Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. januára 2022 o 9:16
Čas čítania 1:01
Ema Stanovská TASR

Spojené štáty čoskoro presunú ďalších vojakov do východnej Európy. Biden vraví, že vojakov „nebude veľa“

Spojené štáty čoskoro presunú ďalších vojakov do východnej Európy. Biden vraví, že vojakov „nebude veľa“
Zdroj: Unsplash/Clay Banks/na voľné použitie
NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Americký minister obrany Lloyd Austin si myslí, že prípadný konflikt na Ukrajine je stále možné odvrátiť aj napriek tomu, že Rusko na svojej strane rozmiestnilo vyše 100-tisíc vojakov.

Spojené štáty plánujú posilniť vojenskú prítomnosť NATO v regióne nasadením ďalších vojakov do krajín východnej Európy. Dôvodom je krízová situácia na ukrajinsko-ruskej hranici. Vyhlásil to americký prezident Joe Biden. 


V piatok Biden vyhlásil, že Spojené štáty v „bezprostrednej budúcnosti“ presunú ďalších vojakov do regiónu, a dodal, že ich „nebude veľa“, avšak presné počty nešpecifikoval.


Spojené štáty v pondelok vyhlásili, že uvádzajú 8 500 vojakov do stavu „zvýšenej pohotovosti“ v dôsledku vývoja súvisiaceho s Ukrajinou. Tento krok Bidenovi odporučil minister obrany Lloyd Austin, aby tak boli vojaci pripravení na potenciálne nasadenie v Európe.

Podľa Bidena nejde zo strany USA o „provokáciu“, ale o uistenie spojencov o americkej podpore. Zároveň uistil, že nemá v úmysle vyslať amerických vojakov alebo sily NATO na Ukrajinu.

Snaha o odvrátenie konfliktu

Americký minister obrany Lloyd Austin si myslí, že prípadný konflikt na Ukrajine je stále možné odvrátiť aj napriek tomu, že Rusko na svojej strane rozmiestnilo vyše 100-tisíc vojakov.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP Photo/Andriy Dubchak

„Konflikt nie je nevyhnutný. Stále je čas a priestor na diplomaciu,“ povedal Austin novinárom v Pentagóne. „Pán Putin môže tiež spraviť správnu vec. Nie je dôvod, aby táto situácia musela vyústiť do konfliktu. Môže si vybrať deeskaláciu. Môže svojim vojakom nariadiť odchod.“

Odporúčané
Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár 12. júla 2024 o 10:30

O diplomatický dialóg sa usiluje aj britský premiér Boris Johnson, ktorý budúci týždeň absolvuje s ruským prezidentom Vladimirom Putinom telefonický rozhovor.

„Premiér je rozhodnutý zintenzívniť diplomatické úsilie a zároveň zvýšiť odstrašujúcu silu so zámerom vyhnúť sa krviprelievaniu v Európe. Keď sa budúci týždeň bude rozprávať s prezidentom Putinom, zdôrazní mu, že Rusko musí urobiť krok späť a obnoviť diplomatický dialóg,“ vyhlásila Johnsonova hovorkyňa.

Domov
Zdieľať
Diskusia