hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Podnikanie

Cena investičného alkoholu rastie v priemere o 10 až 15 % ročne. Koľko sa dá zarobiť pri kúpe whisky či prémiového vína?

Kúpa prémiového alkoholu je zaujímavou investičnou príležitosťou a predpokladá sa, že jeho cena má v najbližšom období stále rásť.

Martina Havranová
6. 1. 2022 9:30 Čas čítania: 5:53
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Podnikanie
0
Martina Havranová
6. 1. 2022 9:30
Čas čítania: 5:53

Cena investičného alkoholu rastie v priemere o 10 až 15 % ročne. Koľko sa dá zarobiť pri kúpe whisky či prémiového vína?

Kúpa prémiového alkoholu je zaujímavou investičnou príležitosťou a predpokladá sa, že jeho cena má v najbližšom období stále rásť.

Martina Havranová
6. január 2022, 9:30
Čas čítania: 5:53
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn

Investovanie do alkoholu sa často prirovnáva k investícii do umenia. Ekonomickú úspešnosť pri ňom prináša dokonalá znalosť tohto sveta. Zvonka sa môže javiť ako nástroj rýchleho a jednoduchého zbohatnutia, experti z odboru však hovoria, že za každou výhodnou kúpou je premyslené investičné rozhodnutie. „Až 99 % ľudí preceňuje svoje rozhodnutia pri investíciách do alkoholu. Je bežné, že si predstavujú, ako si za 50-eurovú fľašu whisky kúpia o 20 rokov dom,“ hovorí Václav Rout, expert na whisky. 

 

Hodnota prémiových značiek alkoholu môže narásť až o niekoľko desiatok percent ročne, v priemere sa však rast investičného alkoholu pohybuje niekde medzi 10 až 15 %. Výnos sa teda dá prirovnať k investíciám do indexových fondov. Podľa Václava Routa je však vstup na trh investičného alkoholu riskantný najmä v prípade, že dlhodobo nesledujete jeho vývoj. 

 

Priemerný ročný výnos pri investícii do whisky sa pohybuje okolo 15 %.
Priemerný ročný výnos pri investícii do whisky sa pohybuje okolo 15 %. Zdroj: Pexels/Cottonbro

 

Nie každá fľaša bude mať vysokú hodnotu

Václav Rout je v susednom Česku považovaný za experta na whisky a zároveň aj vášnivého zberateľa, ktorý má vo svojej zbierke okolo 8 000 fliaš. „Robím pre investičný fond Wine Management, ktorého súčasťou je aj bočný fond na whisky. Pre Českú národnú banku v ňom zastávam rolu odborného garanta a robím pravidelné hodnotenie ich portfólia. Majú obrovskú zbierku, ktorá obsahuje napríklad 70-ročnú Red Collection od Macallanu, kde tri fľaše (78, 74 a 71 rokov) majú hodnotu 6 miliónov českých korún,“ rozpráva a vzápätí zdôrazňuje, že nie každá whisky, ktorá má vysoký vek, je automaticky hodnotná.

„Ľudia niekedy nájdu doma fľašu whisky po dedkovi a myslia si, že ju predajú za stovky tisíc, lebo si niekde prečítali podobný príbeh. Zväčša majú značky ako Johnnie Walker a Ballantines, ktoré sa aj pri vyššom veku predávajú možno v cene na úrovni 100 eur,“ dodáva.

 

Investičný potenciál pri whisky stanovuje hneď niekoľko faktorov. Je to, samozrejme, značka, fakt, či ide o limitovanú výrobu, vývoj ceny na aukciách, história pálenice, kde bola vyrobená, a tiež historické obdobie, ktoré dátum jej výroby ovplyvňovalo.

 

„Nie je to niečo, čo sa dá naučiť za pár dní. Napríklad existuje pálenica, ktorá vyprodukovala za svoju existenciu len 300 fliaš. Pochopiteľne sa nejaká časť vypila, tak dajme tomu, že na trhu je možno 250 fliaš. Ak si kúpite jednu z nich, môžete si byť istí, že máte unikátnu fľašu,“ vysvetľuje, prečo je pri investíciách do whisky také dôležité poznať nielen ceny na trhu, ale aj históriu.

 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
PRIDAJ SA K PREDPLATITEĽOM UŽ MÁM PREDPLATNÉ: PRIHLÁSIŤ SA
alebo Odomkni článok cez SMS
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 107948 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktoré značky whisky sú momentálne najlepšou investíciou.
  • Čo všetko potrebuje zberateľ prémiového vína.
  • Ako ovplyvnila pandémia cenu investičného alkoholu.
  • Či je vhodný čas na kúpu prvej investičnej fľaše.

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Foto: Unsplash, Pexels, TASRNáhľadový obrázok: TASR/Michal Svítok
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Podnikanie
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac