Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. februára 2022 o 13:39
Čas čítania 0:59
Ema Stanovská

ZOH 2022: Putin sa stretol s čínskym prezidentom, vyzdvihol ich „úzky vzťah“. Západ vyhlásil olympijským hrám diplomatický bojkot

NEWS ČÍNA RUSKO
Uložiť Uložené

Putin ocenil, že diplomatické väzby s čínskou vládou sa „postupne prehlbujú na základe priateľstva a strategického partnerstva“.

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok pricestoval do Pekingu, aby sa pri príležitosti zimných olympijských hier 2022 stretol so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom. Putin, ktorý bude najprominentnejším hosťom ZOH, počas návštevy vyzdvihol úzke vzťahy medzi Moskvou a Pekingom. 

„Diplomatické väzby medzi Kremľom a čínskou vládou sú príkladom dôstojného vzťahu,“ povedal Putin v príhovore na úvod rokovaní v Pekingu. Ocenil, že sa „postupne prehlbujú na základe priateľstva a strategického partnerstva“.

Podľa portálu Guardian obe strany nesúhlasia s „narastajúcou expanziou NATO“ a Severoatlantickú alianciu vyzývajú, aby sa „vzdala ideologizovaných prístupov studenej vojny, rešpektovala suverenitu, bezpečnosť a záujmy iných krajín“.

Riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby CIA William Burns tvrdí, že Čína zvažuje dodávky zbraní Kremľu.
Riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby CIA William Burns tvrdí, že Čína zvažuje dodávky zbraní Kremľu. Zdroj: TASR/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP


Šéf Kremľa ešte pred príletom do Pekingu avizoval, že Rusko pripravilo novú zmluvu o dodávke 10 miliárd kubických metrov zemného plynu z ruského Ďalekého východu do Číny. Po približne hodinovom rokovaní za účasti delegácií odišli obaja lídri na rozhovor za zatvorenými dverami a na pracovný obed.

Západ oznámil diplomatický bojkot olympiády

Si Ťin-pching neopustil Čínu od januára 2020, keď krajinu sužovala prvá vlna nákazy koronavírusom. Ide aj o jeho prvé osobné stretnutie so zahraničným lídrom za takmer dva roky. Teraz ho však čaká obdobie intenzívnej diplomacie, keďže do Pekingu prilietajú na ZOH poprední predstavitelia viac ako 20 krajín. Podľa Guardianu vládne väčšina týchto vodcov nedemokratickým režimom, pričom v dvanástich prípadoch ide o „autoritárske“ alebo „hybridné“ režimy. 


USA, Británia, Austrália a ďalšie krajiny oznámili diplomatický bojkot olympiády a rozhodli sa nevyslať svojich predstaviteľov do Číny. Táto krajina sa stala terčom narastajúcej kritiky zahraničia v súvislosti s prenasledovaním Ujgurov a jej počínaním v Hongkongu.

Domov
Zdieľať
Diskusia