Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. januára 2022, 14:21
Čas čítania 0:57
Viktor Kniš TASR

Poľská vláda výrazne zníži DPH na benzín a diesel. Slováci z pohraničia ušetria na nádrži skoro 20 eur

NEWS FINANCIE
Uložiť Uložené

Poľská vláda dočasne zníži DPH na 8 %, s protiinflačnými opatreniami prichádza aj Maďarsko.

Slováci, ktorí bývajú neďaleko hraníc s Maďarskom a Poľskom, už čoskoro ušetria na jednej nádrži benzínu alebo nafty aj desiatky eur.  

Poľská vláda v snahe o spomalenie inflácie dočasne zníži daň z pridanej hodnoty na pohonné hmoty. DPH na benzín a diesel klesne z 23 % na 8 %, čo by malo znížiť ceny motorových palív v prepočte o 15 centov na liter. Toto opatrenie bude platiť zatiaľ šesť mesiacov. 

Na Slovensku ceny pohonných hmôt aj naďalej stúpajú, cena benzínu sa môže postupne vyšplhať až k 1,5 euru. Práve rozdiel desiatok centov na litri môže pri stredne veľkej nádrži v konečnom dôsledku spôsobiť rozdiel až 18 eur, upozorňuje TV Markíza. Cestovanie za lacnejšími pohonnými hmotami sa tak neoplatí len tým, ktorí bývajú bezprostredne pri hraniciach, ale aj o čosi ďalej. 

Svojim obyvateľom pomáha od novembra protiinflačnými opatreniami aj Maďarsko, kde miera inflácie dosiahla v decembri 7,4 %. To je rovnaká úroveň ako v novembri a zároveň najvyššia inflácia od decembra 2007. Na pohonné hmoty u južných susedov platí cenový strop.

Odporúčané
Cena investičného alkoholu rastie v priemere o 10 až 15 % ročne. Koľko sa dá zarobiť pri kúpe whisky či prémiového vína? Cena investičného alkoholu rastie v priemere o 10 až 15 % ročne. Koľko sa dá zarobiť pri kúpe whisky či prémiového vína? 6. januára 2022, 9:30

Poľsko zlacní aj potraviny

Od 1. februára začne v Poľsku platiť nulová DPH na potraviny. 

Na väčšinu potravín s výnimkou luxusných tovarov platí v Poľsku DPH vo výške 5 %, ktorá sa na šesť mesiacov zníži na nulu. To podľa premiéra Mateusza Morawieckeho zaťaží rozpočet sumou v prepočte 1,54 miliardy eur.


Poľská vláda reaguje dočasným znížením DPH na prudké zrýchlenie inflácie. Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien sa v decembri zvýšilo na 8,6 %.

Domov
Zdieľať
Diskusia