Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. februára 2022, 13:17
Čas čítania 1:05
Ema Stanovská

Zanedbaná budova v Sade Janka Kráľa sa zmení na modernú gastroprevádzku. Matúš Vallo ju chce zbaviť nehostinnej „aury“ 90. rokov

NEWS BRATISLAVA MATÚŠ VALLO
Uložiť Uložené

Rekonštrukcia budovy sa začne už toto leto.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo sa spolu s Metropolitným inštitútom Bratislavy púšťa do rekonštrukcie zanedbanej budovy v Sade Janka Kráľa. V objekte po rekonštrukcii vznikne moderná gastroprevádzka, ktorá bude využívať alternatívne zdroje energie. Vallo o tom informoval na svojich sociálnych sieťach.

„Odkedy sa mesto stalo vlastníkom tejto budovy uprostred Sadu Janka Kráľa, pracujeme na jej rekonštrukcii. A ako máme vo zvyku, hľadáme tú najsprávnejšiu odpoveď na to, ako má objekt vyzerať a ako má reálne slúžiť obyvateľkám a obyvateľom Bratislavy,“ napísal Vallo s tým, že budova sa stane miestom pre všetky komunity, ktoré majú tento park rady.

sad janka kráľa
Zdroj: Facebook/Matúš Vallo má rád Bratislavu

„Niekto možno využije iba kvalitné toalety, iný si sem príde oddýchnuť pri šálke dobrej kávy a niekto zas pozve svoju lásku na romantickú večeru. Kedysi neslávna budova sa tak stane fakt pekným, bezpečným a príjemným priestorom na posedenie, ktorý nám v Sade Janka Kráľa chýbal,“ konštatuje primátor. Architektonický návrh necháva priestor na dotvorenie atmosféry budúcemu nájomcovi objektu.

Rekonštrukcia sa začne už v lete

Priestory objektu mesto prebuduje na gastroprevádzku. Jednou z podmienok je ekologická udržateľnosť s cieľom využívať alternatívne zdroje energie. Mesto plánuje obnoviť aj pôvodnú zasklenú fasádu smerom do parku, odstrániť mreže a opraviť fontánu, ktorá je súčasťou objektu. Na fasádu pod biely spišský travertín vráti aj pôvodný keramický obklad. Pred budovou by sa mali konať aj kultúrne akcie v momentálne zanedbanom mini amfiteátri.

sad janka kráľa
Zdroj: Facebook/Matúš Vallo má rád Bratislavu

„Veľmi ma teší, že budovu zbavíme nehostinnej ‚aury‘, ktorú získala v deväťdesiatych rokoch, navrátime jej dôstojnosť a tiež pôvodnú funkciu a pôvodné prvky,“ dodal Vallo.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Momentálne prebieha dokončovanie projektovej dokumentácie, práce by sa mali začať už v lete. Rekonštrukcia je súčasťou plánu zatraktívniť a zrevitalizovať národnú kultúrnu pamiatku Sad Janka Kráľa. 

Domov
Zdieľať
Diskusia