Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. februára 2022, 10:53
Čas čítania 0:56
Ivan Koribanič

Štát už nemá kapacity viac testovať. Ľuďom zamietajú žiadosti o PCR test

Štát už nemá kapacity viac testovať. Ľuďom zamietajú žiadosti o PCR test
Zdroj: TASR
ZDRAVIE KORONAVÍRUS OMIKRON SLOVENSKO
Uložiť Uložené

„Vaša žiadosť o PCR testovanie bola zamietnutá. V prípade potreby sa prihláste na antigénové testovanie alebo kontaktujte súkromné laboratórium.“ Takéto SMS dostáva na Slovensku čoraz viac ľudí.

Hoci bolo doposiaľ zaužívané, že sa na štátom platený PCR test dostal každý, po novom to tak už byť nemusí. Slovensko totiž naplnilo svoj kapacitný strop, upozornili TV noviny.

Alternatívou čakania je zaplatiť si PCR test. Ten stojí v priemere okolo 40 eur. Televízia uvádza príklad Adama, ktorému stránka korona.gov.sk pri vypĺňaní žiadosti o testovanie vyhodila chybu.

Volal som aj na infolinku a tam mi povedali, že budem čakať 5 až 10 dní. Čiže to mi prišlo ako už zbytočné,“ vraví v reportáži. Z príznakov sa preto lieči doma.

„Vaša žiadosť o PCR testovanie bola zamietnutá. V prípade potreby sa prihláste na antigénové testovanie alebo kontaktujte súkromné laboratórium.“ Takúto správu dostáva čoraz viac ľudí, ktorí majú príznaky a snažia sa prihlásiť na PCR test.

Ďalšou alternatívou môže byť aj antigénový test. Jeho citlivosť je však nižšia, preto sa môže stať, že hoci je človek pozitívny, test mu vyjde negatívny. Počas uplynulého týždňa sa za jeden deň dalo otestovať v priemere až 36-tisíc ľudí. To znamená atakovanie celoštátnej kapacity.

Na túto situáciu zareagovali súkromné laboratória, ktoré sú na takýto nával pripravené. Hoci si za takýto test treba zaplatiť, užitočným faktom je, že výsledok testu príde testovanému do 2 dní.

Národné centrum zdravotníckych informácií dodáva, že dané kapacity sa líšia v závislosti od regiónu. Tam, kde môžu mať problémy momky, nemusia ich mať laboratóriá a zase naopak. Ministerstvo na tento stav reaguje tým, že v priebehu nasledujúceho týždňa chce navýšiť kapacity LAMP a slinných testov.

Domov
Zdieľať
Diskusia