Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. januára 2022, 18:19
Čas čítania 1:05
Eduard Starkbauer

Na Marse objavili nezvyčajnú koncentráciu uhlíka-12. Môže ísť o dôkaz mikrobiologického života

Na Marse objavili nezvyčajnú koncentráciu uhlíka-12. Môže ísť o dôkaz mikrobiologického života
Zdroj: NASA
NEWS VESMÍR
Uložiť Uložené

NASA je zatiaľ mimoriadne opatrná a vzorky podrobí sérii hĺbkových analýz.

Misia NASA Curiosity, ktorá tento rok oslávi 10. výročie, dospela k významnému objavu, ktorý môže viesť k definitívnej odpovedi na otázku, či na Marse niekedy existoval život. Sofistikovaný rover Perseverance podľa zistení Science narazil na skaly s prekvapujúco vysokou koncentráciou uhlíka-12, izotopu, ktorý je na Zemi typický pre mikrobiálny život.

Výskumný tím pochopiteľne nechce robiť urýchlené a bombastické závery a abnormálne vzorky v najbližších dňoch podrobí sérii analýz, zameraných predovšetkým na nebiologické predpoklady abnormálneho výskytu izotopu.

mars
Zdroj: Twitter/NASA Mars

Tím programu Curiosity počas výjazdu v kráteri Gale preskúmal 24 rôznych kameňov, ktoré vystavil vysokej teplote a laserom analyzoval chemické zloženie unikajúceho plynu. Výnimočný pomer koncentrácie uhlíka-12 k uhlíku-13 sa potvrdil v šiestich prípadoch.

Science predpokladá, že k dosiahnutiu tejto miery koncentrácie na povrchu mohlo prísť v niekoľkých stupňoch. Podľa jednej z teórií sa podzemné mikróby živili uhlíkom z magmy planéty, pričom vylučovali metán, ktorý požierali mikróby na povrchu planéty.

Pravdou je, že misia Curiosity doteraz nenarazila na hmatateľný dôkaz existencie marťanských mikróbov a jednou z možností ostáva, že hlavný vplyv na zvýšenú koncentráciu uhlíka-12 malo predovšetkým UV žiarenie, ktoré môže pri reakcii s oxidom uhličitým, ktorý tvorí 96 % atmosféry červenej planéty, vytvoriť oxid uhoľnatý s izotopom uhlíka-12.

Odporúčané
Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť 11. januára 2024, 9:00

Pripomeňme, že doterajšia analýza atmosféry Marsu odhalila nízku koncentráciu metánu. Ak sa misii Curiosity podarí nájsť vzorky s vyššou koncentráciou tohto plynu, potenciál historickej existencie mikrobiologického, prípadne mimozemského života na planéte sa ešte rozšíri.

Domov
Zdieľať
Diskusia