Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
20. januára 2022, 15:48
Čas čítania 0:36
Ema Stanovská

Omikron sa nachádza v 61 % vzoriek. Prevažuje najmä na severe Slovenska

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

„Našou výhodou ako Slovenska je, že práve vychádzame z vlny delta, a tak to snáď bez väčších škôd rýchlo prehrmí!“ myslí si šéf spoločnosti Unilabs Slovensko.

Koronavírusový variant omikron sa v súčasnosti nachádza v 61 % pozitívnych vzoriek, zvyšok tvorí delta. Oznámil to šéf siete laboratórií Unilabs Slovensko Peter Lednický na Facebooku. 

Spoločnosť sekvenovala všetky pozitívne vzorky z konca minulého týždňa – celkovo 384 pozitívnych vzoriek z celého Slovenska. Zvyšné vzorky tvorí variant delta.

Lednický zverejnil aj grafy, ktoré zobrazujú prevalenciu v rámci krajov a vekových skupín. „Neprekvapivo je prevalencia najvyššia na severe Slovenska, kde podľa dát dennej pozitivity sledujeme, ako nová vlna znovu zdvíha hlavu. Taktiež je prevalencia vyššia u mobilnejších vekových skupín a (zatiaľ) nižšia u seniorov nad 66 rokov,“ doplnil šéf Unilabsu.


„Je len otázkou času, kedy omikron úplne ovládne scénu. Našou výhodou ako Slovenska je, že práve vychádzame z vlny delta, a tak to snáď bez väčších škôd rýchlo prehrmí!“ myslí si Lednický.

Za stredu na Slovensku pribudlo 6 011 nových prípadov koronavírusu, pozitivita sa momentálne pohybuje na hodnote 33,76 %. Na covid-19 zomrelo ďalších 61 ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia