Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. decembra 2021, 20:34
Čas čítania 1:01
Eduard Starkbauer

Samičku šimpanza odvrhla matka a vychovali ju ľudia. V Keni sa vinou ľudí dostala medzi ostatné opice, ktoré ju ubili na smrť

Samičku šimpanza odvrhla matka a vychovali ju ľudia. V Keni sa vinou ľudí dostala medzi ostatné opice, ktoré ju ubili na smrť
Zdroj: Unsplash/Francesco Ungaro/volně k užití (ilustrační obrázek)
NEWS ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Baran priviezli len v júli z iránskej ZOO a úspešne absolvovala 90-dňovú karanténu.

Štvorročná samica šimpanza Baran podľahla viacerým zraneniam len niekoľko mesiacov po svojom začlenení do zariadenia Ol Pejeta Conservancy v Keni, ktoré má za cieľ ochranu šimpanzov a ich kontrolovaný návrat do voľnej prírody.

Rezervácia pre The Independent povedala, že „berie situáciu veľmi vážne a urobí všetko pre to, aby sa v budúcnosti protokoly a procedúry ešte sprísnili“.

Predčasne narodená opica bola vychovávaná ľuďmi v iránskej ZOO po tom, ako ju zavrhla jej biologická matka. Personálu v ZOO sa Baran nepodarilo integrovať do rodiny ani na druhý pokus, keď bol jej zdravotný stav stabilizovaný.

Keď veterinári videli, že Baran nemá vo svojej rodine šancu, poslali ju práve do kenskej rezervácie s bohatými skúsenosťami, ktorej sa už podarilo úspešne integrovať 22 šimpanzov.

Šimpanzica Baran
Zdroj: Facebook/Ol Pejeta Conservancy

Šimpanzica úspešne prežila trojmesačné obdobie v povinnej karanténe, ktorú nariaďuje miestny veterinárny úrad. K násilnému incidentu prišlo až počas prvej fázy procesu zbližovania s ostatnými šimpanzmi v rezervácii.

Odporúčané
Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) 16. marca 2024, 12:30

Počas neho mala Baran pozorovať zvyšné opice len z diaľky, do fyzického kontaktu sa jej však podarilo dostať po tom, ako otvorila bezpečnostný zámok na bránke, ktorá ich oddeľovala.

Potýčku so smrteľným následkom sa personálu podarilo zastaviť takmer ihneď. Baran však utrpela vážne zranenia, ktoré si vyžadovali okamžitý zásah. „Napriek obrovskej snahe o záchranu jej života nakoniec na následky zranení umrela.“

Domov
Zdieľať
Diskusia