Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. marca 2022, 9:30
Čas čítania 6:48
Tímea Krauszová

Ako si udržať vzťah na diaľku: vzťahová poradkyňa radí, na čo si dávať pozor. Lásku ti môžu zachrániť aj mobilné aplikácie

Ako si udržať vzťah na diaľku: vzťahová poradkyňa radí, na čo si dávať pozor. Lásku ti môžu zachrániť aj mobilné aplikácie
Zdroj: Pexels/RODNAE Productions
ZAUJÍMAVOSTI O VZŤAHOCH A LÁSKE
Uložiť Uložené

Viac ako polovica vzťahov na diaľku vraj má šancu prežiť. Ako to robia naši čitatelia a čo na to hovorí psychologička?

Podľa malého prieskumu na vzorke 1 000 Američanov majú vzťahy na diaľku 58-percentnú úspešnosť. Prieskum realizovala firma Kiiroo, ktorá predáva erotické pomôcky. Podľa odpovedí respondentov im pri udržiavaní vzťahu pomáhajú sociálne siete – priemerný pár si týždenne vymení 343 textových správ a pretelefonuje až osem hodín (rátajú sa klasické telefonáty aj videohovory). Napriek tomu väčšine chýba fyzický dotyk, 66 % toto označilo za najťažšiu výzvu.

Na našom instagramovom účte sa čitatelia delia na dva tábory. Mnohí neveria, že dlhodobo by vzťah na diaľku mohol fungovať. „Veď to ani nie je vzťah,“ napísal nám jeden čitateľ. „Neviem, ako by mohol na diaľku fungovať sex,“ dodal ďalší.

Tí, ktorí tomu veria alebo taký vzťah dokonca majú, vravia, že musia platiť isté pravidlá. Ideálne to je vtedy, ak sa môžu pravidelne stretávať, ak komunikujú otvorene a obe strany sa úprimne snažia vzťah udržiavať. „Môže to fungovať, ale je to o dôvere,“ napísala nám fanúšička. Ďalšia tvrdí, že bez pravidelných telefonátov to nepôjde. Zoznam akýchsi podmienok sa tým nekončí, vzťahy na diaľku podľa čitateľov fungujú skôr len na krátky čas, obe strany si na seba musia vyhradiť dosť času a, neprekvapivo, nemali by sa podvádzať.

Odporúčané
Juraj a Martina majú otvorené manželstvo: Nemonogamia je v úprimnom vzťahu zábava. Vyvoláva väčšiu romantiku a zvyšuje libido Juraj a Martina majú otvorené manželstvo: Nemonogamia je v úprimnom vzťahu zábava. Vyvoláva väčšiu romantiku a zvyšuje libido 19. februára 2024, 16:30

Čiastočne môžu pomôcť niektoré aplikácie, napríklad na ovládanie erotických pomôcok na diaľku alebo na spoločné hry či sledovanie seriálov. Všetko stojí a padá na komunikácii, vraví Markéta, 23-ročná študentka, ktorá má tiež vzťah na diaľku.

S priateľom sa poznajú už sedem rokov, randia zhruba pol roka a ešte sa osobne nestretli. Napriek tomu je mladá Slovenka o hĺbke a reálnosti vzťahu presvedčená. „Funguje nám to super, pretože napriek tej diaľke tu Elijah stále je, je mojou obrovskou morálnou podporou,“ hovorí.

Môžu vzťahy ako Markétin skutočne fungovať? Psychologička a vzťahová poradkyňa Martina Šlosáriková hovorí, že áno. „Vzťahy na diaľku môžu fungovať rovnako dobre ako tie, kde partneri žijú blízko seba či dokonca žijú spolu.“ Najväčším pomocníkom je podľa nej pozitívne myslenie, ktoré pomôže prekonať úzkosti a nedôveru a pokračovať v budovaní vzťahu, aj keď to nie je vždy jednoduché.

O vzťahoch a láske (nielen partnerskej) píšeme čoraz viac. Odborníkom kladieme otázky, na ktoré nás v škole nikto nepripravil. Viac podobných článkov môžeme robiť len s tvojou podporou, preto ak chceš viac podobného obsahu, pridaj sa do klubu Refresher+

Vzťah na diaľku stojí a padá na komunikácii.
Vzťah na diaľku stojí a padá na komunikácii. Zdroj: Pexels/RODNAE Productions

S vojakmi na diaľku

Markéta randí s Afroameričanom Elijahom, ktorý je momentálne pred vstupom do armády, takže ho bude zrejme čakať aj úvodný bootcamp. Ten trvá zhruba tri mesiace, počas ktorých nebude mať prístup k elektronike, čo im môže narušiť dynamiku vo vzťahu.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 110131 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké praktické kroky pomôžu vzťahom na diaľku prežiť.
  • Za akých okolností majú tieto vzťahy podľa párovej poradkyne šancu prežiť.
  • Ktoré aplikácie sú vytvorené špeciálne pre vzťahy na diaľku a ako môžu pomôcť prekonať vzdialenosť aj časový posun.
  • Čomu by sa podľa psychologičky páry nemali vyhýbať, inak riskujú svoj vzťah.
Domov
Zdieľať
Diskusia