Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. januára 2022, 12:30
Čas čítania 5:55
Dominik Vetrák

Médiá ich majú na háku a bežní diváci ich nepoznajú. Toto je 10 najlepších filmov roka 2021, ktoré ľudia prehliadli

Médiá ich majú na háku a bežní diváci ich nepoznajú. Toto je 10 najlepších filmov roka 2021, ktoré ľudia prehliadli
Zdroj: Dimbo Pictures, Neon Heart Productions
FILMY A SERIÁLY NAJLEPŠIE FILMY, SERIÁLY A HRY ROKA 2021
Uložiť Uložené

Médiá im veľa pozornosti nevenujú a je to škoda, keďže niektoré z týchto filmov sú úžasné.

V roku 2021 boli kiná mnoho mesiacov zatvorené. Filmom z tohto zoznamu je to však jedno, keďže do tých slovenských sa aj tak nedostali. Ak ich chceš vidieť, musíš sledovať zahraničné weby, kúpiť si ich digitálne alebo požičať cez nejaký systém.

V niektorých prípadoch ide o nezávislé či artové snímky, v iných jednoducho o filmy, ktoré nie sú veľmi masové alebo ich distribútori z nejakého dôvodu neprebrali. Nájdeš tu aj filmy z roku 2020, avšak pozrieť sa dali až v roku 2021.

Nejde o žiadne extrémne pomalé či nudné umelecké záležitosti, ktoré v 100 minútach rozprávajú dej, ktorý by sa reálne dal povedať za 15 minút. Nižšie nájdeš skvelo natočené, obsahovo bohaté či zaujímavé a originálne filmy, ktoré médiá a diváci trestuhodne prehliadali. 

Odporúčané
10 najočakávanejších seriálov roka 2022 10 najočakávanejších seriálov roka 2022 4. januára 2022, 12:30

Test Pattern (réžia: Shatara Michelle Ford)

Prvý celovečerný, režisérsky, ale aj scenáristický film afroamerickej filmárky Ford sa niesol v celkom pomalom tempe. Test Pattern rozhodne nenudí, ale režisérka si dáva načas, aby zachytila atmosféru, pocity postáv a aby postupne budovala napätie a nevraživosť medzi zaľúbenou dvojicou Reneshou a Evanom. Snímka zobrazuje začiatky ich vzťahu, randenie a následne aj spolunažívanie. Renesha jedného dňa začína v novej práci, no a noc predtým ju kamoška vytiahne do baru na jedného panáka.

Z jedného panáka je ich viac a nakoniec si od šarmantného muža v bare zoberie aj drogy. O niekoľko hodín neskôr sa so zahmlenou pamäťou a v opojení alkoholu a drog zobúdza vedľa neho takmer nahá. Nebol síce násilný a ona so sexom súhlasila, no využil to, že ju opil a zdrogoval. Aj to všetko však požila dobrovoľne.

Znásilnil ju neznámy muž alebo sa tomu Renesha mohla vyhnúť, ak by chcela? Film na to doslovne neodpovedá a namiesto toho sa zameriava na vzťah medzi Reneshou a jej mužom Evanom, ktorému sa zdôverí hneď ráno po osudnej noci. Čakajú ich „nervydrásajúce“ návštevy nemocníc, ale aj nepríjemné a narastajúce napätie v ich vzťahu. Test Pattern je autenticky sexy, no zameriava sa skôr na psychický vývoj postáv.


Saint Maud (réžia: Rose Glass)

Režisérka Rose Glass natočila počas kariéry množstvo krátkych filmov a videí, no až Saint Maud je jej debutom. Ide o originálny, skvelo natočený horor, ktorý je viac o atmosfére, desivom tóne a postavách než o bubákoch a výskokoch z tmy. 

Odporúčané
Sú lacné, nemajú 100 hodín a emocionálne ťa zasiahnu. Toto je 10 hier, ktoré kvalitou prekonávajú aj najväčšie hry roka Sú lacné, nemajú 100 hodín a emocionálne ťa zasiahnu. Toto je 10 hier, ktoré kvalitou prekonávajú aj najväčšie hry roka 30. decembra 2021, 16:30

Zdravotná sestra Maud sa stará o umierajúcu pacientku. Tá nechce odísť z tohto sveta v pokoji, skôr naopak, chce toho zažiť čo najviac, nevynímajúc sexuálne pôžitky. Maud sa ju ako hlboko veriaca osoba snaží ochrániť pred zatratením, o čo však jej zamestnávateľka nejaví veľký záujem. Stret dvoch odlišných svetov vedie k zrážke, ktorej následky pocítia obidve ženy.


Little Fish (réžia: Chad Hartigan)

Azda najemotívnejší film v článku zobrazuje vzťah Emmy (Olivia Cooke) a Juda (Jack O'Connell). Snímka skáče v rôznych časových obdobiach a retrospektívne nám predstavuje ich začiatky. V súčasnosti sú manželmi a milujú sa, avšak vo svete prepukla problematická choroba pripomínajúca alzheimera. 

Môže ju dostať hocikto a zatiaľ na ňu neexistuje liek. Choroba spôsobí, že človek pomaly zabúda na časti svojho života. Zabudnúť môže kompletne na všetko. V jednom okamihu je všetko v poriadku a v ďalšej sekunde ľudia netušia, kto sú a čo robia. 

Keď si Jude a Emma začnú na Judovi všímať prvé príznaky, ich vzťah a psychická pohoda sa dostanú do veľkej skúšky. Na obzore sa javí svetielko nádeje v podaní experimentálnej liečby, ktorá však Judovi môže ublížiť viac ako záhadná choroba. Snímka je plná emotívnych scén, ktoré pramenia priamo zo zábudlivosti a z odcudzenia sa ľudí. Originálny námet navyše sprevádzajú podarené herecké výkony.

Shiva Baby (réžia: Emma Seligman)

Máme tu ďalší debut. Emma Seligman sa objavila z ničoho nič v roku 2018 s krátkym filmom Shiva Baby. Rachel Sennott si v ňom zahrala židovské dievča privyrábajúce si v sexbiznise. O tri roky neskôr sme mali vidieť celovečernú verziu tohto príbehu s rovnakými hercami. Rachel Sennott je v role vynikajúca, keď zvláda stvárniť náročné psychické stavy hlavnej postavy veľmi dôveryhodne.

Odporúčané
10 najlepších filmov a seriálov od Netflixu v roku 2021 10 najlepších filmov a seriálov od Netflixu v roku 2021 29. decembra 2021, 12:30

Tá nimi prechádza na shive, verzii židovského karu, ktorý predznamenáva týždenné smútenie za zosnulým. Danielle sa na smútočnom obrade ocitne po boku kamarátky, s ktorou mala romantický vzťah, no vôbec im nevyšiel. A aby toho nebolo málo, dorazí chlapík, s ktorým mala sex len pred niekoľkými hodinami. Nie je však sám. Danielle zisťuje, že má dieťa a úspešnú manželku, ktorá cíti, že sa poznajú viac ako len kamoši. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 108536 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia