Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. decembra 2021, 14:30
Čas čítania 7:54
Viktor Kniš

Toto sú najväčšie úspechy vlády Eduarda Hegera. Majú veľa „ale“

POLITIKA VLÁDA EDUARDA HEGERA
Uložiť Uložené

Vláde Eduarda Hegera sa podarilo schváliť niekoľko dôležitých zákonov, aj napriek tomu to však automaticky neznamená úspech.

Vláde Eduarda Hegera sa podarilo na poslednú chvíľu v roku 2021 v parlamente presadiť rozpočet, reformu nemocníc a aj národných parkov. Napriek zdanlivým úspechom politológ Jozef Lenč opozorňuje na niekoľko úskalí, ktoré môžu stáť v ceste tomu, aby sa na konci volebného obdobia mohli politické elity chváliť svojimi úspechmi. 

„Úskaliami sú osobnostné a ideové predispozície Igora Matoviča, ktorého pri politických rozhodnutiach ovláda jeho ego a túžba po pomste. Súčasne sú to osobnostné nastavenia Borisa Kollára, ktorého zas ovláda jeho ‚chtíč‘. A v neposlednom rade tvrdohlavosť Richarda Sulíka a nerozum a politické babráctvo Veroniky Remišovej,“ vysvetľuje Lenč z Katedry filozofie a aplikovanej filozofie na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

Vybrali sme niekoľko dôležitých úspechov súčasnej vlády, ktoré však vo väčšine prípadov ukrývajú aspoň malé „ale“. Koalícii sa zatiaľ darí získavať čiastkové úspechy, ešte stále však nemá vyhraté a je otázne, či sa s úspechmi za rok 2021 bude môcť chváliť aj v najbližšej predvolebnej kampani. 

Odporúčané
Politologička Aneta Világ po páde vlády: Predpokladám, že predčasné voľby budú. Len nevieme, či v júni alebo v septembri Politologička Aneta Világ po páde vlády: Predpokladám, že predčasné voľby budú. Len nevieme, či v júni alebo v septembri 21. decembra 2022, 18:26

Odborníci vtipne dodávajú, že za prvý veľký úspech môžeme považovať už len to, že štvorkoalícia drží stále pokope. „Najväčšou devízou z pohľadu udržateľnosti tejto vlády je zrejme odhodlanie jednotlivých strán vládnej koalície udržať sa pri moci,“ myslí si politologička Aneta Világi. 

Heger
Zdroj: TASR

Reforma nemocníc

Poslanci v parlamente na poslednej tohtoročnej schôdzi schválili reformu nemocníc. Napriek tomu, že koalícia má v parlamente ústavnú väčšinu, kľúčová reforma zdravotníctva, na ktorú je naviazaná miliarda eur z plánu obnovy, prešla len s odretými ušami. Podporilo ju 76 zo 146 prítomných zákonodarcov. Reformu, ktorá má podľa ministra zdravotníctva Lengvarského aj premiéra Hegera poskytnúť efektívnejšiu a kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť, už niekoľko mesiacov odmietalo podporiť hnutie Sme rodina, ktoré ju svojim voličom zjednodušene komunikuje ako rušenie nemocníc.  

V jednoduchosti reforma znamená, že nemocnice rozdelia do viacerých úrovní. V praxi to bude znamenať, že špecializovanú starostlivosť nebudú poskytovať všetky zdravotnícke zariadenia a za špecialistami budú niektorí pacienti musieť dochádzať. Ako presne budú nemocnice rozdelené, však ešte nie je jasné. Ministerstvo však odkazuje, že nikto sa nemusí obávať, že by mu v najbližšej nemocnici odmietli poskytnúť neodkladnú zdravotnú starostlivosť. 

Odporúčané
Anketa o páde vlády: Mali by sa rozpadnúť, alebo zachovať? Čo by si dal vláde pod stromček? Anketa o páde vlády: Mali by sa rozpadnúť, alebo zachovať? Čo by si dal vláde pod stromček? 15. decembra 2022, 16:00

Podmienkami na tvorbu novej siete nemocníc majú byť ich geografická dostupnosť, počet poistencov v spádovom území nemocnice a minimálny počet lôžok. Ministerstvo zdravotníctva viackrát zdôraznilo, že žiadna nemocnica sa rušiť nebude.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 107979 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké problémy ešte čakajú reformu zdravotníctva a kedy by sme mohli pocítiť prvé zmeny.
  • Prečo je podľa ekonóma Ivana Mikloša návrh Matovičovej daňovej reformy dobrý. 
  • Ako vláda plní antikorupčný program a aké „ale“ budeme sledovať v nasledujúcich mesiacoch.
  • Pri ktorých úspechoch vláda žiadne „ale“ nemá.
Domov
Zdieľať
Diskusia