Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. januára 2022 o 7:37
Čas čítania 1:25
Tímea Krauszová

Počas víkendu vietor dosahoval silu orkánu. Zničil všetko, čo mu stálo v ceste, vrátane striech a áut

NEWS POČASIE
Uložiť Uložené

Tisíce domácností boli pre poveternostné podmienky bez elektriny.

Slovensko v nedeľu zasiahol mimoriadne silný vietor, platila výstraha 3. stupňa, ktorú vydal SHMÚ. Meteorológovia ľuďom odporučili, aby zvážili nutnosť pobytu a pohybu vonku. Silný nárazový vietor, sneženie i tvorba snehových jazykov a závejov skomplikovali cestnú aj vlakovú dopravu vo viacerých častiach Slovenska. Vietor za sebou zanechal spúšť v podobe strhnutých striech, popadaných stromov a aj áut mimo ciest. Na niektorých miestach dosahoval až silu orkánu.

Trpí celé Slovensko

Viaceré cesty sú podľa informácií TV Markíza uzavreté, hasiči hlásia desiatky výjazdov. Na Slovensku si vietor nevyžiadal obete, no v Česku zomrel muž v priemyselnom areáli pri Kladne po tom, ako naňho spadol päťmetrový múr zvalený vetrom. 

V dôsledku silného vetra zostalo na západnom Slovensku bez elektriny zhruba 40-tisíc domácností. „Na odstránení porúch sa pracuje nepretržite. Niektoré opravy si vzhľadom na svoj rozsah vyžiadajú dlhší čas a súčinnosť viacerých pohotovostných zložiek,“ povedala hovorkyňa ZSE Michaela Dobošová. Na opravách pracovali aj cez noc.

Odporúčané
Kapitán Boeingu 737 Peter: Nie vždy dokážeme obletieť búrku. Keď letím ako pasažier, som radšej vždy pripútaný (Rozhovor) Kapitán Boeingu 737 Peter: Nie vždy dokážeme obletieť búrku. Keď letím ako pasažier, som radšej vždy pripútaný (Rozhovor) 25. júna 2024 o 14:30

Aj na strednom Slovensku prišli domácnosti o elektrinu, na severe to pocítilo viac ako 30-tisíc odberných miest, čo je kritérium na vyhlásenie energetickej kalamity. Niektoré domácnosti prežili nedeľnú noc v tme. „Pri odstraňovaní kalamity totiž postupujú elektrikári podľa napäťovej úrovne. Keď vyriešia problémy na vedeniach vysokého napätia, ktoré majú dosah na stovky domácností, začnú riešiť poruchy na lokálnych sieťach s dosahom na jednotlivé ulice a domácnosti,“ povedal pre TASR hovorca Stredoslovenskej distribučnej Miroslav Gejdoš. 

Ľudí žiada, aby boli trpezliví a obozretní. „Poruchová linka je už niekoľko hodín preťažená. Dispečerom by veľmi pomohlo, ak by ju odberatelia využívali len v naozaj nevyhnutných prípadoch, napríklad ak vidia pretrhané vodiče spadnuté na zem, požiar na elektrickom vedení alebo inú nebezpečnú situáciu, ktorá by mohla ohroziť životy či majetok.“

V dôsledku nedeľného nepriaznivého počasia mali hasiči na celom Slovensku viac ako 160 výjazdov, pričom najvážnejšia situácia bola v Trnavskom kraji. „Profesionálni i dobrovoľní hasiči pomáhajú pri odstraňovaní popadaných stromov z cestných komunikácií a zo zaparkovaných vozidiel. V niekoľkých prípadoch odstraňujú strhnuté strechy,“ povedala pre TASR Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Okrem hasičov zasahovali aj cestári, no v okresoch Poprad a Kežmarok zapadali aj oni. Asi tretinu výjazdov hasičov v Prešovskom kraji tvorilo podľa TV Markíza práve vyťahovanie zapadnutých áut.

počasie, vietorpočasie, vietorpočasie, vietorpočasie, vietor
Zobraziť galériu
(6)
Domov
Zdieľať
Diskusia