Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. februára 2022, 9:30
Čas čítania 10:10
Eduard Starkbauer

ZOH 2022: Lyžovačka na púštnych kopcoch. Ako dokázali v Pekingu postaviť zjazdovky a ako to ovplyvnilo životné prostredie?

ZOH 2022: Lyžovačka na púštnych kopcoch. Ako dokázali v Pekingu postaviť zjazdovky a ako to ovplyvnilo životné prostredie?
Zdroj: Getty Image/Alexis Boichard
ŠPORT KLIMATICKÁ ZMENA ZOH 2022
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Pri sledovaní tohtoročnej olympiády môžeme vidieť paradoxný pohľad na snehový raj obklopený púštnou krajinou s holými skalnatými horami. Michal Molotta pracuje s technickým snehom desať rokov a veští mu svetlú budúcnosť.

Peking sa do histórie zapíše ako jediné mesto, ktoré zorganizovalo letné aj zimné olympijské hry. Okrem diplomatického bojkotu a kritike ľudskoprávnych organizácií sa ku kritike pridali aj environmentalisti. Historickým prvenstvom tohtoročnej olympiády je totiž takmer výlučné využitie technického snehu. Michal Molotta je vedúci lektorského zboru Zväzu slovenského lyžovania a zároveň zamestnanec spoločnosti Technoalpin, ktorej 355 zariadení obsypáva čínske areály snehom. V Refresheri nás zaujímalo, ako sa dá olympiáda uskutočniť bez prírodného snehu a ako vlastne technológia technického zasnežovania funguje.

Michal Molotta.
Michal Molotta. Zdroj: archív Michala Molottu

Zlý imidž technického snehu

 
Bez technického snehu sa nezaobíde žiadne väčšie lyžiarske stredisko. Michal Molotta vraj vníma najmä obavy z toho, že technológia odoberá vodu z prírody, napriek tomu, že všetky zasnežovacie inštalácie na Slovensku musia prejsť analýzou vplyvu na životné prostredie (EIA). „Voda z krajiny nezmizne, nepoužívame ju totiž na výrobu žiadneho produktu. Počas zasnežovania dochádza akurát k zmene jej skupenstva a zakonzervovaniu na účely jej uchovania na zjazdovkách. Z analýzy českého Výskumného ústavu vodohospodárskeho T. G. Masaryka vyplýva, že profesionálne zasnežovanie v kombinácii s akumuláciou vody nemá negatívny vplyv na životné prostredie,“ hovorí pre Refresher Michal Molotta.

Snežné delo
Zdroj: Technoalpin

Sneh z potoka, rieky či akumulačnej nádrže


Pri zasnežovaní používajú lyžiarske strediská najčastejšie vodu z najbližšieho vodného zdroja, potoka či rieky a odoberajú ju postupne do akumulačnej nádrže, tak aby v nej zachovali tzv. sanitárny prietok, ktorý zabezpečuje dostatok vody pre ryby a vodné ekosystémy. Trendom ostatných 10 rokov je budovať akumulačné nádrže priamo v lyžiarskych strediskách, mimo potoka či rieky. Ich výhodou je to, že sa vodou napúšťajú pomaly počas celého roka, a preto vraj nemajú negatívny vplyv na lokálne biotopy.

Odporúčané
Prečo stojí vlak do Popradu toľko čo letenka do Milána? Toto sú dôvody Prečo stojí vlak do Popradu toľko čo letenka do Milána? Toto sú dôvody 20. augusta 2023, 12:30

Podľa Michala Molottu pomáhajú akumulačné nádrže vyrovnať sa so skracovaním obdobia silných mrazov a ich pozitívom je vraj to, že voda sa v nich ochladzuje podobným tempom ako vzduch. „Strediská ich stavajú, keď potrebujú naraz veľa vody, ktorú nemôžu brať z potoka. Navyše bývajú pre prípad lesných požiarov napustené aj v lete a každá z nich je prístupná pre požiarny vrtuľník.“  

Vodný problém v dejisku hier

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 109804 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké faktory ovplyvňujú cenu technického snehu.
  • Koľko snežných diel zasnežuje olympijské zjazdovky.
  • Koľko vody sa minie na zasneženie olympijského kopca.
  • Či sa vrátia lyžiarske zjazdovky do okolia Bratislavy.
  • Ako sa dá vyhnúť „kradnutiu“ snehu z hôr.
Domov
Zdieľať
Diskusia