Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
7. januára 2022, 10:46
Čas čítania 2:49
Tímea Krauszová TASR

V Kazachstane sú desiatky mŕtvych a tisícky zadržaných. Po novom môžu policajti strieľať na ľudí bez varovania

NEWS KAZACHSTAN
Uložiť Uložené

Úrady ich označovali za zločincov, preto mala polícia zelenú pri útoku. Protestujúcich ľudí nazývajú aj „teroristami“.

V centre kazašskej metropoly Alma-Ata boli vo štvrtok večer opäť potýčky medzi vládnymi bezpečnostnými zložkami a demonštrantmi. Ako informovala rozhlasová stanica Azattyk, ktorá je kazašskou redakciou Rádia Sloboda (RFE/RL), vládne bezpečnostné sily, niektoré v obrnených vozidlách, spustili na Námestí republiky v Alma-Ate paľbu z guľometov.

Podľa miestnych médií bola väčšina ľudí na námestí neozbrojená, šlo o mladých aktivistov. Úrady však oficiálne hovoria o „protiteroristickej operácii“.

Bezpečnostné zložky dostali podľa BBC pokyn strieľať bez výstrahy.

„Teroristi“ boli „zlikvidovaní“

V snahe zastaviť protesty dostali v piatok bezpečnostné zložky pokyn strieľať bez výstrahy. K streľbe, ktorá zasahuje aj civilistov, pritom už došlo aj vo štvrtok. Podľa aktuálnych informácií polícia zastrelila 26 ľudí a zhruba tritisíc ich zadržala. Pri zásahu zomrelo aj 18 členov bezpečnostných zložiek a údajne až 700 z nich sa zranilo.

Stanica Azattyk uviedla, že podľa úradov sa na námestí odohráva „protiteroristická operácia“, avšak podľa aktivistov a novinárov armáda používa zbrane nielen proti rabujúcim ľuďom, ale aj proti pokojným demonštrantom.

Podľa agentúry RIA Novosti vojaci a policajti získali kontrolu nad bývalou prezidentskou rezidenciou v Alma-Ate, ovládli aj všetky vládne budovy v meste a „vyčistili“ hlavné námestie, kde sa však po zotmení obnovili potýčky. 

Podľa prezidenta krajiny Kasyma-Žomarta Tokajeva útoky voči Kazachstanu vedú „teroristi“. Kazašské vedenie využíva špecifický slovník, hovorí o likvidácii a eliminácii. Miestna generálna prokuratúra už začala vyšetrovanie na základe podozrenia z organizovania a účasti na masových nepokojoch a začalo sa aj prípravné vyšetrovanie vo veci spáchania teroristických činov. Osobám podozrivým zo spáchania týchto trestných činov hrozí trest od osem rokov väzenia až po doživotie s odňatím občianstva, informoval štátny TV kanál Chabar 24.

Zástupca generálnej prokuratúry dokonca ľudí vyzval, aby si na mobiloch uchovávali fotky a videá z protestov, pretože môže ísť o dôkazy o spáchaných priestupkoch. Kazašské ministerstvo vnútra súčasne vo štvrtok upozornilo, že demonštranti, ktorí odmietnu zložiť zbrane, „budú zlikvidovaní“. 

Počty civilných obetí zatiaľ úrady nezverejnili, ale podľa Azattyku môže ísť o desiatky iba v hlavnom meste. Podľa prezidenta Tokajeva sú za vývoj situácie zodpovedné „teroristické gangy vycvičené v zahraničí“, no zatiaľ o tom nepredložil žiaden dôkaz.

Zákaz vychádzania a „výpadok“ internetu

Situácia v Kazachstane sa vyhrotila 2. januára, keď sa v meste Žanaozen na západe krajiny začali zhromaždenia proti prudkému zvýšeniu cien skvapalneného plynu. Tie potom prerástli do masívnych protestov po celej krajine s ekonomickými a politickými požiadavkami.

V dňoch 4. a 5. januára došlo v Alma-Ate k stretom demonštrantov s bezpečnostnými silami, ktoré si vyžiadali obete na životoch a zranených. V stredu bola odvolaná vláda. V krajine platí výnimočný stav, zakázané sú akékoľvek hromadné akcie a od 23. hodiny do 7. hodiny ráno majú ľudia zostávať doma.

Vo štvrtok večer bolo na prístupových cestách do Alma-Aty zriadených šesť kontrolných stanovíšť a vjazd a výjazd z mesta je obmedzený, uviedla štátna televízia Chabar 24 s odvolaním sa na policajné oddelenie hlavného mesta. Podľa BBC je checkpointov naprieč celou krajinou až 70.

Obyvatelia Alma-Aty majú navyše problémy s prístupom na internet. Štátny kanál Chabar 24 vo štvrtok informoval, že Kazachstan dočasne obmedzil prístup na internet, „aby zaistil bezpečnosť“. Vo štvrtok večer bol prístup na internet obnovený, no o dve hodiny neskôr v mestách Nur-Sultan a Alma-Ata opäť „vypadol“ a v Alma-Ate nefungoval ani v piatok ráno. Nedajú sa ani prijímať správy odoslané zo zahraničia prostredníctvom messengerov.

Pomoc z Ruska

Na potlačenie demonštrácií prišlo na pomoc Kazachstanu Rusko, ktoré do krajiny vyslalo výsadkárov. Rusko patrí do Organizácie Dohody o spoločnej bezpečnosti (ODKB), ktorá združuje sedem krajín bývalého Sovietskeho zväzu. Cieľom jednotiek má byť ochrana dôležitých vojenských a štátnych zariadení.

S vyslaním mierových jednotiek síce súhlasili aj ďalšie krajiny ODKB, no na internete sa už šíri petícia proti vstupu vojska do Kazachstanu. Autori v nej hovoria o akte invázie a prezidentovu žiadosť o pomoc označujú za nelegitímnu. „Nemôžeme dovoliť, aby autoritatívny režim, ktorý za desaťročia svojej existencie úplne zničil inštitúciu demokratických volieb a neutralizoval základné práva a slobody svojich občanov vrátane takých základných, ako je sloboda zhromažďovania, držal na bajonetoch našich vojakov,“ píše sa v texte.

Situácia v Kazachstane, krajine bohatej na ropu, vyvolala medzinárodné znepokojenie, pričom vlády z Washingtonu, Ruska, zo Spojeného kráľovstva a ďalšie vyzývali na zdržanlivosť na všetkých stranách. USA uviedli, že pozorne monitorujú správy o nasadení jednotiek ODKB pod vedením Ruska do Kazachstanu a majú otázky, či boli do krajiny pozvané legitímne.

Domov
Zdieľať
Diskusia