Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. januára 2022, 18:15
Čas čítania 0:53
Ema Stanovská

Bývalý pápež Benedikt XVI. nezakročil proti zneužívaniu detí. Odhalila to nová nemecká štúdia

NEWS CIRKEV PÁPEŽ
Uložiť Uložené

Benedikt XVI. údajne kryl obvinených kňazov v čase, keď ešte pôsobil ako arcibiskup v Mníchove.

Bývalý pápež Benedikt XVI. nezasiahol proti zneužívaniu štyroch detí kňazmi v čase, keď ešte pôsobil ako arcibiskup v Mníchove. Odhalila to nová štúdia nemeckej právnickej firmy Westpfahl Spilker Wastl, ktorú si objednala katolícka cirkev. Informoval o tom portál BBC.

Pápež Benedikt, občianskym menom Josef Ratzinger, zastával túto funkciu v rokoch 1977 až 1982. V štúdii sa píše, že zneužívanie pokračovalo aj za jeho pôsobenia v role arcibiskupa a obvinení kňazi ostali aj naďalej aktívni. 

„Dva zo štyroch prípadov zneužívania detí sa odohrali počas jeho pôsobenia a boli sankciované štátom,“ povedal právnik a jeden z autorov štúdie Martin Pusch. „V oboch prípadoch ostali obvinení kňazi vo svojich funkciách.“ Bývalý pápež vraj vedel o jednom zo štyroch prípadov.

Pápež obvinenia odmietol

Právnikom predložil desiatky strán odpovedí na otázky firmy, ktorá vykonávala štúdiu, no poprel, že by o zneužívaní vedel. Štúdia však obsahuje zápisnicu, ktorá dokazuje, že sa zúčastnil na stretnutí, na ktorom sa o tejto téme diskutovalo. Vatikán vyhlásil, že preskúma podrobnosti.

Benedikt XVI.
Zdroj: TASR/Tomáš Halász

Bývalý pápež, ktorý má dnes 94 rokov, bol po viac ako 600 rokoch prvým cirkevným vodcom, ktorý odstúpil z funkcie. Ako dôvod uviedol vyčerpanie.

Podľa staršej štúdie bolo v Nemecku v rokoch 1946 až 2014 zneužitých členmi duchovenstva viac ako 3 600 ľudí. Mnohé z obetí boli neplnoleté a pôsobili ako miništranti. Súčasný pápež František minulý rok sprísnil vatikánsky zákon, ktorý sa týka sexuálneho zneužívania.

Domov
Zdieľať
Diskusia