia