Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. januára 2022, 9:30
Čas čítania 13:00
Ivan Koribanič

Manchester United: pády a vzostupy či radosť a smútok majú spoločného menovateľa – Škótov

Manchester United: pády a vzostupy či radosť a smútok majú spoločného menovateľa – Škótov
Zdroj: Getty Images/Anthony Harvey/Contributor
ŠPORT ALEX FERGUSON ANGLICKO CRISTIANO RONALDO FUTBAL MANCHESTER UNITED
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Manchester United prežíva od návratu Cristiana Ronalda nostalgiu aj napínavé zápasy, ktoré Portugalčan sám rozhoduje.

Posledný mohykán

Za dôvod úspechu modernej éry Manchestru United môžeme považovať aj Cristiana Ronalda. Práve tu odštartovala kariéra jedného z najlepších hráčov všetkých čias. V roku 2003 prestúpil z portugalského Sportingu Lisabon do Manchestru United. Strávil v ňom 6 sezón. Odohral 196 zápasov a strelil 84 gólov. S Manchestrom sa rozlúčil ziskom ligového titulu. Po takmer 13 rokoch od odchodu sa 36-ročný Ronaldo do United vrátil. Pre fanúšikov červených diablov, ako znie prezývka klubu, ide o nostalgiu. Portugalčan je totiž spolu s brankárom Davidom de Geom a Philom Jonesom posledným aktívnym hráčom v Manchestri, ktorý zažil jednu z najslávnejších ér klubu, keď bol trénerom sir Alex Ferguson.

Ronaldo toto obdobie nepripomína iba svojím menom, ale aj výkonmi. Po príchode do klubu sa Portugalčan dokázal adaptovať veľmi rýchlo. Hneď pri svojom debute strelil dva góly. Pri viacerých zápasoch bol rozdielovým hráčom. Dokázal totiž zápas vziať na seba a rozhodnúť ho v prospech Manchestru United. Naposledy sa mu to podarilo gólom proti Norwichu (1 : 0) v rámci anglickej Premier League.

Ronaldo a Ferguson, nerozlučná dvojica

Hoci sa spoločné cesty Cristiana Ronalda a Alexa Fergusona rozišli pred takmer 10 rokmi, dvojica je dodnes v kontakte. Ronaldo si po návrate do Manchestru United zaspomínal na časy, keď ho trénoval Škót: „Zažili sme spolu veľa krásnych chvíľ, vyhrali sme veľa trofejí. Ja si však v srdci najviac uchovávam deň, keď bol môj otec v nemocnici,“ povedal Ronaldo. Pre Portugalčana to boli ťažké časy. Klub totiž čakali náročné zápasy a Cristiano bol v tom čase kľúčovým hráčom. Aj preto sa rozhodol porozprávať s Alexom Fergusonom.

„On ma pochopil a chcel, aby som bol so svojou rodinou. Pre mňa to bolo dôležitejšie ako víťazstvo v Premier League alebo v Lige majstrov,“ doplnil Cristiano. Na rovnaký moment si zaspomínal aj bývalý tréner. „Vedel som, že je chorý, a bolo dôležité, aby tam Cristiano bol,“ povedal Ferguson. Zároveň prezradil, čo takémuto postoju predchádzalo. „Mal som 33 rokov. Bol som veľmi mladý tréner. Do kancelárie za mnou prišiel mladý chlapec a požiadal ma o voľno. Prečo? opýtal som sa ho. On mi povedal, že mu zomrela mama,“ priznal Ferguson, ktorý v tom čase trénoval škótsky Abeerden. Odvtedy sa drží tvrdenia, že na svete sú veci, ktoré sú dôležitejšie ako futbal – a rodina je jednou z nich.

Cristiano Ronaldo.
Cristiano Ronaldo. Zdroj: Getty Images/Alex Pantling/Staff

Plnou parou vpred

Manchester United vznikol v roku 1878. Vtedy však nešlo o klub, ako ho poznáme dnes. Volal sa Newton Heath LYR. Najdôležitejšia je pritom skratka LYR. Tá v preklade znamenala Železnice Lancashiru a Yorkshiru. Klub totiž založili tamojší železničiari. Prvé zápasy odohrali proti mužom z ďalších železničných oddelení.

V roku 1888 vznikla v Anglicku Football League, predchodca dnešnej Premier League. Hráči Newtonu Heath sa vtedy nepovažovali za dosť dobrých na to, aby stáli pri založení tejto ligy. Tú vtedy zakladali kluby ako Blackburn Rovers a Preston North End. Do najvyššej ligy sa klub pridal až o 4 roky neskôr. Nie však nadlho. Už po dvoch sezónach z nej vypadol do 2. ligy.

Klub navyše začal mať finančné problémy a všetko nasvedčovalo tomu, že je predurčený na zánik. Kľúčovou postavou bol v tom období muž menom John Henry Davies. Šlo o miestneho majiteľa pivovaru. Ten sa vraj o stave klubu dozvedel tak, že na ulici našiel strateného psa vtedajšieho kapitána tímu Harryho Staforda. Pivovarník chcel do klubu investovať. Jeho podmienkou však bolo byť v jeho vedení.

Po tom, čo sa obe strany dohodli, chcel nový spolumajiteľ zmeniť názov z pôvodného Newtonu Heath. Prvé návrhy boli napríklad Manchester Central alebo Manchester Celtic. Na prelome apríla a mája 1902 si klub privlastnil nový názov Manchester United. O vyše roka neskôr vstúpil do klubu ďalší dôležitý muž – Ernest Mangnall. Toho vymenovali za tajomníka klubu, no neskôr bol známejší ako vôbec prvý tréner klubu.

Vlaková stanica v Newtone.
Vlaková stanica v Newtone. Zdroj: Facebook/Manchester History Revisited


V sezónach 1903/04 a 1904/05 skončil klub v 2. lige na 3. mieste. Nasledujúca sezóna bola v histórii klubu prelomová. Tím postúpil až do štvrťfinále FA Cupu a v lige skončil druhý. To znamenalo, že po 12 rokoch od vypadnutia sa mužstvo trénera Ernesta Mangnallu vrátilo do 1. ligy (postupovali prvé dve mužstvá – pozn. red.). Pri tejto príležitosti klub podpísal zmluvu s Billym Meredithom, hráčom konkurenčného Manchestru City. Billy bol v tom čase v klube zapletený do úplatkárskeho škandálu a chceli ho vyradiť. Tréner United včasnou reakciou dokázal Billyho kúpiť, čím sa vyhol dražbe, ktorá by jeho cenu zvýšila.

Príchod Mereditha bol pre klub veľkým prínosom. Útočníkovi Sandymu Turnbullovi dokázal v nasledujúcej sezóne nahrať na množstvo gólov. Výsledkom bol historicky prvý titul Manchestru United. Hráči získali ďalšiu trofej v rovnakom roku ako titul. V prvom ročníku Charity Shieldu dokázali zvíťaziť vo finále nad Queens Park Rangers 4 : 0. Prvú trojicu trofejí klub skompletizoval v roku 1909. Vo finále FA Cupu porazili Bristol City 1 : 0.

Z útočníka vojak, ktorý padol za vlasť

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 107917 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aký vplyv mala na Manchester United prvá a druhá svetová vojna.
  • Kto je najvýznamnejšou postavou v dejinách Manchestru United.
  • Aký dosah mal na Manchester United pád lietadla s mužstvom na palube.
  • Prečo sú pre Manchester United dôležití Škóti.
Domov
Zdieľať
Diskusia