Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. januára 2022, 13:43
Čas čítania 1:46
Tímea Krauszová TASR

Smer chce referendum o zmluve medzi Slovenskom a USA

POLITIKA ROBERT FICO
Uložiť Uložené

Dohoda medzi USA a Slovenskom sa mu nepozdáva. Vraví, že je pre Slovensko nevýhodná a narúša slovenskú suverenitu.

O podpise dohody o obrannej spolupráci medzi SR a USA (DCA) a prítomnosti amerických vojsk na území Slovenska by mali rozhodnúť občania Slovenska. Na sobotňajšej tlačovej konferencii to povedali predstavitelia strany Smer-SD, ktorí sa chystajú iniciovať mimoriadnu schôdzu Národnej rady o vypísaní referenda, ktoré by sa týkalo práve prítomnosti amerických vojakov v našej krajine.

Kontroverzná dohoda s Američanmi

„Skupina 30 poslancov požiada o zvolanie mimoriadnej schôdze, rovnako sformuluje uznesenie parlamentu o zvolaní referenda,“ povedal Robert Fico. V prípade, že iniciatíva nebude úspešná, predloží tento návrh ako bod programu najbližšej riadnej schôdze parlamentu. Ak by do programu nebol zaradený, podľa Ficových slov je strana pripravená zakomponovať otázku do petície za zmenu ústavy týkajúcej sa možnosti predčasných parlamentných volieb.

Petíciu chce strana zorganizovať vo vlastnej réžii. „Ako silná strana so zastúpením na celom Slovensku dokážeme petičnú akciu rozbehnúť tak, že ktokoľvek ju môže podporiť a môže sa k nej pridať, budeme ju však organizovať sami ako strana Smer-SD.“ 

Odporúčané
Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby 5. októbra 2023, 20:00

Andrej Danko, predseda SNS, však v sobotu vyhlásil, že petícia má byť spoločnou aktivitou strán Smer, Hlas a SNS. „Mali by sme spolupracovať ako pri predchádzajúcej petícii a v komunálnych voľbách, aby sme ukázali jasný postoj Sulíkovi, Matovičovi a Kollárovi,“ myslí si Danko. Podľa neho robí Fico už znovu rovnakú politickú chybu. „Na jednej strane Smer-SD opakovane deklaruje potrebu spolupráce, na druhej strane v situáciách, keď je potrebné sa spojiť, využíva politické nápady SNS a prezentuje ich nie prvýkrát pred verejnosťou ako svoje.“

Podľa Fica je dohoda medzi Spojenými štátmi a Slovenskom nevýhodná a narúša zvrchovanosť a suverenitu krajiny. „Táto zmluva nie je žiadna ľahká politická deklarácia, v prípade jej ratifikovania bude mať prednosť pred zákonmi SR,“ povedal. Podľa neho dohoda umožní priamo vytvoriť základne amerických vojsk, bráni aj kontrole amerických vojakov a obmedzuje slovenskú jurisdikciu.

„Pamätáme si, ako tu vojská Sovietskeho zväzu boli rozmiestnené údajne dočasne, a vieme, ako to dopadlo. Tu vzniká zmluva, ktorá je nevypovedateľná 10 rokov,“ povedal k dohode podpredseda Smeru Juraj Blanár.

Dohoda o spolupráci v oblasti obrany by umožnila americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Platiť by mala 10 rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

V prvej vlne má dohoda umožniť čerpať približne 100 miliónov dolárov na modernizáciu obrannej infraštruktúry. Akákoľvek infraštruktúra, ktorá bude postavená, bude majetkom Slovenska.

Odporúčané
„Stratil som nádej, do roka sa odsťahujem.“ Slovákov sme sa pýtali, či bude podľa nich vládnuť Robert Fico „Stratil som nádej, do roka sa odsťahujem.“ Slovákov sme sa pýtali, či bude podľa nich vládnuť Robert Fico 4. októbra 2023, 16:00

Dohodu okrem Smeru kritizoval aj mimoparlamentný Hlas-SD, odmietnutie žiada aj Komunistická strana Slovenska, ktorá uvádza, že vyvolávanie hrozieb z možných agresorov generujú zámerne pravicové vlády. Pripomienky k návrhu dohody uplatnili aj generálny prokurátor Maroš Žilinka či zástupcovia občianskej iniciatívy.

Naopak, zastali sa jej premiér Eduard Heger, minister obrany Jaroslav Naď a viacerí koaliční poslanci.

Domov
Zdieľať
Diskusia