Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. februára 2022, 16:30
Čas čítania 10:03
Martin Adam Pavlík

Jean-Claude Van Damme: pre jeho závislosť od kokaínu bolo nakrúcanie občas nočnou morou. Dokázal sa však vrátiť medzi elitu

Jean-Claude Van Damme: pre jeho závislosť od kokaínu bolo nakrúcanie občas nočnou morou. Dokázal sa však vrátiť medzi elitu
Zdroj: New World Pictures
FILMY A SERIÁLY HERCI HOLLYWOOD JCVD JEAN-CLAUDE VAN DAMME PROFIL HERCA PROFILY HERCOV
Uložiť Uložené

Charizmatický svalovec s tvárou modela, ktorý v 80. a 90. rokoch ukradol všetku pozornosť drsných chlapov aj krehkých žien. Nezabudnuteľná hviezda akčných filmov ako Univerzálny vojak, Živý terč, Krvavý šport či Kickboxer.

Rifľové nohavice, nagélované vlasy, čierne tielko, napnuté svaly, drsný výraz v tvári a vražedné kopy z otočky. Tak by sme mohli v rýchlosti opísať tohto Belgičana, ktorý to aj napriek výraznému akcentu dotiahol až do Hollywoodu a točil s uznávanými a úspešnými režisérmi či oceňovanými hercami. 

Jean-Claude Van Damme
Zdroj: New World Pictures


Jean-Claude Van Damme síce nikdy nebol až taký populárny ako jeho kolegovia typu Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger alebo Bruce Willis, ale napriek tomu dokázal, že okrem rozdávania tvrdých úderov vie aj skutočne hrať. Boli časy, keď mali jeho plagáty nalepené na stenách v izbe žiačikovia, ktorí chceli vyzerať a biť sa ako on, aj plaché dievčatá, lebo sa im jednoducho páčil.

Hrdina, ktorý skáče z blata do kaluže

Zároveň ho milovali všetci fanúšikovia napínavých a drsných akčných filmov, kde poväčšine stvárňoval tajomných hrdinov s temnou minulosťou, ktorí pomôžu tým, čo to práve potrebujú – aj za cenu, že sa dostanú do ešte väčších problémov s mafiou alebo políciou. Prípadne skočia z blata do kaluže len kvôli chvíľkovému milostnému romániku. Zlatou érou preňho boli nepochybne 80. a 90. roky. 

Odporúčané
Hviezda Transformerov aj anjelik Victoria’s Secret? Toto si možno nevedel o krásnej partnerke Jasona Stathama Hviezda Transformerov aj anjelik Victoria’s Secret? Toto si možno nevedel o krásnej partnerke Jasona Stathama 5. apríla 2024, 12:30

Vtedy jeho tvár žiarila na obálkach tých najrôznejších časopisov, navštevoval populárne talkshow (bol napríklad aj u Davida Lettermana) a objavil sa v najpamätnejších filmoch. A ako píše Petr Cífka v knihe Encyklopedie akčního filmu, Jean-Claude Van Damme vymenil „chlapáckosť“, zamračenosť a permanentný kamenný pohľad plný odhodlania príznačný pre jeho populárnejších kolegov za jemnosť, nadhľad a chlapčenský šarm. 

Jean-Claude Van Damme
Zdroj: Metro-Goldwyn-Mayer

V Refresheri pozorne sledujeme inšpiratívne príbehy hercov či herečiek a už dlhodobo ti prinášame ich profily. Ak nás podporíš a staneš sa členom klubu Refresher+, budeme môcť tvoriť ešte viac takýchto článkov a ty sa možno dozvieš opäť niečo nové, čo si predtým nevedel.

Zmenilo ho karate

Narodil sa ako Jean-Claude Camille François Van Varenberg, no keď začínal vo filmovom priemysle, meno si zmenil, aby bolo údernejšie a ľahšie vysloviteľné. Neskôr dostal vďaka svojej vyšportovanej postave prezývku Muscles from Brussels. Ako však sám priznal pre magazín Martial Arts Professional, ako dieťa nebol príliš silný. Nepatril ani k tým najvyšším (meria len 177 centimetrov). 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 110094 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo začal s kulturistikou.
  • Koľko peňazí mal, keď sa presťahoval z Bruselu do Ameriky.
  • Pre ktorého známeho herca pracoval ako vyhadzovač v jeho klube.
  • S ktorou svetoznámou speváčkou mal aféru počas toho, ako bola jeho manželka tehotná.
  • V ktorom filme stvárnil homosexuálneho karatistu.
  • Ktoré nakrúcanie sa zmenilo na nočnú moru v dôsledku jeho závislosti od kokaínu. 
  • Vďaka akej bizarnej príhode si získal rolu v kultovom filme Krvavý šport.
  • Pri akej príležitosti prišiel herec na Slovensko. 
Domov
Zdieľať
Diskusia